In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Zoals dat van Dolly. Ze heeft een favoriet kleinkind.

Hechte band

“Mijn jongste kleindochter is mijn favoriet. Ik mag dat natuurlijk niet hardop zeggen, maar het lucht op dat toch te doen.’ Dolly kijkt een beetje schuldbewust maar haar ogen glinsteren als ze het opbiecht. ‘Ik ben dol op al mijn kleinkinderen, zou ze voor geen goud willen missen. Maar stiekem is Soraya mij het liefst. We hebben een hechte band en dat komt niet alleen doordat ze het grootste deel van haar leven bij mij in huis heeft gewoond.”

Nul interesse in hun dochter

“Vincent, mijn jongste zoon, woonde nog als enige thuis toen hij op zijn achttiende zijn vriendin Daisy zwanger maakte. Ze waren helemaal nog niet aan een kind toe, hadden een knipperlichtrelatie. Ze vertelden het pas toen het te laat was voor een abortus. Het kind moest er komen. Daisy’s ouders hadden nul interesse in hun dochter, laat staan in de baby die op komst was. Ze vonden dat Daisy op eigen benen moest staan en haar eigen boontjes moest doppen. Dat ging natuurlijk niet.”

Ouders waren zelf nog kinderen

“Ik was net weduwe. De andere kinderen waren al uitgevlogen dus ik stelde voor dat Daisy bij ons in huis kwam. Mijn twee dochters verklaarden me voor gek. Ze waarschuwden me dat ik voor alles zou opdraaien. Helaas moet ik zeggen dat ze gelijk hebben gekregen. Tot de bevalling ging alles goed maar daarna leefden de jonge ouders gewoon door alsof er geen baby was. Ze gingen naar school, hadden hun bijbaantjes, gingen stappen in het weekend en ik zorgde voor het huishouden én voor Soraya. Vanaf het moment dat ik haar in mijn armen hield, was ik stapelgek op dat kleine meisje. Haar ouders waren zelf nog kinderen. Ik voedde haar op alsof het mijn eigen nakomertje was.”

mijn geheim

Nooit een hechte band opgebouwd

“Tot mijn verdriet hield de relatie tussen Vincent en Daisy geen stand. Na vijf jaar zetten ze er een punt achter, toen ze beiden klaar waren met hun studie. Daisy kon een mooie baan krijgen aan de andere kant van het land en Vincent had gesolliciteerd naar een baan in Duitsland. Niet echt handig en ze wilden geen van beiden water bij de wijn doen. Het nare was, dat ze ook niet van plan waren Soraya mee te nemen. Eigenlijk gingen ze er gewoon van uit dat ik voor haar bleef zorgen.”

“Die twee zijn nooit volwassen geworden. Dat ligt denk ik deels aan mij, ik heb ze veel te veel in de watten gelegd. Ze hadden zelf natuurlijk ook kunnen nadenken. Jammer genoeg zijn ze super egoïstisch en ik wilde niet dat Soraya daarvan de dupe werd. Tot ze ging studeren heeft ze bij mij gewoond. In weekenden en vakanties zag ze haar ouders af en toe, maar een hechte band heeft ze nooit met hen opgebouwd.”

Uitgegroeid tot favoriet kleinkind

“Door alle aandacht voor Soraya moest ik ervoor oppassen mijn andere kleinkinderen niet tekort te doen. Ook zij waren altijd welkom. Logeerden vaak bij me en komen nog steeds regelmatig. Hun band met Soraya is goed. Daar ben ik blij om. Ik ben trots als ik mijn dochters en hun gezinnen over de vloer heb. Geniet van alle verhalen. Natuurlijk is het een gemis dat Vincent zich hier buiten heeft geplaatst en dat ook het contact met Daisy verwaterd is. Misschien dat Soraya is uitgegroeid is tot mijn favoriete kleinkind. Ze heeft dat beetje extra gewoon nodig.”

Meer geheimen lezen? 

Vorige keer sprak Brigitte met Kees, die op zijn 68ste vader werd. Daarnaast schreef ze Geke is bang dat haar buren hun dochter in Somalië laten besnijden en Jeffrey is jaloers op de man van zijn minnaresGladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oostenAnnemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen en Nilüfer wil niet terug naar Turkije

Openingsfoto: Pixabay