Het is duurzaamheid en milieubewustzijn wat de klok slaat. Dat bracht de creatieve Marga van der Vet, die we onlangs voor Meerdanvijftig.nl interviewden, op het idee om de in onbruik geraakte stropdassen van haar echtgenoot een nieuwe bestemming te geven. ‘Upcyclen’ heet dat heel trendy.

Als Creabea houd ik enorm van alles dat van textiel is. Het is de bijnaam voor mensen die nieuwe dingen bedenken en maken op het gebied van textiel maar ook van andere materialen. Daar schaar ik me graag onder. Het had ook een Crea Miep of Truus kunnen zijn maar Bea vind ik leuker klinken.  

Moderne opvattingen

En de Creabea’s zijn allesbehalve ingedut. Ze zijn creatiever, moderner en milieubewuster dan ooit!  Zo is het op internet een sport geworden van oud of ongebruikt textiel weer iets nieuws te maken. Prachtige spullen worden tevoorschijn getoverd, gemaakt van oude kleding, tafellakens, kringloop-artikelen of zelfs stoffen die als winkeldochters al jaren ergens in een magazijn werkeloos lagen.

Stropdassen zijn uit de mode én weer in de mode!

Over werkeloos gesproken… Dàt waren de stropdassen van mijn man al tijden. Bij zijn laatste opdrachtgevers was de dresscode veranderd van chic in het pak  en das naar netjes ‘casual’. Daarna volgde het pensioen waardoor de stropdassen voorgoed in de vergetelheid raakten.

Zonde van die mooie zijden stropdassen, dacht ik. Daar valt nog wel iets mee te doen. En zo geschiedde.  Ik haalde de stropdassen uit elkaar, streek ze goed en zette er vervolgens de schaar in.  Mijn eerste project was een hoes voor de laptop van mijn zoon. Dat is nu een mooie beschermhoes geworden die niet alleen handig is, maar ook mooi en uniek.  

Stropdas wordt hoed, of korset, of…

Daarna volgde een hoed die grotendeels van stropdassen is gemaakt, een korset en een quilt.  Als je van katoenenstoffen een mooi kleed of deken kunt quilten, dan kan dat ook van stropdassen-stof!

Van stropdas tot corset.,,,
en hoed.

Het is heerlijk om creatief bezig te zijn en oude stoffen of kledingstukken te hergebruiken. Je kunt ze recyclen maar zoals ik nu gedaan heb ook upcyclen!  Op mijn website sewingchanelstyle.com leg ik het verschil uit.

Oubollig of modern?

Voel ik me nu een oubollige 50+er die zit te frunniken met een paar lapjes stof?  Een beetje maar tegelijkertijd denk ik aan de vorige generaties die zuinig waren op hun kostbare spullen en vooral op textiel. Gelukkig is de trend nú juist weer super modern en kun je op internet leuke recycle- en upcycleprojecten vinden.

Zuinigheid heeft niets met krenterigheid te maken maar wel met duurzaamheid en milieubewustzijn en creatief bezig zijn is goed voor mindfullnes.  Moderner kan haast niet!

Meer lezen over creabea’s

Marlies Mielekamps handen kunnen net als die van Marga niet stil staan. Zo houdt ze van haken, waarover ze een aantal artikelen voor ons schreef, zoals Heel Holland haakt en dan met name agirumi. Daarnaast gaf ze een patroon om zelf te haken en besteedde ze aandacht aan het boek dat zangeres Karin Bloemen over haken schreef. Karin de Lange maakte voor haar kleinkind zelf een Bumba naar de succesvolle televisieserie. Wiette van Klingeren ging ooit voor ons kijken op Creative Life.

Alle foto’s: ©Marga van der Vet