Het kabinet moet  zónder mij worden samengesteld. Niet omdat ik een ‘mamadag’ heb, zoals Jesse Klaver een ‘papadag’. Maar omdat de lente is begonnen; dús werk ik in de tuin. Alleen de regen kan mij naar binnen krijgen: “Het is wèl goed voor de tuin”, troost ik mezelf dan. Voor 5x kijken in april kies ik daarom voor warm en droog genieten van de natuur. Want ook binnen is ‘achter de schermen’ veel moois op het gebied van tuinieren te beleven.

Vrolijk worden met Arjan Ederveen

5xkijken in april

Arjan Ederveen in hilarisch tuinprogramma

Er gebeurt van alles in de Friese tuin van Arjan Ederveen. Niet alleen teelt hij er peulen en radijzen, maar óók heeft hij een winkeltje, met een reclasseringsjunk achter de toonbank. Er worden taarten gebakken, bier gebrouwen en logeerdieren verzorgd. Natuurlijk word je er vrolijk van! Veel van de afleveringen zijn via YouTube te bekijken.

Wroeten, een ecologisch tuinprogramma, VPRO, 2005, regie Lernert Engelberts

Maartens moestuin spannender dan politieserie

Schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart heeft al meer dan dertig jaar een serieuze moestuin. Hij leeft en eet zoveel mogelijk van eigen grond. Tien afleveringen zijn er gemaakt; in elke aflevering worden een aantal groenten gevolgd vanaf het zaaien tot het oogsten. Voor de moestuinders onder ons spannender dan een politieserie!

5x kijken in april tuinieren

Maarten ’t Hart neemt het moestuinier serieus.

Maartens Moestuin, VPRO, 2014, regie Agnes de Ruijter en Machteld van Gelder

Levensvragen waarvan de tuin ook beter wordt

Een succesvolle Parijse schilder (Daniel Auteil) keert terug naar zijn geboortedorp. In het huis van zijn overleden ouders wil hij nadenken over zijn huwelijk, dat op springen staat, én hoopt hij zijn artistieke carrière een nieuwe impuls geven.

5x kijken in april

zo’n typische Franse film om van te genieten.

De tuinman (Jean-Pierre Darroussin) die hem komt helpen om de tuin weer nieuw leven in te blazen, blijkt een oude jeugdvriend te zijn. Ze raken in gesprek over de vele tegenstellingen in hun leven. De tuinman heeft simpele antwoorden op de levensvragen van de schilder, waar iedereen, en zéker de tuin, beter van wordt!

Een echte Franse film met mooie beelden en veel dialogen; maar wél goede dialogen!

Dialogue avec mon jardinier Frankrijk, 2007, regie Jean Becker

 

Sprookje in zwaar verwaarloosde tuin

5x kijken in april

Jakub moet orde op zaken stellen in zijn tuin maar ook in zijn leven.

De dertiger Jakub wordt door zijn vader uit huis gezet met de woorden: “verkoop het huis van je grootvader en bouw zélf een leven op”. Eenmaal aangekomen bij het verlaten huis, op het Slowaakse platteland, met de zwaar verwaarloosde tuin, begint Jakub orde op zaken te stellen. Hij maakt kennis met de ‘wonderlijke maagd’ Helena, en ziet kans om door het contact met de natuur én door het dagboek van zijn opa, dat hij in het huis vindt, een nieuwe invulling aan zijn leven te geven. Een sprookjesachtige film, barstensvol symboliek, met op de achtergrond heerlijke muziek van Vladimír Godár. Zeker gaan kijken als je de kans krijgt!

The Garden (Záhrada), Slowakije, 1996, regie Martin Sulik

Vriendschap en familie in volkstuin

5x kijken in april

Vrienden en familieleden treffen elkaar in Another Year in de volkstuin.

Gedurende vier seizoenen volgen we het gelukkig getrouwde echtpaar Tom (Jim Broadbent) en Geri (Ruth Sheen) terwijl ze in hun volkstuin werken en hun vrienden en familie van goede maaltijden, vriendschap en een luisterend oor voorzien. Een film met héle goede acteurs over liefde, solidariteit en mededogen. Een film over hoe moeilijk én mooi het leven kan zijn.

Another Year, GB, 2010, regie Mike Leigh

Na 5x kijken in april met frisse moed naar buiten

Buiten is de bui weer overgedreven na 5x kijken in april is het nu tijd om de buitenwereld, te beginnen met de tuin, met frisse moed tegemoet te treden.