In beweging blijven, is het motto waarmee Kees Rooze zo vaak mogelijk de fiets pakt. Ook al is het nog koud, de zon schijnt wel regelmatig. En dus is er een fietsrondje Naarden mogelijk. En zonder elektrische ondersteuning, hè. Zijn vrouw en hij draaien nog steeds op eigen kracht de trappers rond. Ook al kijkt hij wel eens jaloers naar passerende leeftijdgenoten met een accu op de fiets.

Zo mooi is Weesp

Als fotograaf kan ik de mogelijkheid niet overslaan. Wie langs de Herengracht naar het centrum van Weesp rijdt, ziet aan zijn linkerhand een molen en natuurlijk moet ik even een foto maken. De leukste route naar Naarden gaat van ons woonadres nu eenmaal via Weesp, langs de Vecht met de talloze prachtige woonboten en plezierbootjes. Weesp met de kenmerkende torenspits van de St.Laurenskerk die een aantal jaren geleden door brand werd verwoest. Inmiddels is de torenspits weer in volle glorie te zien. Op de grond is in twee jaar een nieuwe spits gebouwd en met een kraan in 2018 weer op de toren geplaatst. Weesp was ooit een belangrijke handelshaven en dat is nog te zien aan de prachtige pandjes langs de gracht. Met dito bruggen die we, zonder elektrische ondersteuning, over trappen. Op weg naar een van de mooiste rivieren van ons land: de Vecht.  

Weesp, met op de achtergrond de Laurenskerk.

Langs de Vecht richting Naardermeer

Als we Weesp via de vesting verlaten langs de molens aan de overkant van de Vecht rijden wij voor ons rondje Naarden richting Fort Uitermeer. Wat een plezier onder een zonnetje en met weinig wind langs de Vecht te fietsen. Ook de wielrenners zijn in groten getale aanwezig maar als je hen gadeslaat met hun hoofd naar beneden vraag ik mij af of zij wel iets van de omgeving zien.

Uit ervaring weten wij dat er links voorbij Fort Uitermeer een afslag naar het Naardermeer komt. Dit pad is voor wandelaars en wielrijders en gelukkig kunnen auto’s daar de natuur niet verstoren. Het Naardermeer is natuurlijk een belangrijk gebied voor vogels en watervogels. Het is onvoorstelbaar zo veel mooie plekjes onder de rook van Amsterdam, die per fiets bereikbaar zijn.

Naardermeer, Nederlands eerste natuurmonument.

Vestingstadje Naarden

Naarden is een oud vestingstadje met de bekende Grote Kerk, waar traditiegetrouw elk jaar de Mattheüs Passion ten gehore wordt gebracht. In normale tijden is het een uitje voor onze minister- president dat hij als klassieke muziekliefhebber niet graag overslaat. De imposante kerk staat op het moment van ons bezoek in de steigers.

V.l.n.r.: het stadhuis, kanoën bij de vestingwallen, waar het Nederlands Vestingmuseum in gevestigd. Een ‘Straatje van Vermeer’ in Naarden. Alle foto’s: ©Kees Rooze

Net als Weesp is Naarden een bezoek meer dan waard. Alleen al om het het stadhuis dat is gebouwd in 1601. Tevens zal je ontdekken dat het een oud stadje is met prachtige gevels en sommige straatjes met kasseien. Leuk voor het oog maar iets minder voor het achterwerk van fietsers. Horeca is er in grote mate aanwezig maar vanwege het coronavirus nu nog gesloten. Een andere grote trekpleister zijn de vestingwallen van Naarden. Die kun je om wandelen maar een enkeling geeft er de voorkeur aan om er met de kano op het water langs te varen. Fotogeniek zijn ze in ieder geval. En als je belangstelling voor geschiedenis hebt, kun je er wellicht over een paar maanden ook het Nederlands Vesting Museum bezoeken.

Rondje Naarden afgesloten met mooi schouwspel

Voor ons was het tijd om na ons bezoek aan Naarden weer richting Amsterdam te gaan.  Omdat het altijd leuker is een andere route dan op de heenweg terug te nemen, reden wij via Muiderberg met een mooi uitzicht over het Gooimeer. Natuurlijk hebben we een knooppuntbordje gemist maar dat leverde als troost een mooi schouwspel op van een molen die weerspiegelde in het water. En vlak voor de aankomst bij de Vecht in de richting van Weesp werden we na 45 kilometer fietsen ook nog getrakteerd op een adembenemende zonsondergang. Wat is Nederland toch mooi!

Wat is Nederland toch mooi….

Na rondje Naarden ook nog een rondje Nederland

Met de conclusie van Kees Rooze kunnen we het alleen maar eens zijn. Vorig jaar belichtten we daarom in een Rondje Nederland bestemmingen in alle 12 provincies. Ooit wel eens een van de oudste omringdijk van ons land bezocht? Of ontdekt waar de ansjovis vandaan komt? Maak eens een fietstochtje door Gelderland of bezoek eens de prachtige kerken van Groningen