Hoe anders is het toneelstuk….?

“Zoek de 10 verschillen!” grapt mijn zus die ons heeft uitgenodigd om met haar naar het toneelstuk Mijn lieve gunsteling te gaan. Ze heeft dezelfde dag nog het laatste hoofdstuk van het boek, voorgelezen door Hans Kesting, afgeluisterd. En nu is natuurlijk de vraag, hoe anders is het toneelstuk…?

Verboden liefde

Er is al veel geschreven over het boek Mijn lieve gunsteling. Het boek handelt over de verboden liefde die veearts Kurt (49) opvat voor de 14-jarige puber die twijfelt of ze een meisje of een jongen is. Het is het vervolg op De avond is ongemak. Dat was het debuut van Marieke Lucas Rijneveld, waarmee hij in Engeland als eerste Nederlandse schrijver de prestigieuze Bookerprize heeft gewonnen.

Bijbelteksten en muziekhits

Als lezer, luisteraar in het geval van mijn zus, maak je mee hoe Kurt geleidelijk steeds verder gaat in zijn passie voor het meisje. ‘Vogel’ wil liever staand plassen, is gefascineerd door piemels maar ook diep ongelukkig. Ongeluk dat veroorzaakt is door de dood van haar broer, die als klein kind door een auto is overreden. In het -gebroken- gezin zijn bijbelteksten dagelijkse kost. Naast de hits uit het eind van de vorige eeuw die luid worden meegezongen. Niet alleen door het meisje maar ook door Kurt die zijn puberteit herbeleeft.

Sublieme vertolking

Het toneelstuk maakt onvermijdelijk sprongen in het denken en doen van de hoofdrolspelers Kurt en Vogel. Hoe zeer de acteurs Hans Kesting en Eefje Paddenburg alles uit hun acteertalent halen. En ook al heeft Ivo van Hove meer dan 2 uur voor de voorstelling uitgetrokken. In plaats daarvan heeft hij de nodige effecten aan het verhaal toegevoegd om de emoties over te brengen.

Moeder Camillia (Katelijne Damen), Kurts zoon (Achraf Koutet), Kurt (Hans Kesting), het meisje (Eefje Paddenburg) en de vader van het meisje (Bas Slegers) in ‘Mijn lieve gunsteling’.
Foto: Ingrid Rooze.

Het podium van de Rabo-zaal in de Amsterdamse Stadsschouwburg is omgetoverd in een van hooi voorziene koeienstal, omlijst door een steeds veranderende wolkenlucht. Regen, donder en bliksem, urine, teer en bloed worden ons én de twee levende koeien niet bespaard. Die bewonderenswaardig kalme toeschouwers blijken. Misschien door de vier seizoenen van Vivaldi ‘die de melk van de koeien romiger maakt’, volgens de boer en vader van ‘Vogel’. Daarnaast wordt er ook indrukwekkend goed gezongen door Hans Kesting en Eefje Paddenburg, begeleid door muzikant Roos van Tuil.

Onder de indruk van Mijn lieve gunsteling

We zijn er stil van als we de zaal verlaten en een dag later zitten de beelden en de teksten nog steeds in mijn hoofd. Een teken dat Mijn lieve gunsteling behoorlijk veel indruk heeft gemaakt. De voorstelling is nog tot en met 3 juni in de Stadsschouwburg van Amsterdam te zien.

Meer Kijk Eens

We zijn deze rubriek begonnen tijdens de jaren dat het coronavirus ons huis hield gekluisterd. We besteedden aandacht aan streaming diensten, ‘lineaire’ televisie, film maar willen ook af en toe een uitstapje maken naar de ‘schone kunsten’. Want theater, concerten en musea zijn niet alleen voor hoger opgeleiden maar voor ons allemaal. Zo tipten wij het theaterspektakel Hanna van Hendrik maar ook de tentoonstelling in Wassenaar van sculpturen van de Italiaan Guiseppe Penone die nog tot en met 29 januari is te zien. Maar eerlijk is eerlijk, we kijken sneller televisie en daar is ook veel moois te zien. Zoals de serie Oogappels die gratis terug te zien is op NPOStart. Of de televisieserie De Stamhouder, óók gebaseerd op een boek.

Openingsfoto: Website ITA