In de rubriek Hemd van het Lijf kijkt Meerdanvijftig.nl mee in de kledingkast van mannen en vrouwen die van mode houden. Wat trekken ze aan en waarom? Na onder anderen Gerard Challa, Antoinette Lammers, Angelique Detmers en Josje van der Mee nu het woord aan Jacqueline van Lent-Seinen (62) in een mix van stoer en klassiek.

Mode Met een Missie

Jacqueline van Lent-Seinen (62) komt eigenlijk uit het sociaal cultureel werk. Dertien jaar lang had ze de creatieve leiding over Mode Met een Missie. Ze koppelde daarbij vrouwen met een kwetsbare achtergrond aan het maken van een modelabel met als motto: als je iets moois maakt, werkt dat helend.

Kimono’s geschikt voor Nederlandse vrouw

Daarna werkte ze een jaar bij de Bijenkorf. Daar ontmoette ze Rossell de Fijter die de opleiding op mode & design heeft gevolgd. Tijdens zijn stage bij Monique Collignon in Amsterdam, leerde hij zichzelf allerlei couturetechnieken aan.  Samen met hem ontwikkelde Jacqueline Manteau Riche, kimono’s geïnspireerd op de jaren ’30 van natuurlijke materialen, zoals wol, zijde en katoen.  ‘We maken alleen dit, want zo heb je een basisstuk dat je als jurk, jas en vest kan dragen. De gemiddelde Nederlandse vrouw is – net als ik- iets steviger en daar is de kimono ontzettend geschikt voor.’

Geschikt als jurk, jas of vest, ontwerpen van Manteau Riche. Foto’s: Sivana Scholtz

“Ik voel me hier heerlijk vrij in”

Jaqueline in suède broek met gele, gebloemde blouse van Secondhand Rose.

Wat trok je vandaag aan en waarom? “Een mix van stoer en gekleed. Het is een suède broek en een gele, gebloemde bloes die ik bij Secondhand Rose heb gekocht. Gecombineerd met stoere laarzen uit de sale bij Zolamanola in Utrecht. De paarse sjaal met geel kwastje is nog van Mode Met een Missie. En de kimono is van ons eigen merk Manteau Riche met antiek linnen band. Al onze jassen zijn genummerd en handgemaakt. Ik voel me hier heerlijk vrij in, ben net op de fiets naar de markt geweest en dan maak ik de kimono dicht.”

Jurkenmens dat van stoer en klassiek houdt.

Welke kleding staat je het leukst? “Stoer en klassiek, eigenzinnig. Stoer omdat ik ben opgegroeid in een gezin tussen twee broers en mezelf moest waar maken. Mijn moeder was coupeuse, ik heb heel wat bruidjes gezien die kwamen passen bij haar, waardoor ik mijn modegevoel mee kreeg. Stoer ook, omdat ik vind dat je als vrouw zelfstandig moet kunnen zijn en je eigen spoor moet volgen. Ik ben ook een jurkenmens, wel vaak met een broek eronder. Ik houd van een los silhouet. Dat heeft natuurlijk ook te maken met een niet zo’n mooie taille na de overgang. Maar ik houd ook van vrouwelijk.. Dat zit hem vooral in stofkeuzes; die moeten los vallen, mooi langs je lijf, zoals zijde.”

Dierbaar jurkje van Dries van Noten

Jurkje uit stockverkoop met herinneringen

Welk kledingstuk is jou dierbaar en doe je nooit weg? “Een Dries van Noten-jurk, ik heb bewondering voor zijn gedurfde kleur- en patrooncombinaties, bloemen en strepen bijvoorbeeld. Ik heb de portemonnee niet voor designermerken maar het jurkje is gekocht bij een stockverkoop in Antwerpen. Een belevenis op zich! Het was een groot pakhuis. De kleding bevond zich in een fabrieksachtige ruimte met een hele grote paskamer voor zo’n 20 mensen. Hilarisch, het heeft iets gretigs en vrolijks. Ik droeg het jurkje toen ik met de vrouwen van Mode Met een Missie naar de opening van de tentoonstelling van Victor & Rolf ging. Mijn dochter leende hem ooit voor een bruiloft. Ook een knalroze broek die ik bij die stockverkoop voor 25 euro kocht, doe ik nooit weg.”

“Op deze leeftijd durf je meer”

Kleed je je nu anders dan vroeger? “Iets anders. Omdat mijn figuur veranderd is. De rokken zijn meer broeken geworden met tunieken. Vroeger was ik wat ingetogener, ik kleed me nu wat stoutmoediger. Dat is het leuke van deze leeftijd, je durft meer. Ik ben niet meer bang me te onderscheiden. Als je jong bent, heb je meer de neiging je aan te passen, hoewel ik altijd wel vrij uitgesproken was. Ik draag ook grotere sieraden dan vroeger die ik vaak zelf gemaakt heb.”

De krenten uit de pap

Kan je een winkel aanraden?Humanoid en Zolamanola vind ik erg mooie winkels, zij  hebben een ingetogen stijl. Ik houd erg van kwalitatief goede stoffen, omdat je daarmee lang doet. De eenvoud zit hem in de kwaliteit van de stoffen. Ik vind het leuk om dat dan te combineren met accessoires. Monique van Heist vind ik een mooie ontwerpster. Verder ben ik dol op tweedehands winkels, bij Secondhand Rose in Nijmegen kom ik ook graag. Daar pik ik de krenten uit de pap.

Escada scoren voor 10 euro

Vintagekramen op de Noordermarkt. Foto: Flickr.com/Kotomi.

Stoer en klassiek gekleed gaan heeft niet te maken met geld maar met creatief zijn en bijzondere dingen weten op te sporen. Zo ga ik graag op maandagochtend naar de Noordermarkt in Amsterdam. Daar vind je heel veel restanten van inkopers maar ook  veel vintagekramen. Van bergen waarin je moet graaien tot kleding van klassieke merken zoals Escada. Die koop je daar dan voor 10 euro. Ik zie Ans Markus daar ook altijd rondstruinen. Pas geleden heb ik er nog een prachtig vilten vest gekocht, boiled wool noemen ze dat tegenwoordig.

Binnenkort verschijnt het boek van modevlogger Misja Beijers. Daarin komt Jacqueline van Lent-Seinen ook aan het woord.