Tijdens de kerstdagen kijk ik veel televisie. Het enorme aanbod aan films -en vooral NPO 2 Extra pakt flink uit- biedt een uitgelezen kans om films te zien die al lang op mijn ‘verlanglijst’ staan óf om oude favorieten nogmaals te bekijken. Naar deze films ga ik zeker kijken:

Wegdromen tijdens kerstkijken

Je mag het gerust een klassieker noemen: het fantastische jeugdboek van Roald Dahl over het jongetje Sjakie, dat bij zijn chocoladereep een Gouden Wikkel aantreft. Hij wint daarmee een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van Willie Wonka.

De verfilming van Tim Burton is inmiddels al net zo beroemd. Met een prachtige snoepfabriek vol rivieren van chocola en bomen waaraan lolly’s groeien. Johnny Depp speelt in Charlie and the Chocolate Factory een heerlijk, vileine Willy Wonka. Lekker wegdromen tijdens het grote kerstkijken met mijn kleinkinderen naast de kerstboom ….en een beetje griezelen. Kan het nog mooier?

Charlie and the Chocolate Factory uit 2005 wordt maandag uitgezonden op maandag 23 december op NET 5 tussen 20.00-22.45 u.

Overigens wordt ook de verfilming van Mel Stuart uit 1971 ( zondag 29 december bij NET 5 uitgezonden, leuk om te vergelijken!

Meezingen met de even memorabele Willie Wonka van Gene Wilder uit 1971. Ook uitgezonden op 29 december tussen 10.00-12.05 u.

Leg de zakdoeken maar klaar

De trouwe hond Hachi wacht elke dag trouw bij het station op de trein waarmee zijn ‘baas’ Wilson thuiskomt. Op een dag komt Wilson echter niet meer terug. Hond Hachi blijft, tot ieders verbazing en bewondering, nog jaren op de terugkeer van zijn overleden baas wachten. Regisseur Lasse Hallström maakte van dit waargebeurde verhaal in A Dog’s Story een ontroerende film. Leg de zakdoeken maar klaar!

De hoofdrol van dit, beetje sentimentele drama, wordt gespeeld door Richard Gere. De echte hoofdrolspeler is natuurlijk de hond Hachi-ko, die bij het station van Shibuya in Japan een eigen standbeeld (zie openingsfoto) heeft.  

Hachi: A Dog’s Tale wordt woensdag Eerste Kerstdag 25 december uitgezonden bij SBS 6 tussen 14.10-16.15 u.

Opnemen of opblijven voor kerstkijken

Op een onmogelijk tijdstip is Das weisse Band te zien; een film die destijds met zijn beklemmende sfeer, een diepe indruk op mij maakte.

In een Noord-Duits plattelandsdorp, vlak voor WO I, vinden een aantal onrustwekkende voorvallen plaats. Er wordt een touw over de weg gespannen, waardoor een paard en zijn ruiter verongelukken. Er wordt iemand ontvoerd en er wordt brand gesticht. Met stemmige zwart-wit beelden geeft regisseur Michael Haneke de destijds heersende moraal weer.

Opnemen of opblijven, maar hoe dan ook: Kijken!

Das Weisse Band uit 2009 wordt op Tweede Kerstdag 26 december door NPO2 Extra uitgezonden tussen 0.40-3.00 u.

Nog een keer kerstkijken naar film Haneke

Dat het echtpaar op leeftijd een liefdevol en gelukkig huwelijk heeft, zie je aan alles. Ze wonen in een prachtig appartement in Parijs waar de piano, boeken, kunst en muziek een prominente plaats innemen. Wanneer Anne (Emmanuelle Riva) een hersenbloeding krijgt, verzorgt George (Jean-Louis Tritignant) haar zo liefdevol mogelijk. Ze worden geconfronteerd met hun leeftijd en hun broze gezondheid.

Regisseur Michael Haneke toont in Amour het proces van ouderdom, aftakeling en dood met een haarscherpe eenvoud. Ontroerend!

Amour (2012) wordt op vrijdag 27 december uitgezonden bij NPO2 Extra tussen 20.00-22.00 u.

Ninja worden net als Po…

Mijn kleinzoon wil later ‘Ninja’ worden. Dan zal hij deze animatiefilm over Po, een dikke Chinese panda die wordt opgeleid tot een vervaarlijke krijger, ook wel kunnen waarderen.

Studio Dreamworks (o.a. Shrek) werkte vier jaar aan de humoristische  animatiefilm Kung Fu Panda met leuke karakters zoals de oude kungfumeester Oogway en kungfutrainer Shifu. De stemmen zijn ingesproken door beroemdheden als Dustin Hofman, Jackie Chan en Angelina Jolie.

Kung Fu Panda uit 2008 wordt op zondag 29 december uitgezonden op het Belgische EEN tussen 14.05-15.35 u.

Bij kerstkijken hoort ook deze op nieuwjaar!

Op de eerste dag van het nieuwe jaar ga ik mijn oliebollen verteren bij de ijzersterke western True Grit van Ethal en Joel Coen.

Mattie is een pittige veertienjarige die, in het Wilde Westen van Amerika, aan het einde van de 18e eeuw, op zoek gaat naar de moordenaar van haar vader. Ze roept de hulp in van een premiejager: de norse alcoholist Rooster Cogburn, die bekend staat om zijn True Grit (Ware Volharding). Prachtig verhaal en schitterende beelden, want dat kunnen de Coen Brothers als geen ander!

True Grit uit 2010 wordt uitgezonden op RTL 7 van 22.30-0.55 u

Veel plezier met het grote kerstkijken

Met deze films belooft een heerlijke kerstvakantie te worden! Ik wens iedereen heel veel kijkplezier en een 2020 met vooral veel prachtige films!

Nieuwsgierig geworden naar nog meer kijktips van Wiette? Lees dan ook: Fête de la Famille, het onlangs bekroonde The Favourite en Met rode k(r) oontjes.