Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Blijf hangen na het NOS-journaal op zondagavond en kijk naar de boeiende zoektocht naar amateur schildertalent in Project Rembrandt op NPO1.

Een tip uit de portefeuille

Voor de kijktips van Meerdanvijftig.nl krijgen we zelf ook tips binnen. Dus als u zelf een ontdekking tussen het grote aanbod op televisie en nu weer in de bioscopen doet: laat het ons weten! Zo kreeg ik vorig jaar de vraag of ik naar Project Rembrandt keek. Nu was dat vlak voor het einde van het tweede seizoen, dus hield ik de tip in portefeuille. Afgelopen zondag besloot ik hem eruit te halen toen ik aan de beeldbuis bleef plakken na het Journaal.

Spontane Annechien

Alleen al door het verschil in spontaniteit tussen nieuwslezeres Annechien Steenhuizen en presentator Annechien Steenhuizen in Project Rembrandt. Ooit heeft Annechien voor mij het plezier in een mooie natuurdocumentaire door haar monotone commentaar vergald. Ik verlaat de bioscoopzaal niet snel voor het einde van de film maar hier was de aanvechting groot.

Project Rembrandt, ontstaan in het Rembrandtjaar 2019, past Annechien Steenhuizen kennelijk beter. Zo zag ik de tweede aflevering en raakte ik al kijkend gecharmeerd van de zoektocht onder haar leiding naar Nederlands schilderstalent. In de uitzending werd verwezen naar de website die bij het televisieprogramma hoort. En die is minstens zo leuk als het programma. Wat kunnen de vele amateurschilders van Nederland een citroen (opdracht uit de eerste aflevering) mooi schilderen!  En dat mooi grenst zeker aan schilderkunst wat er op zolders en achterkamertjes wordt gemaakt.

De winnaars van een thuiswedstrijd in ‘Project Rembrandt’

Kijken maar ook zelf leren bij Project Rembrandt

Net als bij Heel Holland Bakt, kunnen geïnteresseerden ook zelf aan de slag. Handig voor wie er ook over denkt penseel of tekenpotlood ter hand te nemen. Zo konden we in aflevering 2 leren over de verhoudingen van het menselijk lichaam. Daarvan had Rembrandt zelf ook nog wat kunnen opsteken. Want in het door Jan Six in 2018 ontdekte schilderij bungelt de arm van de jongeman er een beetje vreemd bij. Nu zagen we hoe onder andere de Libische geoloog Abdallah, cardioloog Marco en timmerman Thomas zwoegden op de eightpack -ik wist niet dat dat ook bestond- van een bodybuildster.

De overeenkomsten met de andere zoektochten op televisie zijn er ook. Gaandeweg krijg je als kijker een zwak voor sommige deelnemers aan Project Rembrandt. Maar wat digitale illustrator Egon en gamedesigner Siobhan lieten zien in aflevering 2 toonde duidelijk hun talent. Ik ben inmiddels wel nieuwsgierig geworden  wat er komende zondag onder begeleiding van coaches Iris Frederix en Tyas Leeuwerink wordt gemaakt.

Coach Iris Frederix vertelt waarom het draait in ‘Project Rembrandt.’

Meer lezen over ‘feel good’ programma’s

Natuurlijk wordt aan het einde van Project Rembrandt een winnaar gekozen maar net als bij Heel Holland Bakt gaat alles in de sfeer ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Programma’s waar je dus blij van wordt bij het kijken. Zo tipten we ook andere programma’s van omroep Max. Wendy Voois ‘vreet’ de afleveringen van Masterchef Australië en Brigitte Leferink houdt van Beste Zangers van Nederland. Karin de Lange vindt afleiding bij ‘Even tot hier‘ en Stella Ruisch geniet van Oogappels. Programma’s die net als Project Rembrandt ook terug zijn te zien via NPOStart en NPOPlus.