Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Vandaag oog voor een sjiek kliekje van de visboer: schelvis, het stiefzusje van kabeljauw. Een vis die nog maar door weinig mensen wordt gekocht.

Kabeljauw? Nee, hoor, schelvis!

Tussen de ijsblokken in het schap ligt de vis zo mooi mogelijk geëtaleerd. Manlief wijst slanke filets, voorzien van een bordje met in rode letters: ‘actie’. “Die kabeljauw ziet er toch lekker uit? En ook nog in de reclame…”. Hij wordt meteen door de verkoopster gecorrigeerd. “Het is schelvis, meneer. Maar inderdaad lijkt schelvis ook erg op kabeljauw.”

Lekker…. en goedkoper

Op de mooie, overzichtelijke website van het Visbureau lees ik dat schelvis, wijting en kabeljauw tot dezelfde vissenfamilie horen. Waarvan kabeljauw de bekendste maar de laatste tijd ook duurdere vissoort is. Inderdaad betaal ik voor de schelvis in de winkel waar ik hem koop de helft van wat ik deze dagen voor kabeljauw betaal. . 

Niet zo verwonderlijk, kun je dus in de recepten kabeljauw moeiteloos vervangen door schelvis. We hebben lang geen lof gegeten, dus kiezen we bij het Visbureau voor ‘zachtgegaarde schelvis met amandelen’. Niet meteen een snel klaar recept volgens opgave maar ook niet al te ingewikkeld.

Schelvis met een amandelkorstje

Nodig voor 4 personen:

  • 4 stukken schelvisfilet van ongeveer 120 g
  • 6 stronken witlof
  • 125 g boter
  • 5 g nootmuskaat
  • 125 g geschaafde amandelen
  • 50 g bieslook
  • 1 eidooier
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

‘Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de bieslook fijn’, schrijft het Visbureau. Wow, 50 gram blijkt wel heel erg veel. We doen het op ons gevoel met minder en dat blijkt echt genoeg. Het recept gaat verder: ‘Snijd elke witlof in de lengte in vieren. Leg de witlof in een pan met klontje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Bak de witlof eerst goudbruin en laat het dan gaar stoven.’ Ja, dat goudbruin in recepten vind ik altijd een dingetje. Volgens mij wordt de lof gewoon bruin, maar die bleek op deze manier wel érg lekker!

Halve eidooier…

‘Meng de resterende boter met de amandelen en bieslook. Kruid de schelvisfilets met peper en zout. Beleg de schelvisfilets met een laag boter-amandelmengsel en laat ze zachtjes gaar en krokant worden in de oven.’ Het zag er zo in de oven al heel erg lekker uit, dus ik twijfelde om het volgende (voor 2 personen door de helft delen wordt een halve eidooier wel héél weinig). Toch gedaan. Geen spijt van gehad.

Een feestmaaltijd met schelvis op een doordeweekse dag.

‘Klop een eidooier op samen met een scheutje water. Zet op een zacht vuur en blijf kloppen tot een schuimige massa is ontstaan. Haal de pan van het vuur en giet er al kloppend in een fijn straaltje olijfolie bij. Kruid met peper en zout. Leg de witlof en de schelvisfilets op de borden. Lepel er de saus omheen.’ Mijn man vond het een feestmaaltijd en dat voor een doordeweekse dag!

Meer lezen over sjieke kliekjes

Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag ook een heerlijk chocolade bananenbrood. Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Flickr.com/Timothy Takemoto