Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Deze keer: koolraap is een groente die verdient om niet vergeten te worden.

De liefde voor de -winterse- koolraap kwam tegelijkertijd met de man in mijn leven. Zelf zou ik deze groente niet meteen kiezen maar als je je geliefde er een plezier meedoet…Sindsdien hoort koolraap voor mij niet meer in het rijtje vergeten groenten thuis.

Vraag eens rond en veel mensen blijken de groente niet meer te kennen. Zeggen ze te weten wat je bedoelt, dan vergissen ze zich vaak in koolrabi of knolselderij. Waarschijnlijk is koolraap ontstaan door een kruising van kool met ook zo’n vergeten groente: meiraap. Wie het wil eten, kan het best naar een goede kraam op de markt gaan of naar de groenteman, want in de supermarkt is de knol nog maar mondjesmaat te krijgen. Maar die zoektocht is de moeite waard.

Zoals elke groente is koolraap gezond, een prima vervanger voor aardappelen, net zoals pastinaak. Dat scheelt een flink aantal koolhydraten voor wie aan de lijn doet. Daarnaast is het een bron van vitamine C, foliumzuur (vitamine K) en nog een heel rijtje mineralen, waarvan ijzer en calcium er uit springen.

Ik kan manlief geen groter plezier doen dan de knol in blokjes te snijden en met een kerriesaus opdienen. Een hele koolraap is al snel te veel voor twee personen dus moet ik altijd op zoek naar het recept voor een sjiek kliekje. Gelukkig heb ik die voor -geroosterde- koolraap gevonden in de groentebijbel van Mari Maris. Als frieten uit de oven met tomaatjes, rozemarijn en tijm is het zelfs nu mijn favoriete kostje geworden!

Geroosterde koolraap

Nodig voor 4 personen:

  • 800 gr. koolraap in frieten
  • Olijfolie
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gr. cherry tomaatjes
  • 1 à 2 eetlepels kappertjes
  • Paar druppels citroensap

Bereiding:

Meng de koolraap in een lage ovenschaal  met olijfolie, knoflook, tijm, rozemarijn, peper en grof zeezout. Rooster in ongeveer 15 minuten bijna gaar in een oven van 200 graden Celsius. Wij vonden de koolraap de eerste keer iets te stevig, sindsdien blancheer ik de koolraap max. 3 minuten voordat ik het recept van Mari Maris volg. Meng na het kwartier in de oven de cherrytomaatjes en de kappertjes door de frieten en rooster ze nog eens 5 minuten tot de groenten gaar zijn. De tomaatjes mogen wel een beetje schrompelen maar niet knappen. Druppel er wat citroensap en maal er nog wat peper en zeezout over. Heerlijk met een stukje vlees maar ook een vleesvervanger.

Meer sjieke kliekjes