Vandaag, 16 november, presenteert beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven in samenwerking met choreograaf en co-creator Shura Glasmacher en choreograaf en danseres Dimitra Kolokourien het eindresultaat van het kunstproject Lost Connections.  Ze doen dat door middel van een YouTube-film die opgenomen is in De Papierfabriek in Nijmegen. Lost Connections staat voor het herstellen van verloren verbindingen. Dat herstel wordt gesymboliseerd door een sluier die vrouwen uit het hele land van oud kant hebben gemaakt. De sluier is uiteindelijk 4 meter hoog en 6 meter in doorsnee geworden. Daarnaast hebben vrouwen uit 25 landen voor Lost Connections de bovenkant van een kussen geborduurd met gouddraad.

Kant: krachtig en kwetsbaar

Het begon allemaal vorig jaar oktober toen Ellis werd overvallen door een melancholisch gevoel. Intuïtief voelde ze aan dat Moeder Aarde het waarschijnlijk wel ging redden, maar de mensheid niet. Ze schreef er veel over in haar morning pages zoals in het boek The Artist’s Way wordt aanbevolen.  “Op een ochtend toen ik wakker werd, gingen er twee dingen door mijn hoofd: Lost Connections en kant. Het was het begin van een project dat mij als het ware gevonden heeft. Ik ben een ambachtsliefhebber en kant is een prachtig stuk ambacht. Het is gemaakt van losse draden die doordat ze in verbinding zijn gebracht enorm krachtig zijn en schoonheid uitstralen. Maar tegelijkertijd is het ook een heel delicate, kwetsbaar ogende stof. Bovendien wilde ik in mijn project mensen met elkaar verbinden, in het bijzonder vrouwen. Want we leven nog steeds in een patriarchale maatschappij.”

Ellis Schoonhoven en co-creator Shura Glasmacher met het resultaat een prachtige kanten sluier.

Donateur van oud kant

Nadat ze een heel grote houtskooltekening van een sluier had gemaakt, vond ze dat een prachtig symbool voor wat ze wilde bereiken. “Er hangen sluiers om ons heen, we zijn de verbinding verloren met onszelf, de natuur en met elkaar. Dat moeten we helen,” legt ze uit.

Zelf had ze wel wat oud kant, maar lang niet genoeg. Op een beurs in Utrecht dacht ze haar slag te kunnen slaan, maar dat viel tegen. Oud kant is duur en de 150 euro die Ellis te besteden had, was te weinig. Via social media riep ze mensen op kant te doneren voor haar project. “Daarop heb ik zoveel reacties gekrege! De meeste uit Nederland maar bijvoorbeeld ook uit Engeland. Mijn grootste donateur werd Mia Wegh-Evers die hier vlakbij in Bemmel woont. Zij bleek al 50 jaar onder andere kant te verzamelen en ik kreeg alles.”

Ellis Schoonhoven met de stukjes kant die ze kreeg toegestuurd. Alle fotos: ©Maayke Kleinbussink

Lost Connections heeft vrouwen daadwerkelijk verbonden

Elke donderdag kwamen vrouwen die elkaar niet kenden bij elkaar om het kant met de hand aan elkaar te naaien. Ellis: “Alleen de eerste drie maanden van de pandemie hebben we niet doorgewerkt. Het was bijzonder om te zien dat deze vrouwen vriendinnen voor het leven zijn geworden. Zo verbindend was het gezamenlijk werken aan dit kunstwerk.”

Naast de kanten sluier ontstond ook het idee om zelfs vrouwen wereldwijd te verbinden door ze te vragen een kussentop met gouddraad te borduren met in hun eigen taal de woorden Lost Connections en daarop een symbool uit hun eigen cultuur.

Genieten van de stilte en rust

Er was geen betere timing denkbaar dan tijdens deze pandemie, stelt Ellis. “Na de bosbranden in Australië rond de jaarwisseling zie je dat Moeder Natuur zich steeds weer herstelt. Want er ontstaat daar weer nieuwe natuur. Maar voor ons mensen ligt het anders. Het lijkt alsof ik heb voorvoeld dat de mensheid een catastrofe zou treffen. Naast dat we erg ziek kunnen worden door het Corona-virus, hebben we minder contact met elkaar. Aan de andere kant hoor je ook dat mensen meer genieten van de stilte en de rust. We zijn jaren veel te druk bezig geweest. Nu dat even niet kan, kunnen we even stil staan en ons beter verbinden met onszelf, de natuur en onze medemensen. Door Lost Connections hoop ik dat vrouwen voelen dat zij de verbinders zijn. Zij geven het leven en hebben een sterk helende energie.”

Lost Connections is een initiatief van de nieuwe creatieven.

Meer over Ellis en kledingstijl

Marlies Mielekamp schreef al eerdere verhalen over het werk van Ellis Schoonhoven. Ze volgde een workshop bij haar over tips hoe je je feestkleding een extra accent kan geven en Ellis vertelde over haar eigen kledingstijl. Zo liet Meerdanvijftig.nl nog meer bijzondere mannen en vrouwen aan het woord over hun kledingkast in de rubriek Hemd van het Lijf.