Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week First Dates. Het televisieprogramma dat elke uitzending ruim een half miljoen kijkers trekt. Nog nooit gezien hoe twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten aan de bar en daarna samen gaan eten? Brigitte beschrijft hoe het was toen haar dochter vertelde dat ze mee ging doen.

Ze was vroeger zo verlegen…

“Mam, ik heb me opgegeven voor First Dates.” Ik val bijna van mijn stoel als dochter Eline dit met een grote lach op haar gezicht uitspreekt. Eline, die vroeger zo verlegen was. Die stage lopen in een kapperszaak eng vond omdat ze het idee had dat iedereen naar haar keek. Die Eline wil nu onder het oog van camera’s en kijkend Nederland met een onbekende afspreken. Ik denk even dat ze een grap maakt, maar ze is bloedserieus. “Ik weet alleen niet of er wel een match komt, want ik heb een heleboel eisen ingevuld”. Goed zo meid, niet met de eerste de beste genoegen nemen.

Dochterlief op televisie. Foto: Eline Princen

Doe een beetje geëmancipeerd en deel de rekening!

First Dates is zo’n programma waar ik blijf hangen als ik langs de zenders zap. Ik ben altijd nieuwsgierig of er een match is, of de stellen nog een keer afspreken of dat ze het voor gezien houden. Alleen daarom al kijk ik het programma uit. Als er geen klik is en de dame heeft net daarvoor de man wel het eten laten betalen krijg ik altijd last van plaatsvervangende schaamte. Een schande voor de soort. Ik vind het niet meer dan normaal dat je bij een eerste afspraak de rekening deelt (en bij de volgende ook). Kom op dames, een beetje geëmancipeerd. De man zijn portemonnee laten trekken en dan vervolgens zeggen dat je toch geen vervolg wilt, dan is elke kans verkeken dat jij de volgende keer trakteert. Ik vind het niet kunnen.

Als Eline bericht krijgt dat er een match gevonden is, druk ik haar op het hart de rekening te delen. Wat er ook gebeurt. Ook als hij tegenstribbelt. Met die boodschap gaat ze op weg. “Jaha mam, ik weet het”, antwoordt ze als ik het voor de tigste keer zeg.

D-Day

Terug van de opnames krijg ik het hele verhaal in geuren en kleuren te horen, ook over de betaling (hilarisch, bekijk de uitzending) maar we moeten de lippen nog even stijf op elkaar houden. Het duurt een paar weken tot het op tv komt.

Op D-day zit ik klaar. Familie is ingeseind om te kijken. Het is best een beetje spannend om je dochter op het scherm te zien. Opeens zie ik haar zitten, aan een tafeltje in het restaurant, achter een stel dat net uit de bar daar is neergestreken. Gelijk krijg ik een appje: hahaha, Eline als figurant, je houdt ons voor de gek. De opnames blijken niet in chronologische volgorde te worden uitgezonden, maar dat ziet natuurlijk alleen de oplettende kijker, zoals wij.

Dan komt Eline echt voluit in beeld. Ze doet het hartstikke leuk. Vanaf dat moment kan ik nauwelijks meer tv kijken want mijn telefoon slaat op hol van de berichten.

“Krijg nou wat, zie ik je dochter op tv.”

“Hé, Eline bij First Dates.”

“Oh, wat leuk, een bekend gezicht.”

En ga zo maar door. Van vriendinnen, familie en (oud-)collega’s die ik niet van tevoren had ingelicht maar die allemaal naar het datingprogramma kijken.

“Ssst, niet verder vertellen.”

“Guilty pleasure.”

“Ik was aan het zappen.”

Grappig, dat de meeste mensen er eigenlijk niet voor willen uitkomen dat ze (iedere avond) aan de buis gekluisterd zitten om te zien hoe een eerste afspraakje tussen twee onbekenden verloopt. Een soort gluren bij de buren. Soms een beetje ongemakkelijk, soms hilarisch, een enkele keer ontroerend en ook wel eens niks aan. De uitzending met Eline was voor mij natuurlijk een hoogtepunt.

De uitzending met Eline is terug te zien met een NPO Plus account. De date van Eline begint vanaf minuut 34.20. Meer informatie over het programma en recente afleveringen vind je hier.

Meer kijken

Op zoek naar mooie televisieseries of films? In de rubriek Kijk Eens tipt Stella Ruisch al eerder The Crown. Karin de Lange raadt IDFA-documentaires aan en Wendy Voois krijgt geen genoeg van de serie Ratched.