Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Brigitte Leferink zag De beentjes van Sint Hildegard vlak voordat de bioscopen dicht gingen. En verheugt zich nu op de uitzending van deze heerlijke film op televisie.

Film om over na te praten

Ik kijk er nu al naar uit: op 27 april zendt de NPO De beentjes van Sint Hildegard uit. Het was de laatste film die ik vorig jaar maart zag, net voor de bioscoop sloot. Voor het eerst ging ik in mijn eentje naar de bioscoop, omdat ik hem zo graag wilde zien en niemand in de gelegenheid was mee te gaan. Het beviel eigenlijk wel goed. Het was alleen jammer dat je niet na kon praten, want die behoefte voelde ik wel. Over Gedda, een vrouw zoals iedereen er wel één kent. Té zorgzaam. Zij wil alles voor je doen en regelen maar ze weet (helaas) ook hoe jij de dingen die je zelf wilt doen het best kunt aanpakken. Een vrouw die de totale regie wil voeren.

Hilarisch en droevig tegelijk

Vermoeiend, hoe goed bedoeld ook. Een mooie rol van Johanna ter Steege. Haar man, gespeeld door Herman Finkers, heeft ook genoeg van de manier waarop zijn vrouw hem behandelt. De oplossing die hij kiest is hilarisch en droevig tegelijk. Om dit stel en hun belevenissen heen, spelen verhalen rond hun kinderen en ouders.

De beentjes van Sint Hildegard is een heerlijke film. In het Twents. Met ondertiteling. De film is gebaseerd op het scenario van de Tsjechische film Teorie tygra uit 2016 maar je zou zomaar kunnen denken dat het uit de koker van Finkers zelf komt.

Beentjes van St. Hildegard best bezochte film van 2020

De film kwam in 2020 uit en kreeg binnen enkele weken de Gouden Film status, en vervolgens de Platina Film status. In september 2020 hadden, ondanks beperkingen vanwege de coronacrisis ruim 700.000 bioscoopbezoekers De beentjes van Sint-Hildegard gezien. Het is de best bezochte Nederlandse film van het jaar 2020. Voor de jaarlijkse Gouden Kalveren kreeg de film drie nominaties: Beste film, Beste scenario en Beste montage. Door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) werd de film verkozen tot ‘Beste bioscooptitel van eigen bodem’. Een film die je rustig nog een keer kunt bekijken. Ik ga hem 27 april nog een keer kijken: 20.35 uur bij Omroep Max, NPO1.

Een voorproefje op Youtube.

Meer uit Nederland

Wiette van Klingeren zag de film in 2020 en schreef er over toen de bioscopen weer heel even open mochten. Karin de Lange stipte de film ook al aan in haar verhaal over het Nederlands Filmfestival. Ook het bekijken waard van eigen bodem zijn de serie Oogappels en Vliegende Hollanders. Brigitte Leferink schrijft regelmatig over haar geboortegrond. In ‘Sprak ik maar Twents‘ en over de traditionele Paasvuren. Stella Ruisch zag Johanna ter Steege schitteren in een verhaal over het lot van keuterboeren in Hanna van Hendrik.