Niet alleen de weg náár Rome is oud, ook de weg ín Rome is heel erg oud. En dat voel je vooral als je, zoals wij bent aangewezen op een rolstoel. Daarin was mijn vrouw op onfortuinlijke wijze beland enkele weken voor onze stedentrip, tevens ons trouwjubileum. Gelukkig is het een blessure van voorbijgaande aard. ‘Rome is gebouwd op zeven heuvelen’, zegt men én dat hebben mijn kuiten gemerkt. Toch hebben wij met volle teugen genoten. Vooral van de heerlijke Italiaanse keuken tijdens ons vierdaags verblijf. Ga vooral eten, waar de Romeinen dat zelf ook doen.

Museum Michelangelo in Rome

Rome is  onvoorstelbaar mooi en er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken. Eén van mijn wensen was een bezoek aan de’ Sixtijnse Kapel’, want bij een eerder bezoek aan Rome was het daar niet van gekomen. Voor je de kapel bereikt, kom je door zeer rijk beschilderde gangen met prachtige plafonds. Alleen al om die gangen goed te bekijken heb je geruime tijd nodig, maar het uiteindelijke doel was de Sixtijnse kapel. Het museum is zo druk, dat het zeker aan te raden is kaarten vooraf te kopen. Wie in het bezit is van vouchers zoals wij, kort de wachttijd in lange rijen aanzienlijk in.

Alleen al om de gangen op weg naar de Sixtijnse Kapel goed te bekijken, heb je tijd nodig.

Rafaël Kapel minstens zo mooi

Aangekomen in de kapel is het daar aanmerkelijk drukker dan wanneer de kardinalen er vergaderen om een paus te kiezen. Maar de schilderwerken zijn prachtig. En het geroezemoes van het publiek, onder de indruk van de schoonheid, viel mee. Daarom was het schrikken toen er een stem door luidsprekers schalde. “Silenzio, silence please,  sssssssssssssssssssssssss, no photo, no video!“ Mijn trommelvliezen waren nog net niet gescheurd en als de man door de speakers zijn grote mond had gehouden, was het een stuk rustiger geweest. Overigens heb ik minstens zoveel genoten van de Rafaël Kapel. Wat mij betreft net zo mooi als de Sixtijnse.

Raphaël kapel minstens zo mooi als de Sixtijnse…

Ontbijten op z’n Italiaans.

Voor een euro heb je de lekkerste espresso.

Het ontbijt voor veel Romeinen bestaat uit snel staand een espressootje en een croissantje nuttigen aan de toog van een ontbijtcafé. Wij namen daar de tijd voor, buiten op het terras met de heerlijkste espresso (€1). Alle soorten koffie zijn in Rome fantastisch en het ontbijt zeer betaalbaar. Heerlijk ontwaken bij een temperatuur van 23 graden in het najaar. Omdat het ons feestje was, dineerden we in goede restaurants. Reserveren is nodig, al doen sommige restaurants dat niet. Reken dan wel op wachttijden in goed gereviewde zaken (veelal met specialiteiten) van zo’n anderhalf uur. De rijen staan er ook na 10 uur ’s avonds en dat blijkt zeker in het weekend niet abnormaal.

Highlights in Rome

Het is een aanrader ’s avonds de highlights van Rome te bekijken. Zoals het St. Pieter plein, de Morenfontein en de Ponte Fabricio, de oudste brug van Rome, zijn dan een stuk rustiger. We zijn niet de enige toeristen en een bezoek overdag aan de wereldberoemde ‘Trevifontein’ is zo druk, dat het zelfs moeilijk is er een glimp van op te vangen tussen de massa’s mensen. Ik hoorde een Amerikaan zelfs zeggen: “Let’s get the hell out of here”.

Het Pantheon is niet zo ver lopen vanaf de beroemde fontein. En voor mij was het een van de hoogtepunten van ons bezoek. De duurdere winkelstraten zijn eveneens in de buurt en zo eindigden we onze wandeling bij de veelbesproken ‘Spaanse trappen.’ Maar of het nu druk of minder druk is; Rome met zijn mediterrane temperament en prachtige kolossale bouwwerken blijven bezienswaardig.

Borghesepark en Villa Borghese.

De laatste dag van ons verblijf brachten wij een bezoek aan het ‘Borghese park’ met ‘Villa Borghese’. Het park wordt niet alleen door toeristen bezocht maar op zondag ook door de Romeinen zelf. Met inmiddels getrainde benen doorkruisten wij het groen. Helaas hadden wij daardoor net te weinig tijd voor het museum zelf. Van een eerder bezoek, weten we dat het zeer de moeite waard is. Nu namen we genoegen met de -eveneens prachtige- beeldentuin achter de villa.  Bepaald geen straf voor onze verkeerde inschatting van tijd. En moet je niet altijd een reden hebben om nog een keer terug te komen? Rome heeft er zelfs wel meer dan één!

Lees ook over onze andere stedentrips: Berlijn, Parijs, Edinburgh, Londen en Alicante.