Het valt niet mee gezelschap te vinden als ik de voorpremière van Mi Vida ga bezoeken, al mijn vriendinnen hebben andere verplichtingen. De een heeft de hele dag op haar kleinkinderen in Eindhoven gepast en moet “echt even bijkomen.” De ander gaat bij haar zoon oppassen, omdat die naar een ouderavond moet. Er zit niets anders op dan alleen te gaan. Gelukkig is dat bij een bioscoopbezoek niet erg. Maar ik vraag me wel af of wij als grootouders niet te vaak klaar staan voor onze kinderen.

Rol is Luca op het lijf geschreven

Toeval of niet? De film Mi Vida, die deze week in première is gegaan, sluit naadloos aan bij deze overpeinzing. Kapster Lou -een rol van de áltijd geweldige Loes Luca, en letterlijk op haar lijf geschreven door scenarioschrijver Roos Ouwehand – heeft altijd hard gewerkt. Haar twee kinderen die inmiddels volwassen zijn, heeft ze in haar eentje opgevoed.Nu ze haar kapperszaak in Schiedam heeft verkocht, vertrekt ze naar de Spaanse havenstad Cádiz om een talencursus te volgen.

Beetje tuttig

Het avontuur begint weinig veelbelovend. Een kamertje met een kinderbed bij een gastgezin, een klas met uitsluitend jonge medestudenten en een bijzonder norse docente. Een beetje tuttig en onzeker zwaait Lou met foto’s van haar kinderen en kleinkinderen waarin niemand interesse heeft…

Zonnig leven gaat steeds meer passen

Maar Lou is een doorzetter en zet bij tegenslag haar hakken nog wat steviger in het zand. Ze gaat op yogales, vindt een ander, schattig, kamertje met dakterras en prachtig uitzicht over de daken van Cádiz. Ze raakt bevriend met haar Spaanse lerares en haar jonge klasgenoot Luc en geniet van een zonnig leven dat elke dag meer bij haar gaat passen.

Lou raakt bevriend met haar Spaanse lerares.

Een slechte aflevering van ‘Ik Vertrek’

Ze zou wel willen blijven. Haar leven omgooien en in Spanje een kapperszaak beginnen. Haar nieuwe vriendin Andrea, gespeeld door Elvira Minguez, deelt haar enthousiasme en steunt Lou’s mooie plannen voor een nieuw leven. Maar dat geldt niet voor haar volwassen kinderen.

Haar dochter vindt Lou egocentrisch.

“Het lijkt wel of ik naar een héle slechte aflevering van Ik vertrek zit te kijken,” zegt haar zoon verbitterd. En haar zwangere dochter Barbara vindt haar moeder belachelijk en egocentrisch. “Ik had gedacht dat je er nu eindelijk eens voor ons zou zijn. Op de kinderen zou passen en zo…”, voegt ze haar moeder vol verwijt toe. Hun reactie stelt Lou voor een zware keus, want ze houdt zielsveel van haar kinderen en wil niets liever dan ze gelukkig maken.

Overtuigend spel in Mi Vida

Het publiek leeft voelbaar mee met het lastige dilemma van Lou. Er wordt heel wat gelachen, gesnotterd en gezucht. Geen wonder want de acteurs spelen goed en overtuigend. Veel wordt gezegd met lichaamstaal, een onzekere lach, een trillende mondhoek, een liefdevolle blik.

Meerdanvijftig.nl verloot 3×2 kaarten voor Mi Vida onder nieuwsbrieflezers. Bent u nog geen abonnee? Geef u dan snel op en maak ook kans!

Herkenbaar thema voor Meerdanvijftigers

Onder regie van Norbert ter Hall, die o.a. de televisieseries ‘’t Schaep met de 5 pooten’ en ‘A’DAM-E.V.A’. maakte, is Mi Vida een vrolijke en eigentijdse film geworden over een, voor ons Meerdanvijftigers, herkenbaar thema: kun je als vijftiger of zestiger weer je eigen leven oppakken als je kinderen op eigen benen staan? Of blijf je -uit liefde en verlangen naar hun vriendschap- verantwoordelijk voor het geluk van je volwassen kinderen?

Lou blijkt het kappen in Spanje nog niet verleerd.

Mi Vida brengt onderwerp opnieuw onder aandacht

Herman Vuijsje en Anneke Groen schreven in 2016 een boek over dit precaire onderwerp: Eindeloos Ouderschap. Zorgen voor je kinderen houdt nooit meer op én een driedelige serie artikelen onder de titel Bezorgde ouders  in het tijdschrift de Groene Amsterdammer. Aandachtig volgde ik toen de netelige discussie die hierop volgde en, getuige de film, nog steeds actueel is. Leuk dat de film Mi Vida het onderwerp weer opnieuw onder mijn aandacht brengt.

Mi Vida is leuk maar ook om over na te denken…De film wordt in Nederland uitgebracht door Paradiso Filmed Entertainment.

Bij het glaasje wijn aan de bar vraagt een bioscoopbezoeker na afloop: “Past u ook op uw kleinkinderen?” Ik antwoord: “Nee, daar heb ik geen tijd voor. Ik moet dringend naar Cádiz!”

Meer filmtips van Wiette? Lees dan ook haar verhaal over Before the forst, Fête de famille, Kijktips in de herfst om doorheen te bladeren! Maakt u zich ook zorgen over het beroep dat kinderen op u doen? Op Meerdanvijftig.nl verschenen hierover eerder: Tussen hoofd en hart en Familieband.