Een bont geklede parade van mannen en vrouwen liep vorige week naar boekhandel de Vries van Stockum in Haarlem.  Op weg naar de presentatie van het boek ‘Oog voor Stijl’ van Misja Beijers. Ooit werkte Misja (1952) zelf in de Haarlemse boekhandel maar inmiddels heeft ze haar naam gevestigd als modefotografe. En dan met name van oudere mannen en vrouwen met een eigen, gedurfde stijl.

Eerste exemplaar ‘Oog voor Stijl’

“Paradijsvogels” noemt stijlpastoor des Nederlands, Arno Kantelberg hen. De hoofdredacteur van de tijdschriften ‘Esquire’ en ‘National Geographic’ fileert elke zaterdag in de Volkskrant de kledingstijl van bekende Nederlanders. Samen met zo’n stijlvolle ‘paradijsvogel’ uit het boek, Lucy Bosscher kreeg hij het eerste exemplaar van Misja Beijers’ Oog voor stijl aangeboden. Een boek dat met het succes van haar instagramaccount en blog als MisjaB.nl op haar cv niet kan ontbreken.

Stijlvol gekleed publiek aanwezig op de boekpresentatie in Haarlem. Foto: Spectrum

Ook mannen in het boek

Als de uitgever, Misja en Lucy genoeg hebben uitgelegd over het een en ander, neemt Arno het woord. Gekleed in een driedelig grijs pak met met zilveren dasspeld bekent hij, “dat hij zich voor het eerst in zijn leven underdressed voelt tussen deze paradijsvogels”. Waarna hij vertelt over zijn eerste ervaring met een eigen stijl toen hij als 16-jarige een hardgroene broek met groene trui kocht bij Mac & Maggie. Op school ontdekte hij dat die broek toch wel erg groen was, als je maar twee of drie broeken had! “Mannen mogen best wel meer lef in hun stijl tonen,” betoogt hij. En daarom is hij blij dat er ook juist mannen in het boek van Misja Beijers staan.

Arno Kantelberg (links)….blij met zoveel mannen in Misja’s ‘Oog voor Stijl’. Foto: Spectrum

Dan is het tijd voor de maker, die al die stijlvolle mannen en vrouwen in beeld heeft gebracht, om haar boek te signeren.

Zo stijlvol en individueel mogelijk

‘Oog voor Stijl’, uitgegeven door Spectrum, begint met een voorwoord van Milou van Rossum, modejournalist van het NRC. Zij betwist dat de mensen uit het boek “zich jong kleden” want  “je zo stijlvol en individueel kleden als de mensen die u in het boek tegenkomt, is maar voor weinig jongeren weggelegd”. Het boek staat niet alleen vol met stijliconen. Er worden ook tips gegeven hoe je zelf kunt leren combineren.

Arno Kantelberg prees in zijn toespraak de mooie vormgeving van Oog voor Stijl. Een logisch vervolg op het succes van de blog van MisjaB.

Adviezen om je eigen stijl te ontwikkelen

In andere hoofdstukken komen accessoires, mannen en kleding,  vintage & tweedehands en signature-look aanbod. Mensen uit het -mode- vak geven  tips& tricks. Zoals: maak met één item vier verschillende combinaties. Of: als je ouder wordt, is het mooier lang haar uit je gezicht te dragen. Ook een advies om je aan vast te houden: met kleding in de kleur van je ogen, zit je altijd goed. En een huid met een werkje (rimpels) vraagt om een stof met een werkje. Genoeg adviezen om met Oog voor stijl je eigen stijl te ontwikkelen.

Extreem grote bril

Wat me opvalt zijn de mensen met een extreem grote bril die het boek bevolken. Bovendien zijn ze erg bont gekleed, dragen grote sieraden en vaak een hoofddeksel; hoed, pet of gedraaide sjaals.  Daarin lijken ze min of meer het 97-jarige fotomodel Iris Apfel te imiteren. Van geïnterviewde Jacqueline van Lent-Seinen wordt dat in het boek zelfs expliciet vermeld.

‘IJdelheid is levenslust’

Ik draag op de presentatie een ‘little black dress’ met witte manchetten, in combinatie met een grote ketting van COS, pied de poule kousen en schoenen van COS. Heel wat simpeler dan alle paradijsvogels hier. Het verbaast me dan ook dat er een dame naar me toekomt die me complimenteert met mijn kleding en vraagt of ik ook in het boek voorkom. Nee, maar ik houd wel van kleding. De laatste woorden van Milou van Rossum zijn me dan ook uit het hart gegrepen:  ‘IJdelheid is, heel vaak, levenslust. Dat we er allemaal maar lang last van mogen hebben.’

Marlies Mielekamp schrijft regelmatig over mode en kleding. Lees ook: ‘Hoe ouder de vrouw hoe kleurrijker’over lingerie, ‘Bevangen door kledingkoopschaamte‘of over haar passie voor haken. Marlies heeft ook meerdere afleveringen geschreven van de rubriek Hemd van het Lijf, zo liet ze modevrouwen Josje van der Mee, Wacky Jans en kledingstyliste Monique in den Bosch aan het woord.