In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Jeffrey. Hij is jaloers op de man van zijn minnares.

“Elke keer als ik mijn minnares met haar man zie zoenen ben ik jaloers. Het slaat nergens op, dat weet ik wel maar ik kan het niet helpen”, zucht Jeffrey. “Mireille en ik kennen elkaar uit de tijd dat we allebei ons eerste huis kochten. In een nieuwbouwwijk werden we buren. Zij en haar man Mike woonden naast ons. Tien jaar lang. We kregen allebei kinderen. Mireille en Cynthia, mijn vrouw, sportten samen en Mike en ik dronken vaak een biertje met zijn tweeën. Hartstikke gezellige tijd was dat.”

Ander huis, 150 kilometer verderop

“Aan dat mooie contact dreigde een eind te komen toen Cynthia en ik besloten dichter bij mijn werk te gaan wonen. Ik was van baan veranderd en de reistijd brak ons op. Ik was pas ’s avonds laat thuis, zag de kinderen bijna niet en at altijd in mijn eentje een opgewarmde prak uit de magnetron. Wilden we nog iets van een gezinsleven hebben, dan moest er wat veranderen. Dat werd dus een ander huis, honderdvijftig kilometer verder. Dicht bij mijn werk en Cynthia had daar ook een mooie baan gevonden.”

“We spraken nog regelmatig af met Mireille en Mike. De kinderen waren immers bevriend en wilden graag bij elkaar logeren. Omdat wij ook de vriendschap misten, besloten we samen op vakantie te gaan. Een mooi huis huren, zwembad erbij. Lange avonden natafelen. Die vakanties waren echt geweldig. We zijn op veel prachtige plekken geweest. In Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland; fantastisch. Tot de kinderen niet meer mee wilden, hebben we dit gedaan.”

mijn geheim

In vakantiehuisje weer naast elkaar

“Ondertussen hadden we in Nederland een vakantiehuisje gekocht. Voor de weekenden en vakanties in het voor- en naseizoen. In een klein park op de Veluwe. Ik sliep er ook wel eens door de week als ik voor mijn werk in de buurt moest zijn. En Cynthia ging met Mireille of een andere vriendin om er even uit te zijn. Toen twee jaar geleden het huisje naast ons te koop kwam, was het bijna vanzelfsprekend dat Mireille en Mike het kochten. Werden we weer buren.”

En toen ging de kurk uit de fles

“Een half jaar geleden gebeurde er iets dat ik nooit had verwacht en dat mijn hele wereld op zijn kop zette. Mireille en ik waren allebei een paar dagen in ons eentje op het park. Mireille vroeg de eerste avond of ik kwam eten. Ze had heerlijk gekookt en we hadden een leuke avond, zoals zo vaak. Maar toen ik opstond om naar huis te gaan, vroeg ze of ik niet wilde blijven. We kennen elkaar al meer dan vijfentwintig jaar, onze vriendschap was zuiver platonisch maar nadat ze de vraag had gesteld leek het alsof er een kurk uit een fles ging. Het was zo vreemd; ik hoefde er geen seconde over na te denken. Ik bleef. En de volgende nacht ook.”

Elke keer als ze zoenen ben ik jaloers

“Sindsdien zijn we er vier keer een nachtje met zijn tweeën geweest. Het is een extraatje. Mireille en ik willen geen van beiden weg uit ons huwelijk. Met zijn vieren hebben we het ook nog steeds erg gezellig. Mike en Cynthia vermoeden niets. Tenminste dat denk ik. Alleen heb ik er moeite mee als ik zie hoe Mireille en Mike met elkaar omgaan. En als ze elkaar zoenen ben ik gewoon jaloers. Soms maak ik me zorgen waar dit toe gaat leiden.”

Meer geheimen lezen?

Zoals Gladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten. Of Annemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen en Nilüfer wil niet terug naar Turkije

(geënsceneerde} openingsfoto: Pixabay