Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Brigitte Leferink neemt even het stokje van haar over en maakt van haar voorraad eieren een lekkere Sharlotka.

Wat doe je met een doos eieren die bijna over de datum is? Ik had een doos met twaalf eieren gekocht in plaats van één van zes, wat ik normaal doe. Het gerecht dat ik er eigenlijk mee wilde maken was er niet van gekomen. Ik had een paar keer een gekookt ei bij het ontbijt genomen en een omelet was ook al gebakken. De vijf eieren die nog in de koelkast lagen, keken me elke keer als ik de deur opendeed verwachtingsvol aan. Maar ik deed de deur zonder ze eruit te halen weer dicht. Tot ik er echt iets mee moest, want weggooien, daar doen we niet aan.

Mijn favoriete supermarktmagazine Boodschappen bood uitkomst. Daarin had ik eerder al een recept voor Russische Sharlotka gevonden. Een lekker taartje waar je vijf eieren voor nodig hebt en dat verder uit ingrediënten bestaat die ik altijd in huis heb: suiker, bloem, appels en poedersuiker. Bovendien kostte het maar vijfentwintig minuten om klaar te maken. Daarna nog ruim een half uur in de oven. Snel klaar dus. Niet onbelangrijk. Ik had hem al eens gemaakt en geserveerd als dessert toen oud-collega’s kwamen eten. Het viel goed in de smaak en was dus voor herhaling vatbaar.

appels
Kies voor appels, soorten van dichtbij: Elstar en Jonagold zijn nu goedkoop en lekker.

Recept voor Sharlotka (uit ‘Boodschappen’)

Nodig:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 160 gram bloem (gezeefd)
  • 5 appels (geschild, in stukjes, ca. 500 g)
  • poedersuiker (om te bestrooien)

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng de eieren met de suiker en een snufje zout in een hittebestendige kom en zet deze op een pan kokend water zodat de bodem het water niet raakt (au bain-marie).
  2. Klop met een mixer de eieren en suiker in 3-5 minuten tot een lichtgele crème. Neem de kom van de pan en klop nog circa 3 minuten. Spatel de bloem luchtig door de crème.
  3. Bekleed de bodem van de ingevette springvorm met bakpapier en verdeel de appelstukjes erover. Schep het beslag erop en schud licht met de vorm, zodat het beslag tussen de appelstukjes loopt. Bak de cake in de oven in circa 35 minuten lichtbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm.

Meer lezen

Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag ook een heerlijk chocolade bananenbrood. Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Arshield/Flickr.com