Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Als je gek bent van Italië en Italianen, dan ben je in de goede stemming voor Astolfo, een film over romantiek op leeftijd. Vanaf deze week in de bioscoop.

Terug naar geboortedorp

Het rustige leventje van de gepensioneerde leraar Astolfo wordt op zijn kop gezet als de huisbazin zijn flat voor haar dochter claimt. Astolfo’s financiën schieten te kort om in Rome iets anders te huren. Er zit niets anders op dan terug te gaan naar zijn geboortedorp in de Abruzzen, waar hij nog een vijf eeuwen oude woning heeft. Een erfenis waar hij in geen tientallen jaren naar om gekeken heeft. Inmiddels hebben dorpelingen van allerlei pluimage zijn bezit gekraakt. En vindt zijn neef Carlo dat hij niet door het leven kan zonder vrouw.

Glimlach

Zie daar het gegeven van de film Astolfo, die ver weg doet denken aan de films van Fernandel en Louis de Funès uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Zonder dat het ook maar een moment zo hilarisch wordt. Vooruit, een glimlach kan er wel van af, als Astolfo een zwerver in zijn huis aantreft en deze al snel gezelschap krijgt van andere aan de rafelrand van het dorp verkerende mannen. Gezellig daar aan de keukentafel, terwijl de pasta’s en de sauzen worden becommentarieerd. En er verschijnt nog een glimlach, als Astolfo zich spiegelt aan een schilderij die een voorvader en naamgenoot moet voorstellen. Dat lijkt toch echt op het portret van onze jonge Vader des Vaderlands!

Astolfo en Stefania echt een stel

Een zomerse komedie noemen de makers Astolfo. Een film, die kijkers snel zullen vergeten. Ware het niet dat de verlegen Astolfo zich laat koppelen aan de vlotte oma Stefania en de twee acteurs, Gianni de Gregorio (tevens regisseur en scenarioschrijver) en Stefania Sandrelli overtuigend hun aarzelende romance vorm geven. Maar ja, in het echt zijn ze dan ook een stel.

Trailer van ‘Astolfo’ , die in Nederland wordt uitgebracht door Cherrypickers.

Meer lezen van Kijk Eens

Als het om feelgood films gaat, dan zijn er van eigen bodem betere te vinden dan Astolfo. Zoals Luizenmoeder, de film. of De beentjes van St. Hildegard. Maar ook uit Frankrijk doet Fête de la Famille met Catherine Deneuve of uit het Duitsland het tragikomische Sisi und Ich niet voor Astolfo onder. En in Amerika kennen ze het genre als geen ander, kijk maar naar Book Club. Meer lezen over film? Klik dan hier.