Het aantal alleenstaanden is tussen 1947 en 2017 gegroeid van 285.000 tot 3 miljoen. Dat bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En die trend zet zich de komende decennia voort, verwacht het CBS. Drie happy singles leggen aan Marlies Mielekamp uit waarom het alleen zijn hun bevalt.

Soms is het pittig

Ellis Schoonhoven (56) woont nu zo’n zeven jaar alleen. Tot volle tevredenheid. “Het is de eerste keer dat ik alleen sta en ik  vind dat steeds fijner. Natuurlijk zijn er genoeg momenten dat ik het pittig vind, bijvoorbeeld als ik een opvoedvraag heb over mijn dochter die nu 15 is of me alleen voel. Maar ik vind mijn vrijheid belangrijker en dan bedoel ik ook een vrije geest.”

Doordat Ellis als beeldend kunstenaar veel cursussen geeft, is ze omringd door “fijne mensen en haar dochter,” zoals ze zelf zegt.  “Tijdens het laatste deel van mijn kunstproject Lost Connections voelde ik een verbinding met de mensen waarmee ik samenwerk die verder gaat dan intimiteit.”

Ellis Schoonhoven: omringd door fijne mensen.

Vooral vrouwen liever alleen

Ellis volgt daarmee een andere ‘trend’ die het CBS constateert: een meerderheid van de 50-plussers die gescheiden of verweduwd is, wil alleen blijven wonen, vooral vrouwen.

Juriste Baukje Bos (70) is al dertig jaar gescheiden. In het begin woonde haar dochter nog bij haar, maar sinds 2011 woont ze alleen. En dat bevalt uitstekend. “In het nieuwe normaal werk ik voor statushouders. Ik lees veel, wandel af en toe met een vriendin, pas ik flexibel op mijn kleinkinderen en kijk ‘s-avonds tv. Verder volg ik frequent het dagelijkse nieuws en heb ik minstens een keer per week een ‘pyjamadag’. In het oude normaal ging ik daarnaast regelmatig met vriendinnen een dag op pad naar ons onbekende steden en dorpen, naar een museum of we gingen een weekendje weg.”

Baukje Bos: alleen zijn bevalt uitstekend.

Single zijn nu een bewuste keuze

In tegenstelling tot beide vrouwen is hoogleraar politicologie Marcel Wissenburg (58) al zijn hele leven single. “Vrijgezel zijn is voor mij nu een bewuste keus, maar was dat oorspronkelijk niet. Ik heb ook wel vriendinnen gehad, de eerste toen ik student was. Als student woonde ik thuis en zorgde daarnaast voor mijn zieke grootouders en ouders. Veel vrije tijd had ik niet, dus uitgaan was er niet bij.”

Daarna kwam hij  terecht in de universitaire wereld met werkweken van 60 uur. “Overdag werk ik op de universiteit en na het eten gaat dat nog tot middernacht thuis door. Ik ontdekte dat ik een partner zocht die ongeveer hetzelfde doet of die weet wat het is om op de universiteit te werken. Die ben ik nooit tegen gekomen.”

Marcel Wissenburg: met niemand rekening hoeven houden.

Het meest bevalt de totale vrijheid

Wat alle drie de singles het fijnst vinden is de absolute vrijheid, ze hoeven met niemand rekening te houden. “Je hoeft je bijvoorbeeld nergens voor te schamen, je kan boeren laten wanneer je wil. Ook wanneer je het huishouden doet, wilt eten, je was doet en wilt werken bepaal je zelf en dat geeft een grote mate van vrijheid,” legt Marcel uit.

En Ellis Schoonhoven vult aan: “Als ik ‘s avonds laat een stuk wil schrijven, kan dat. Misschien zou een eventuele partner dat ook niet erg vinden, maar ik voel dan de druk me te verantwoorden. Ik denk dat vrouwen er meer moeite mee hebben dan mannen om hun eigen tijd te pakken. Mijn leven nu is vrijheid tot de tiende macht.”

Jurist Baukje heeft ook de indruk dat ze uitstraalt niet op zoek te zijn naar een partner. “Het meest bevalt me de totale vrijheid. Je kan doen en laten wat je wilt op het moment dat jij dat wil.”

Nadelen wegen niet op tegen voordelen

Natuurlijk zien ze ook wel de andere kant van het alleen zijn. Zo vindt Ellis het jammer dat ze haar ervaringen niet kwijt kan als ze thuis komt. Baukje hoort soms op teamvergaderingen zeggen: ‘Ik heb de casus met mijn partner besproken en zie het nu helderder.’ Dat mist zij. Marcel: “Uit praktische overwegingen is met zijn tweeën leven praktischer: je deelt de kosten en het huishouden.” Maar deze kleine nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen, vindt Baukje. “Ik ben er zo aan gewend, ik zou niet anders meer willen.”

Meer van Marlies

Marlies Mielekamp schrijft over uiteenlopende onderwerpen voor Meerdanvijftig.nl. Zo interviewde ze mensen die na hun pensioen actief blijven, zoals politieagent Bert Stolp en oud-directeur Vereniging Eigen Huis Anny van Lunszen. Maar ze schreef ook over een gezonde leefstijl en waarschuwde tegen rode gistrijst. Tussendoor maakte ze zuurkool en houdt ze ook een oogje in het zeil bij de kleinkinderen.

Alle foto’s: