Om haperende gewrichten, verstopte aders op afstand te houden en hersenen juist zo fit mogelijk, is dansen heel interessant! Sinds kort volg ik lessen moderne dans voor zestigplussers. En niet eens vanwege mijn gezondheid. Dat is mooi meegenomen; het is gewoon leuk. Ik volg de lessen in Amsterdam bij Dance Connects maar er zijn veel plekken in Nederland waar je op deze manier in beweging kan komen.

Een leven lang dansen

Dansen in Amsterdam-Oost

Van klassiek ballet tot hiphop

Toen ik de Dance Connects ontdekte, sprong ik een gat in de lucht. Geheel in lijn met mijn ontdekking danste ik de huiskamer door. Nu is dat laatste geen nieuws. Ik ben vaak op muziek in mijn huiskamer aan het dansen. Zelfs zonder muziek kan ik het dansen niet laten. Als kind zat ik op klassiek ballet, als tiener en twintiger op jazzballet. Daarna zong en danste ik tegelijkertijd op een musicalcursus. Tot mijn 52ste danste ik zo op diverse plekken. Van jazz conditie, afro jazz, afro dance en zelfs een keer een les hiphop. Dat zat trouwens niet zo in mijn benen en genen. Maar mijn docente stopte en ik vond mezelf daarna te oud om met dertigers mee te doen. Dus ging ik met fikse tegenzin naar de sportschool, zodat ik elk geval mijn conditie op peil hield.

Opnieuw me uit leven

Nu haal ik mijn hart op met leeftijdgenoten tijdens de lessen Moderne Dans van Dance Connects. Even was ik bang dat het stijldansen zou zijn maar niets bleek minder waar. We krijgen opdrachten als: ‘Beweeg door de zaal alsof je zweeft’ of ‘Je benen bewegen langzaam maar je bovenlijf maakt juist snelle bewegingen’. Laatst moesten we zelf bewegingen bedenken, terwijl we houvast moesten zoeken bij een stoel. Klinkt zweverig maar het maakt vanzelf dat je niets doet wat je lijf niet aankan.

Het stimuleert je coördinatievermogen. En je hersenen profiteren van de beweging maar ook van het bedenken van nieuwe bewegingen. Misschien haken er nu mensen af. Maar velen van mijn generatie zijn in de jaren zeventig op de muziek van de Rolling Stones en andere popgroepen uit de top veertig op feestjes uit hun dak gegaan. Vrij dansend, met of zonder partner. Wat anders dan passen tellen en uitkijken dat je daarbij niet op de tenen van je partner belandt.

Dans voor elke leeftijd

Jong en oud bij Dance Connects

Voor lezers van Meerdanvijftig in Amsterdam die nog geen zestig zijn, is er de mogelijkheid om lessen te volgen op dezelfde locaties, Dance Connects 40+ . Mensen met wat minder bewegingsmogelijkheden doordat ouderdom soms met gebreken komt, kunnen de Slow Flow- les volgen. Dan kan je ook zittend op een stoel meedoen. Wil je je danspassen met anderen delen dan is er nog de Club Dans.

Dansen buiten de Randstad

Voor een vriendin die niet in Amsterdam woont maar net als ik gek op dansen is, zocht ik op internet waar verder in Nederland dit soort dansles voor zestigplussers. Google had heel wat suggesties voor 60-plussers in Utrecht. Die kunnen terecht bij Danscentrum Utrecht. De Swing Inn-club in Heerlen biedt dansavonden voor 55-plussers, maar zo te zien is dat meer voor de stijldansers onder ons. In Valkenswaard is er voor zestigers dansles te vinden in het Centrum voor Muziek en Dans. In Nijmegen zijn er zelfs lessen voor 55plussers in klassiek ballet naast lessen in moderne dans. Deze lessen worden gegeven in Cultuurhuis De Lindenberg. De docenten stellen zich in een filmpje aan je voor.

De dansdocenten van de Lindenberg, het Cultuurhuis in Nijmegen

Nooit te oud om te dansen

Wil je liever eerst in je huiskamer beginnen en nog niet je danskunsten blootstellen aan anderen? Ik begrijp dat. Je kunt dan een eerste les moderne dans doen met de hulp van laptop, tablet of computer.

Ooit zag ik, intussen al boven de vijftig, een filmpje met een dansend paar bejaarde mensen die met veel passie de tango beoefenden. Voor mij was dat een openbaring. Ik geneerde me voor mijn oude lijf en durfde daarom zelfs op feestjes niet meer zo goed te dansen. Ineens viel dat taboe weg en voelde ik me vrij om zo lang ik leef te blijven dansen!

Laat dit je inspiratie zijn; dans is ook voor zestigplussers!

Hoe dans alle kwalen doet vergeten.

Meer over beweging

Het is belangrijk voor meerdanvijftigers om in beweging te blijven. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se dans te zijn (ook al is dat ook heel leuk). Karin de Lange schreef al eerder over de nieuwe trend slow sports. En op Meerdanvijftig besteedden we al eerder een serie artikelen over de passie van leeftijdgenoten. Naast dans ging het onder andere ook over bodyhoop, korfballen, tai chi maar ook -gewoon- de sportschool. Meer lezen klik dan hier.