Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Deze keer kiest Stella 5 dagen lang recepten met de kliekjes van een aantal etentjes. Met tot slot prei en jonge kapucijners is de koelkast echter zo weer opgeruimd!

Voordat het bederft…

Manlief staat bij de koelkast en schudt het hoofd: “Wat wil je met al dit eten?” En zo begint de race tegen de klok deze week om alle restanten en kliekjes op te maken van een aantal etentjes met de familie én ruime inkopen.

De grote uitdaging is om te eindigen zonder dat ik ook maar iets heb hoeven weg te gooien én dat we lekker en gevarieerd hebben gegeten. Zo beginnen we zondag met de courgetteschijven van de bbq van zaterdag. Die passen bij de lasagne die ik heb overgehouden van de Italiaanse hapjesavond met mijn dochter op vrijdag. Maandag móeten we echt de spitskool opeten, heeft de buurvrouw ons geadviseerd. Want die stond al iets te lang mooi te wezen in haar moestuin. Ik schreef er vorige keer over.

Gelukkig is de spinazie nog goed

We zijn maar met zijn tweeën en dan is een zak bladspinazie uit de supermarkt van 500 gram wel erg veel. Zo hebben we bijna de helft over na een salade met prei en avocado (ook een aanrader, trouwens). Spannend maar het restant is dinsdag nog goed genoeg voor een persoon. Ik wok het als ik toch alleen eet met knoflook in olijfolie. Simpel maar lekker met een paar kleine tomaatjes er door heen. Heerlijk met een kaasschnitzel.

Haringbietensalade voor mooi weer

En dan heb ik nog de helft over van een bos grote rode bieten (zelf koken, altijd het lekkerst). Het is zomers weer, deze woensdag. Dus ze belanden in een haringbietensalade met stokbrood en kruidenboter (ook nog over van de bbq).

Snel eenpansgerecht

Bij de groothandel moest ik meer preien kopen dan de ene die ik nodig had. Ik had geen zin om alleen daarvoor naar een andere winkel te gaan. Dus belandde het restant in een eenvoudig éénpansgerecht, heerlijk voor als je geen zin hebt om lang te koken (vakantie!) of als je snel naar het eten weg moet, zoals wij.

 Het recept komt uit mijn knipselmap en is aan de stijl te zien afkomstig uit een oude Libelle. Niet vegetarisch maar wel met voldoende vezels, vitamine C en de broodnodige mineralen. En zo is mijn koelkast weer helemaal opgeruimd!

Prei: lekker en gezond. Foto: Hanna Balan/Unsplash

Prei met jonge kapucijners en kerrie

Nodig voor 2 personen:

  • 2 (kalfs)braadworstjes
  • 2 stevige preien
  • Een pot/blik of zak met ‘veldertjes’, jonge kapucijners (min. 200 gram)
  • 125 ml. crème fraiche
  • Liefst pittige kerriepoeder, peper

Snijdt de braadworsten in schijfjes en bak deze gaar. Haal ze uit de pan en fruit daarin de fijngesneden preiringen. Voeg dan de afgespoelde veldertjes toe. Mengen met crème fraiche en -véél- kerrie. Bestrooi met peper naar smaak. Voeg het vlees er weer aan toe, roer alles nog een keer goed door. Dien op. Naar keuze met gekookte of gebakken aardappelen.

Meer sjieke kliekjes

Het valt op dat de combinatie van prei met kerrie op meer manieren lekker is. Zo combineerden we het met kabeljauw. Brigitte Leferink maakte er met een kliekje doperwten een heerlijke soep van. Van kapucijners kun je natuurlijk ook een heerlijke chili sin of con carne maken. Meer ideeën voor recepten? Klik dan hier.