Mijn moeder heeft nooit een spijkerbroek gedragen. De herinnering dook bij me op naar aanleiding van de vraag die ik de bezoekers van Meerdanvijftig.nl stelde: wat kan niet meer boven de vijftig qua kleding? Op een bruiloft had ik een jurk aan met een nogal diep décolleté en dat ging niet voorbij aan mijn kritische dochters.

Een spijkerbroek dragen; dát deden oudere vrouwen in de jaren zeventig niet. Ze droegen rokken (tot over de knie) of jurken en bij voorkeur mantelpakjes.  Ik weet nog dat ik dacht: als ik later oud ben, dan wil ik spijkerbroeken blijven dragen. Inmiddels hebben we het over jeans, en ja, ook vrouwen boven de vijftig zitten ze nog lekker.En over een spijkerbroek zal nu niemand meer vallen. Maar een decolleté is duidelijk een ander onderwerp. Meteen na mijn vraag of dat op mijn leeftijd nog kon, barstte de discussie op Facebook los. Vrouwen gingen met elkaar in discussie.

Decolletés, spataderen en blote armen

Een mooi décolleté kon nog prima, maar boven de 60 konden blote armen en blote benen met spataderen niet, volgens de een. Belachelijk, vond weer een ander. Een duidelijk kledingadvies kwam er in ieder geval niet uit.
Veel hangt af van je zelfbeeld of je nog vind of het kan, vindt de meerderheid. Opvallend liberaal, want er zijn landen in de wereld, waar het niet aan de vrouw zelf wordt overgelaten. En ook een Amerikaans bedrijf als Facebook heeft er moeite mee als ik de oproep op mijn pagina combineer met de foto van de bewuste jurk. De promotie van het artikel wordt geweigerd. Maar wat wil je van een land, waar vrouwen de liefde in de film bedrijven met een beha aan…

Nieuwe preutsheid

Maar ook hier wint de nieuwe preutsheid terrein, want als die beha onderdeel is van een bikini, zijn we het steeds vaker eens met de Amerikanen. Niet voor niets zijn badpakken weer een modetrend. In ons onderzoekje bleek topless zonnen  nr. 1 te zijn van wat men niet meer vindt kunnen boven de vijftig. Overigens kunnen de mannen ook aan de bak, want een te strak T-shirt of overhemd over een dikke buik is duidelijk een afknapper!