In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van de 62-jarige Yvette. Zij laat haar lichaamshaar overal groeien.

Lichaamshaar is taboe

Half Nederland zat deze zomer aan de buis gekluisterd, afgestemd op B&B vol liefde. Ook Yvette. Niet omdat ze smolt bij de opbloeiende liefde tussen Debbie en Paul of zich ergerde aan Petri die niets vriendelijks uit de mond kon krijgen. Ook niet omdat ze wilde dansen in de yurt van Walter of omdat Leendert haar hart sneller deed kloppen.

“Ik was gefascineerd door Anna. Een Nederlandse jonge meid die al jaren in Zweden woont en ongegeneerd haar ongeschoren oksels aan het Nederlandse volk toonde. Wat een verademing’, vertelt Yvette. ‘Ik las vol verbazing de reacties op sociale media. Of eigenlijk verraste het me niet. Lichaamshaar is taboe, behalve op je hoofd. Vies. Smerig. Holbewoner. Bosmeisje. Dat is wat mensen, mannen én vrouwen, ervan vinden als je haar laat groeien waar het geplant is.”

Anna vertelt over haar tijd bij Bram.

Het scheermesje lag altijd klaar

“Als tiener was ik in de weer met stinkende ontharingspasta en een plastic schraper. Je huid was bijna rauw als je eindelijk het laatste haartje had verwijderd. Later ontdekte ik het gemak van een scheermes om mijn benen en oksels te ontharen. Het mesje lag naast de shampoo en zeep in de vensterbank van het doucheraam. Elke dag even checken of bijwerken nodig was. Voor de bikinilijn had ik een speciale ladyshave. Altijd rode bultjes. Het resultaat was niet eens fraai. Eigenlijk zag ik er slechter uit met bultjes dan met een paar haartjes die uit mijn slipje piepten.”

Zo’n kale plek tussen je benen

“Zo’n vijftien jaar geleden werd het opeens mode om je van onder helemaal kaal te scheren. Ik vind het niks. Alsof je een kleuter bent, zo’n kale plek tussen je benen. En zoals Tjitske Reidinga een paar jaar geleden in Linda’s Zomerweek zei: het jeukt als een gek. Eén keer heb ik het gedaan. Daarna nooit meer. Aan mijn onderkantje geen polonaise. Mijn man vond het wel jammer, maar toen ik als voorwaarde stelde dat hij dan ook kaal door het leven zou gaan, krabbelde hij snel terug. Dat ging hem te ver.”

mijn geheim

Jaloers op Anna

“De laatste vijf jaar scheer ik me niet meer. Ik ben het gedoe, de bultjes en de stoppels die er na een paar dagen toch weer groeien, zat. Mijn benen hebben een zijdezacht tapijtje van donkere haren. Mijn slipje laat geen zogenaamde cameltoe maar een lichte bolling zien en mijn oksels zijn gezegend met een portie shag. Ik hou sowieso niet van mouwloze kleding en draag in de zomer nooit een jurk of korte broek omdat ik verschrikkelijke spataders heb dus niemand ziet dat ik moeder natuur haar gang laat gaan. Want er gewoon voor uitkomen en alles laten zien, dat vind ik best lastig. Lichaamshaar bij vrouwen is not done.  Als ik dan Anna zie, die zich nergens wat van aantrekt en gewoon haar blote armen enthousiast in de lucht steekt en haar behaarde oksels laat zien, dan ben ik bijna jaloers.”

Meer lezen van Mijn Geheim

De vorige keer schreef Brigitte over Paula die een nieuwe liefde vond, terwijl ze nog in de rouw was. En over Dolly, die bekent een favoriet kleinkind te hebben. Wendy klaagde over haar moeder die alles beter weet. En Pavel dreigt dakloos te worden na zijn scheiding. Kees vertelde het verhaal hoe hij op zijn 68ste vader werdJeffrey is jaloers op de man van zijn minnares en Gladys is heimelijk verliefd op een collega. Nog meer lezen? Klik dan hier. 

Openingsfoto: Cliff Booth/Pexels.com