Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. En omdat we het afgelopen jaar dankzij de lockdown aan het bakken zijn geslagen is het extra leuk om naar het achtste seizoen van Heel Holland Bakt te kijken, vindt Stella Ruisch.

De lockdown heeft de bakker in me wakker gemaakt, zoals de prins in het sprookje Doornroosje wakker kust. Alleen ben ik niet zo knap. Nee, ook niet in bakken. Maar leuk vond ik het wel om samen met dochterlief afgelopen weekeinde van alle opgespaarde eiwitten macarons te maken. De perfecte methode hebben we nog niet ontdekt maar lekker waren de pistache-, frambozen en mango-passievruchten macarons gelukkig wel.

Allesbehalve perfect maar wel smakelijke macarons…

André van Duin meer dan opvolger Martine Bijl

Uitgevloerd na uren in de keuken, ploften we ’s avonds op de bank om al zappend bij de kwartfinale van het achtste seizoen van Heel Holland Bakt te blijven hangen. Jaren geleden ook wel eens een aflevering gekeken, toen nog met Martine Bijl als presentatrice. Knap hoe André van Duin in haar schoenen is gestapt en met zijn eigen charme een aanwinst is voor het programma. Ooit de ras entertainer bij mijn bedrijf mogen aanschouwen toen hij een jubilaris bij ons in het zonnetje zette en, en passant, het publiek met zijn charme innam. Daarmee won hij meteen mijn respect voor een groot natuurlijk improvisatietalent.

Samenspel met jury Heel Holland Bakt

Petje af ook voor zijn professionaliteit, want onwetende kijkers merken niet dat André van Duin tijdens de afleveringen van dit seizoen Heel Holland Bakt een tijd in het ziekenhuis heeft doorgebracht. Hij onderging daar een operatie om een tumor uit zijn darmen te verwijderen. Maar niet alleen André van Duin maakt Heel Holland Bakt leuk om naar te kijken. Dat doet ook de jury, bestaande uit meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en culinair expert Janny van der Heijden. Ze deden me afgelopen zaterdag even denken aan André’s vroegere ‘aangevers’ Corry van Gorp en Frans van Dusschoten.

André van Duin en Robèrt van Beckhoven leggen het succes van Heel Holland Bakt uit.

Ik kreeg ook onmiddellijk een zwak voor de deelnemers. Als ongeoefende macaron-maker leef ik nu meer dan anders met ze mee in de wedstrijd die gelukkig niets weg heeft van een moordende competitie. Het zou me niet verbazen als deelnemers na afloop zelfs contact houden. Wie dit seizoen de beste Thuisbakker van Nederland wordt, kan ik niet voorspellen. Maar wel dat Heel Holland Bakt als feelgood programma een aangename afleiding geeft, deze saaie avonden.

Doorbakken en Heel Holland Bakt Kids

Dus volgende week maar weer kijken, zondag om 20.20 u. op NPO1 (oude afleveringen zijn te zien op NPOPlus en op Youtube). En misschien ook maar door naar de spin-off ‘Doorbakken’ op woensdag of straks Heel Holland Bakt voor kinderen. Volg ik ondertussen de macaron-workshop op de website van Heel Holland Bakt.

Meer tips?

In de rubriek Kijk Eens! tipten we vorige week het Rotterdams Filmfestival online dat nog tot 7 februari duurt. Daarvoor schreven we over Netflix-series The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, de -te streamen- bioscoopfilm Police, de prachtig gestileerde politieserie Sandhamn Murders en het televisieprogramma First Dates,