Binnen de redactie van Meerdanvijftig zijn we verdeeld. Sommigen zijn fervent aanhangers van IkPas en zetten hun alcoholgebruik een maand op pauze, anderen vinden het flauwekul. Net als vorig jaar doen Marlies en Brigitte weer mee aan IkPas 2021. Wendy is wel bekend met het initiatief, maar voelt zich niet erg geroepen om mee te doen. Samen schrijven ze over hun motivatie en ervaring.

Brigitte: “Ik doe voor de 4e keer mee met IkPas. Het wordt langzamerhand traditie om het nieuwe jaar met een maand droogstaan te starten. Ik hoefde geen seconde na te denken en heb me gelijk weer aangemeld. We hebben het afgelopen jaar kunnen zien dat een gezonde leefstijl belangrijk is. Denk aan alcohol, roken en overgewicht. Mensen die ongezond leven hebben een grotere kans op ziekte. Als wethouder wil ik het goede voorbeeld geven en ik heb collega’s en inwoners van Waddinxveen opgeroepen mee te doen. Op 31 december proost ik met een glas champagne op 2021 en dan een maand geen alcohol voor mij. “

IkPas 2021, ook tegen de coronakilo’s

Marlies: “Gisteren hoorde ik een reclamespotje op de radio met een sombere stem: ‘afvallen, beter slapen, je minder down voelen overdag, zucht, allemaal neveneffecten van IkPas.’ Als geen ander weet ik dat deze positieve neveneffecten ook voor mij gelden. Extra fijn omdat ik, net als veel anderen, last heb van ‘coronakilo’s’. Zo gezellig om elke dag als de vijf in de klok zat een glas wijn te drinken met een stukje kaas erbij. En natuurlijk van Sinterklaas veel chocola gekregen en heerlijke glutenvrije speculaas. Van genoten maar hier was helaas ook een neveneffect: eind december paste de mooie broek die ik had besteld in mijn maat ineens niet meer. En ook zaten sommige broeken en rokken uit mijn kast wel erg strak… Tijd dus om, voor de derde keer, aan IkPas 2021mee te doen. Fijn dat dit jaar ook mijn man meedoet, kunnen we elkaar steunen!”

Niet drinken beïnvloedt ook de weegschaal. Foto: Vinocetarium/Pixabay

Wat een onzin

Wendy: “Als ik me voor deze bijdrage verdiep in het fenomeen IkPas, vertelt de website me dat er al meer dan 10.000 deelnemers aan IkPas 2021zijn. Best veel. Buiten het feit dat ik wat wars ben van dit soort groepsinitiatieven, vraag ik me toch af waarom ik niet mee doe. Het klinkt ideaal: beter slapen, je fysiek en mentaal fitter voelen en ook nog eens afvallen. Eerlijk is eerlijk, dat wil iedereen. Ik ook. En uit ervaring weet ik dat als ik de alcohol een tijdje laat staan, ik inderdaad veel beter slaap en met meer energie de dag in ga. En toch lukt me dat niet een maand lang vol te houden. Of zou het een kwestie van niet wíllen zijn? Ik vrees allebei een beetje, want na paar dagen zonder een gezellig drankje denk ik bij het eten koken: ‘Nou, een wijntje zou best lekker zijn.’ Om er vrijwel direct achteraan te bedenken of ik me geen zorgen zou moeten maken bij die gedachte. Zou ik verslaafd zijn? Niet zonder kunnen, bedoel ik dan. De keren dat ik aan het antwoord op die vraag twijfel, schenk ik gauw wat licht bubbelend mineraalwater voor mezelf in. Bij de ‘ach, wat een onzin’ gedachte, wordt het meestal toch een wijntje….”

Team Meerdanvijftig

Meerdanvijftig heeft dit jaar ook een team gevormd. Doet u mee met ons en begint u 2021 ook met een maand geen druppel alcohol drinken? Om aan te melden, klik hier.

Openingsfoto: Dariusz Sankowski/Pixabay