Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje regelmatig van haar over. Zo wordt deze week de voorjaarsgroente rabarber een sjiek toetje.

Kliekje rabarber

“Rabarber? Dit is alles wat ik nog heb,” zegt de groenteman op de markt halverwege de dag. En hij vist tussen de dozen en kistjes een paar grote dikke en nog wat afgebroken stengels uit. “Neem maar mee,” voegt hij eraan toe en laat ons maar een luttel bedrag betalen. Hij is blij ervan af te zijn maar wie maak ik als eters blij?

Gelukkig deel ik liefde voor rabarber

Manlief en twee van mijn kinderen halen hun neus ervoor op. Te zuur en dan die draderige structuur…Gelukkig is er één dochter en een schoonzoon met wie ik mijn liefde voor rabarber deel en dus stond afgelopen zondag een pannetje te pruttelen met in 2 centimeter gesneden stukken in water met suiker. Daarna de stroop in koken en je hebt een bijgerecht of een toetje naar keuze waar rabarber-lovers hun vingers bij aflikken.

Met water en suiker is het basisrecept voor een rabarbercompôte (3 eetlepels water, 50 gr. suiker per 250 gram rabarber). Je kunt de suiker vervangen door honing of gembersiroop en het water voor sinaasappelsap. Al naar gelang je eigen smaak.

Maar met rabarber kun je nog veel meer. Zo zal deze zomer niet voorbijgaan, zonder dat ik één keer de rabarber tatin van kookboekenschrijfster Yvette van Boven ga maken.

Alleen de stelen van de rabarber zijn te eten, in de bladeren zit te veel oxaalzuur. Rabarber bevat een hoge concentratie vitamine K, zodat het vooral voor ouderen een super gezond gerecht is (tegen osteoporose). foto: Heather Barnes/Unsplash

Tatin van rabarber

Tatin is een omgekeerde taart, d.w.z. dat fruit eerst in de vorm gaat en daarna wordt afgedekt met het deeg. Dat kan met appel (de oorspronkelijke tatin) maar ook met rabarber.

Nodig:

  • 1 lage bakvorm met middellijn van 22 cm
  • 650 gr. rabarber
  • 75 gr. Fijne suiker
  • 1 vanillestokje
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • beetje bloem

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden. Vet de taartvorm in. Snij de rabarber in stukken van ong. 7 centimeter en de helft van die stukken nog eens door de helft. Strooi 2/3 van de suiker en de rasp in de vorm. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verdeel dat over de suiker en leg het stokje erop. Verdeel de lange rabarberstukken kloksgewijs  eroverheen. Vul de gaten met de halve stukjes. Doe het zo dat de taartvorm is gevuld. Bestrooi met de rest van de suiker en de rasp. Rol de plakjes bladerdeeg uit over een met bloem bestrooid aanrecht (of gebruik een siliconen mat) tot een lap die over de vorm heen past. Maak in het midden een gat (met een appelboor), zodat de stoom er tijdens het bakken uit kan. Pas de lap nu over de rabarber en stop hem goed in aan de zijkanten. Prik met een vork her en deer gaatjes. Bak daarna 10 minuten in de oven. Even laten rusten en daarna om kieperen op een bord of schaal. Dien lauwwarm op.

Maak er een feest van met een bolletje vanilleroomijs!              

Meer sjieke kliekjes

Eiwitten over? Maak er samen met aalbessen straks een ander lekker toetje van: Haagse bluf. Geen trek in al die oliebollen die van de kermis zijn meegenomen? Van de resten is een lekkere ’tiramisu’ te maken. Brigitte Leferink maakte van haar bruin geworden bananen een heerlijk bananenbrood. Ideeën voor andere kliekjes uit de koelkast? Klik dan hier.

Openingsfoto: Maximilian Zahn/Unsplash