Binnen de redactie van Meerdanvijftig zijn we verdeeld. Sommigen zijn fervent aanhangers van IkPas en zetten hun alcoholgebruik een maand op pauze, anderen vinden het flauwekul. Net als vorig jaar doen Marlies en Brigitte weer mee aan IkPas 2021. Wendy is wel bekend met het initiatief, maar voelt zich niet erg geroepen om mee te doen. Samen schrijven ze over hun motivatie en ervaring. Deze week: minder drinken zorgt voor betere weerstand tegen ziekte.

Juist nu belangrijk fit te zijn

Marlies: “Zoals ik al eerder schreef, dronk ik sinds de voortdurende negatieve berichtgeving over corona iedere dag tegen vijven een glas wijn. Soms zelfs twee. ‘s Avonds drink ik nooit alcohol omdat dat teveel invloed op mijn slaap heeft: ik slaap prima in maar word tegen drie uur ’s nachts wakker en lig dan uren te lezen. Voor corona dronk ik enkel in het weekend alcohol.  Nu las ik net in de nieuwsbrief van IkPas dat het juist in deze tijd belangrijk is fit te zijn. Om eerlijk te zijn: nu ik niet drink, merk ik echt dat ik fitter word. Verder stond in de nieuwsbrief dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert geen alcohol te drinken tijdens de COVID-19 epidemie, aangezien alcohol het immuunsysteem verzwakt. Met name zwaar drinken ondermijnt de weerstand van het lichaam infectieziekten te bestrijden. Wij zijn dan ook zeker van plan na januari enkel in het weekend alcohol te gebruiken. En met mate!”

Hiervoor doe je het (of niet…).

0,0 maar dan in de zomer

Wendy: “Los van het IkPas, heb ik een aantal jaar terug ook bijna een maand geen alcohol gedronken. En dus ook een aantal alcoholvrije dranken uitgeprobeerd. Van 0.0% bier tot alcoholvrije wijn, stuk voor stuk eigenlijk niet echt een alternatief. De essentie – en daardoor toch ook de specifieke smaak – van de drank mist, namelijk alcohol. Maar dat is mijn mening. Hoewel ik inmiddels een lans moet breken voor een aantal 0.0 bieren maar dan eigenlijk alleen in de zomer bij zeer dorstig weer. Warsteiner bijvoorbeeld of het 0.0 alternatief van speciaal bier Affligem is helemaal niet onaardig.”

Alcoholvrije gin

Alcoholvrije cocktails worden overigens ook steeds populairder, constateert Wendy. “Er is zelfs een aparte benaming voor: mocktails. Het komt van het Engelse woord voor nep, ‘mock’. Het zijn dan misschien “nepcocktails”, van de afwezigheid van de alcohol merk je niets en de smaak doet zeker niet onder in vergelijking met “echte” cocktails. In deze categorie is Seedlip een fraai alternatief. Dit alcoholvrije distillaat is een smaakvolle basis (met een prachtig vormgegeven label!) voor uiteenlopende alcoholvrije cocktails en gin & tonic combinaties. Dit merk speelt duidelijk in op het hogere segment in de non-alcoholische markt, is ook niet (!) goedkoop, maar schijnt erg lekker te zijn. Misschien toch maar eens gaan uitproberen.”

tips voor een mocktail.

Wendy vervolgt: “Hoewel ik nog het meeste voel voor wat ik ’s ergens gelezen heb: als je geen alcohol wilt drinken, bijvoorbeeld om je weerstand tegen ziekte optimaal te houden, zoek je heil dan niet in alternatieven voor alcohol, want die leveren gewoon niet de smaak op die je wilt. Maar probeer een compleet ander product zoals thee, dat oneindig veel kruidige en fruitige variaties kent en dus een prima optie kan bieden voor een lekkere smaakbeleving.”

Weerstand tegen alcoholvervangers

Brigitte: “Wendy snijdt hier een echt dilemma aan. Bij IkPas is de stelregel dat je, zeker tijdens de IkPas periode, eigenlijk geen 0,0 procent bier of andere non-alcoholische varianten van bijvoorbeeld wijn of sterke drank zou moeten nemen, omdat je daarmee de associatie met alcohol in stand houdt. Daar is wat voor te zeggen, maar ik hou me er niet helemaal aan. Er is een lekkere alcoholvrije gin (virgin) van Goodsack die ik graag mix met een suikervrije tonic om toch eens iets anders te drinken dan thee en water, bijvoorbeeld in het weekend of als ik bezoek heb. Mijn ‘vegan’ zoon gaat hierover altijd met me in discussie omdat ik gruwel van nepvlees zoals kipstuckjes en altijd roep dat je geen nep moet willen maar voor iets totaal anders moet gaan als je geen vlees wilt eten. Als ik consequent ben, zou dat ook voor alcohol op moeten gaan.”

Eerder verschenen over IkPas: IkPas2021: doe je wel/niet mee? en Een glas wijn als troost.

Openingsfoto: Morecontent/Unsplash.com