Elke keer als ze een zak aarde kocht bij het tuincentrum voelde Karin de Lange zich schuldig. Ze had gelezen dat tuinaarde bestaat uit afgegraven hoogveen in Polen en Ierland. Daarbij komt veel CO2 vrij. Bovendien wordt de grond ervoor omgeploegd en daardoor wordt het bodem- en plantenleven ernstig verstoord. Natuurlijk kun je ook biologische aarde kopen, samengesteld uit restafval van kokospalmplantages. Maar of je daarmee blij moet zijn? Kokospalmplantages staan immers op grond die voorheen regenwoud was. De oplossing vond ze uiteindelijk in een eigen composthoop in de tuin.

Zes paaltjes en overgebleven kippengaas

De inspiratie haalde ik bij een vriendin met een supergrote tuin en hulp van een tuinman. Die had een grote bak gemaakt, waarin ze tuinafval in verzamelde. Wat in het groot kan, kan ook in het klein, dacht ik. Ik heb nu twee bakjes naast elkaar van een meter hoog en een meter breed en een meter diep. Afgebakend met zes paaltjes en overgebleven kippengaas. Hierin doe ik al mijn snoeiafval, oude aarde, bij elkaar geharkte bladeren, gemaaid gras en uitgebloeide bloemen. Niet van boeketten, want die bloemen worden met gif behandeld. Uiteraard ook géén onkruid, want anders verspreid je dat met de compost door je tuin. Dit heet koud composteren.

compostbak: een koud kunstje

Geen feestje voor ratten en muizen

Composteren van groente- en fruitafval gaat niet op mijn composthoop, ook al zegt de site over koud composteren van wel. Tenzij je een feest wil aanrichten voor ratten en muizen. Toen ik af en toe een rat zag en de GGD inschakelde, legde de bezoekende deskundige uit dat zelfs fruitafval al ongedierte aantrekt!

Hard gaat het trouwens niet, dit composteren. En ik houd zeker geen mooie aarde over zoals die uit de zakken van het tuincentrum komen. Er steken takjes uit en halfverteerde blaadjes. Maar wat scheelt dat? ik heb de kringloop in mijn eigen tuin uitgebreid en hoef nu minder aarde van kokosvezels te kopen! Natuurlijk kan het beter dan composteren in mijn langzame bak. Bijvoorbeeld met een gesloten bak. Dan kan ook het groente- en fruitafval erin. Maar deze zijn prijzig en meestal van plastic.

Wormenhotel

Tegenwoordig kennen sommige buurten ook een wormenhotel, waarin compost wordt gemaakt . Buren onderhouden ze en de opbrengst aan compost wordt verdeeld. Toch heeft het flink wat voeten in de aarde, waardoor ik er voorlopig nog voor terug schrik. In feite houdt je wormen als huisdier. Je moet dus zorgen dat ze genoeg te eten krijgen en vooral gezond. Liever biologisch, dan bespoten. Het betekent ook voor jezelf genoeg fruit en groente eten!

Alleen ongekookte resten, schillen en eierschalen mogen erin. En dan nog het vocht: het mag in het wormenhotel niet te vochtig en niet te nat zijn. Ik vertrouw mijn regelmaat en kookgewoonten niet genoeg om op die manier aan de slag te gaan, maar voor gedisciplineerdere tuiniers is het vast een eitje…

Zelf composthoop bouwen

Wilt u zelf een composthoop bouwen in de tuin dan kan het als volgt: Sla met een houten moker zes paaltjes in de grond. Drie achter en drie voor, daartussen een afstand van een meter in de breedte en de lengte. Op de grond kippengaas met gaatjes van minder dan een centimeter om muizen en ratten niet via de onderkant in je composthoop te krijgen. Met wat spijkers de achterste paaltjes verbinden met kippengaas. De middelste paaltjes kippengaas tussen achter en voor. Doe dat aan de zijkant links en de zijkant rechts ook nog eens. Nu heb je twee kleine composthopen. Die heb je nodig om met een mestvork de ene hoop naar de andere over te hevelen. Onderin vormt zich dan een laagje compost. Geregeld met die riek het geheel wat omscheppen. Gemaaid gras moet je goed mengen met takjes en oude aarde, want anders vormt het een vastgekoekte laag en dat belemmert het composteren.

Karin onderhoudt haar composthoop.

Meer lezen over de tuin

Nog meer de natuur in je tuin stimuleren? Brigitte Leferink gaf 7 tips om je tuin vogelvriendelijk te maken. En gooi de gekochte kruidenplantjes uit de supermarkt niet na gebruik weg maar koester ze in de tuin of op de vensterbank! Zo kun je ook thee halen uit eigen tuin, schreef Karin de Lange. En denk je er over een boom te planten? Lees dan eerst deze tips.