Een héél sjiek kliekje van eiwit en aalbessen

Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt het stokje van haar over. Eiwitten over? Maak er Haagse Bluf van!

Eiwit over

Wie niet uit pakjes en zakjes kookt, gebruikt al snel eidooiers om te binden of eiwitten om ergens luchtigheid in te kloppen. Zo staan er bij mij regelmatig overgebleven eidooiers of eiwitten in een bakje in de koelkast of diepvries. Goed afgesloten blijven ze langer goed dan de 3 dagen die de meeste gezondheidsinstanties aanhouden. Maar natuurlijk moet je wel voorzichtig zijn in verband met de mogelijkheid van salmonella.

Alternatieven voor eiwit

Op een gegeven moment moet je wel wat met de eiwitten doen. Soms maak ik met overgebleven eiwitten het gehakt aan, de andere keer kan ik het gelukkig gebruiken om iets te paneren. Maar over het algemeen groeit mijn voorraad zo, dat ik naar alternatieven moet zoeken.

Paars en luchtig

Zo heb ik al eens een goede bestemming gevonden in het maken van macarons. Een bewerkelijk klusje merkte ik. Iets eenvoudiger is de Haagse Bluf van mijn moeder. Nou ja, die maakte het in mijn jeugd voor ons klaar. En dat rare paarse kleutje sprak me als kind wel aan.

Het toetje met de weinig vleiende naam Haagse Bluf komt zelfs in het boek (om van te smullen!) van de bekende banketbakker Cees Holtkamp aan bod. Ik maak zelf het sap van de aalbessen met een roerzeef, zonder ze te koken. We zijn er nog nooit ziek van geworden….

Haagse Bluf (uit Holtkamp)

Nodig:
  • 3 eiwitten
  • 80 gram fijne tafelsuiker
  • 300 gram bessensap  
Aalbessen rissen, wassen en takjes verwijderen.
Maak de bessensap van:
  • 500 gr aalbessen (gewassen, takjes verwijderd; rissen dus)
  • 300 gr. suiker
  • 100 gr. water

Breng de bessen met het water en de suiker al roerend aan de kook en pureer dit. Wrijf de puree door een zeef. Vang het sap op en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Hoe meer suiker je gebruikt, hoe langer het sap houdbaar blijft, tekent Cees Holtkamp hierbij aan.

De rest is ongelooflijk simpel: klop de eiwitten met de suiker helemaal stijf. (Zo stijf dat je de schaal op zijn kop kan houden zonder dat het eiwit er meteen uitstroomt, SR). Spatel het bessensap erdoor.

Direct serveren is aan te raden. Dan is de Haagse Bluf het lekkerste. Met enig herstelwerk kun je de Haagse Bluf nog wel een dag overhouden. Dat wil zeggen dat je de boel zo goed en zo kwaad als het gaat met een staafmixer kan opkloppen.

Laten we hopen dat wat de partijleiders Haag, Hoekstra en Rutte straks opdienen, ons net zo zoet zal smaken!

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Iets bewerkelijker maar ook lekker: bloemkool-walnotenlasagne. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.

Openingsfoto: Stux/Pixabay