Ze heeft er zelf niet eens bij stil gestaan maar het is inderdaad precies 50 jaar geleden dat Netty van Rossem (64) door een vriendinnetje werd meegenomen naar de net opgerichte vereniging Argus in Weesp. Zo maakte ze kennis met korfbal.

Dat sociale vindt Netty juist leuk aan korfbal

Jammer dat er toen nog weinig jeugd was en er dus weinig werd georganiseerd. En juist de clubevenementen, de vakantiekampen; dát sociale en die teamspirit, dat is wat Netty nu zo leuk vindt aan korfbal. Gelukkig heeft ze dat inmiddels volop gevonden bij het Amsterdamse AW-DTV.  Deze keer in de rubriek In Beweging het korfballeven van Netty van Rossem.

Hele dynastie in korfbal

In Beweging: korfbal

Netty temidden van haar seniorenteam met haar kleindochter op schoot.

“Hahaha, mijn man -die op zijn 17de de oprichter was van Argus- en ik zijn inmiddels verantwoordelijk voor een héle korfbaldynastie. Wij korfballen maar onze kinderen en kleinkinderen ook. Toen Allen Weerbaar fuseerde met DTV zorgde mijn dochter zelfs voor een fusiehuwelijk. Want ze trouwde met een DTV-er.”

Een halve eeuw geleden gêneerde men zich nog voor korfbal

“Je zegt het, korfbal is inderdaad meer geaccepteerd dan een halve eeuw geleden. Toen hadden we nog vrienden die in gezelschap liever vertelden dat ze basketbalden. Omdat ze zich gêneerden voor een sport die mannen en vrouwen samenspeelden. Het was toen ook nog een beetje saai met drie vakken en een rieten korf. Inmiddels is het tweede vak eruit gehaald en moet je met een kunststof korf veel beter kunnen mikken om te scoren. Het is een veel snellere en daarom een leukere sport om naar te kijken geworden.”

Geen hoogvlieger in korfbal

“Met een aantal veteranen trainen we nog steeds -binnen- op vrijdagavond. Op recreatief niveau. Ik ben geen hoogvlieger geweest, hoor. Nooit verder gekomen dan de 2de klasse. En hoe langer we bleven spelen, hoe lager we uitkwamen. En toen kregen we steeds jongere mensen tegenover ons als senioren. Dan loop je sneller blessures op. Ook omdat je met steeds strammere spieren de helft van het jaar in het Nederlandse weer buiten speelt. Dus nu spelen we alleen nog maar in de sporthal, met zijn achten, partijtjes tegen elkaar.“

Korfbal goede manier om fit te blijven

“Wil je met ons meedoen, dan moet je wel een geoefende korfballer zijn, dat wel. Want we zijn nog zo fanatiek als ik weet niet hoe. Het is een goede manier om fit te blijven, want je gebruikt echt al je spieren, maar als je het nog nooit eerder gedaan hebt, dan kan je beter op korfbal fit gaan. Dat doen sommige ouders die hier kinderen hebben spelen.”

Ik teken voor elk jaar korfbal erbij

“Hoe lang je het kan blijven doen, hangt natuurlijk van je gezondheid af. Ik heb net een  maandenlange blessure achter de rug. Frustrerend, ik kon geen bal opgooien. Dus ik teken telkens voor een jaar erbij. Maar ook als ik zelf niet meer kan spelen, blijf ik altijd bij korfballen betrokken. Er zijn altijd commissies die hulp nodig hebben.”

Netty’s post scriptum

Na ons gesprek stuurt Netty nog een post scriptum. “En dan vergeet ik je nog te vertellen dat we 30 jaar als vriendenteam korfbal hebben gespeeld en al 25 jaar met een groot aantal met Pinksteren een weekeinde weggaan. Deze keer naar Weitblick in de Eifel!”

Voor meer info over korfbal: www.KNKV.nl

Openingsfoto: Netty (links) mikt op de korf bij de wekelijkse training in de sporthal.