Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week voor de liefhebbers van politieseries The Sandhamn Murders van de makers van de wereldwijd succesvolle serie The Bridge.

De Zweedse politieserie The Sandhamn Murders is al een paar keer op de Nederlandse televisie te zien geweest. Maar op Netflix kun je hem nog zoeken onder de Zweedse naam Morden i Sandhamn en op NPO start zijn alle afleveringen terug te zien onder de Engelse titel en de serie is ook op DVD te koop.

Spannende moordzaken en privéleven

Van Flikken Maastricht tot Tatort, van Dagliesh and Pascoe en Inspector Morse tot Moordvrouw; ik kijk graag naar politieseries. Elke serie heeft zijn karakteristieke personages, spannende moordzaken en doorlopende verhaallijnen over het privéleven van de rechercheurs. The Sandhamn Murders heeft dat ook. De Zweedse serie is gebaseerd op de boeken van Viveca Sten. Deze juriste woont in Stockholm en brengt van kinds af de zomers op het eilandje Sandhamn door.

Lezen over the Sandhamn Murders kan ook.

Sandhamn Murders ook mooie plaatjes…

Het meest aantrekkelijke van de serie vind ik de entourage. De verhalen zijn niet heel anders dan die van andere politieseries maar de manier waarop de serie is gestyled is gewoon smullen. Het begint al met het fantastische eilandje Sandhamn met de houten Zweedse (vakantie)huizen. De kleding van de spelers is op elkaar afgestemd. Nergens zie je schreeuwerige, felle kleuren. Alles is in vergrijsde of pasteltinten. Beige, zachtblauw, lichtgroen, grijs. Datzelfde geldt voor de boten, zeilen en al het andere dat voorbij komt. Het viel me pas na een paar aflevering op hoe alles op elkaar is afgestemd, zonder dat het saai wordt. Het geeft een rustig beeld, een mooi plaatje. Een genot om naar te kijken.

Via google maps heb ik een kijkje op het eiland genomen en ik zocht al verhuurders van vakantiewoningen op Sandhamn. Ik wil best eens een zomer in het decor van de serie rondlopen. Zonder moorden en andere misdaden natuurlijk. Die bewaar ik wel voor een avondje voor de buis.

Meer kijktips

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl en de nieuwe documentaireserie De wereld van de Chinezen. Daarnaast kunnen kijkers nog steeds de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders terugkijken en de -te streamen- bioscoopfilm Police. Of iets heel anders; genieten van televisieprogramma First Dates.

Openingsfoto: Sandhamn eilanden in Zweden door Robert Eklund/Unsplash