Stella Ruisch woont in een doorsnee rijtjeshuis. Met het vooruitzicht van stijgende gasprijzen en lonkende subsidies, toog ze dit jaar samen met haar man aan de slag om het energieverbruik naar beneden te krijgen.

Tevreden kijk ik naar de foto’s van de vloerisolatie in de kruipruimte. Nog voordat ik de kachel aan hoef te doen, krijg ik er al een warm gevoel bij. Alleen al door het idee dat dit graden op de thermostaat gaat schelen. Dat wordt me tenminste van alle kanten verzekerd.

Met 19,5 graden warm genoeg

Inderdaad merken we dat de thermostaat van onze vloerverwarming die door een uitbouw op ongeveer eenderde van de woonruimte hangt niet langer 2 graden hoger hoeft te worden gezet.  Dat was voorheen nodig om de hele woonkamer op 21 graden te krijgen. Inmiddels vinden we 19,5 graden warm genoeg. Om helemaal zeker te zijn van gelijke temperatuur in de huiskamer, hebben we een kleine mobiele, weinig wattage gebruikende, convectorverwarming bij de ramen staan. Die hoeft maar heel even aan om het ook daar aangenaam te maken als we bezoek krijgen. Onder de vloer van de uitbouw is geen ruimte voor isolatie maar ook niet voor koude lucht. Dat scheelt gelukkig.

En natuurlijk doen we in tegenstelling tot de Nederlandse gewoonte tegenwoordig de gordijnen dicht.

Isoleren smaakt naar meer

Alle kleine beetjes helpen het energieverbruik naar beneden te krijgen. En eenmaal aan het isoleren geslagen, smaakt het naar meer. Zo zijn we met andere buurtbewoners in gesprek over het zelfs helemaal aardgasvrij maken van onze woningen. Met onze vloerverwarming zou ook een (hybride) warmtepomp een optie kunnen zijn. En zo doe ik nog steeds nieuwe ideeën op internet op voor nog meer energie besparen.

HR-triple plus-ramen

HR-triple plus ramen lijken een heel goede optie maar om nu meteen ook nieuwe kozijnen, nodig voor de dikkere ruiten, aan te schaffen….Daarvoor zitten onze huidige nog te strak in de verf. Om dezelfde reden heb ik mijn zoon en schoondochter aangeraden om toch te kijken naar HR++-ramen, omdat hun oude ramen lek zijn. Dat is voor hen een voor de hand liggend moment. Op onze beurt denken we aan het isoleren van onze schuur die enkelsteens is gebouwd. Maar hoe dan?

Zonnepanelen verreweg leukste verduurzaming

Zo gaan we steeds verder met het ‘verduurzamen’ van onze energierekening.  Misschien biedt het wel financieel voordeel om over te stappen naar een andere energieleverancier. Zeker nu mijn huidige aanbieder aangekondigd heeft in 2023 de prijzen te verhogen. Inmiddels past een  groene energieleverancier ook beter bij ons…

hybride warmtepomp airco
Zonnepanelen, zo leuk!

Wat wel belangrijk is of we van de mogelijkheid  te salderen gebruik kunnen blijven maken. Want verreweg de leukste energiebesparende maatregel zijn onze zonnepanelen. Genoeg zonnige dagen om even in de meterkast te gluren en de meter terug te zien lopen in plaats van vooruit…

Ook geïnteresseerd in besparen op je energieverbruik? Doe net als Stella Ruisch en lees de tips op internet!

Meer lezen

Marlies Mielekamp schreef eerder over het gebruik van airconditioning om energie te besparen. Brigitte Leferink gaf nog eens 7 tips om energie te besparen.

Openingsfoto: Vloerisolatie in de kruipruimte, mits droog, is in een paar uur aangebracht.