Goed nieuws voor luie tuiniers. Hoe luier je bent, hoe aantrekkelijker je tuin voor vogels (en andere tuinbewoners). Tenzij je zo gemakzuchtig bent dat je je tuin in een keer vol tegels laat leggen en er geen groen te bespeuren is. Dan blijft het een levenloze bedoening. Onderstaande tips zijn geschikt voor mensen die willen genieten van een gratis concert in de ochtend en/of avond, die het proces van het bouwen van een nest tot het uitvliegen van een nieuwe generatie willen volgen. Kortom: die van reuring houden in een vogelvriendelijke tuin.

1. Ruim zo min mogelijk op.

Laat afgevallen bladeren liggen of veeg ze aan de kant, onder borders of onder de tuinmeubelen. Insecten wonen er graag en vogels zijn dol op insecten.

2. Snoei heggen en struiken aan het eind van de winter.

Laat de klimop in het voorjaar lekker zijn gang gaan tegen de schutting of de gevel. Struiken en klimplanten zijn ideale plekken om een nestje te bouwen.

3. Leg een grasveldje aan.

Daarin vinden vogels insecten en wormen. Zorg ook voor een geleidelijke overgang van gras naar een border met verschillende planten.

4. Hang een of meer nestkastjes op.

Niet elke vogel maakt zijn eigen nest. Nestkasten zijn er verschillende soorten en maten, voor verschillende gevederde vrienden. Zelf timmeren kan natuurlijk ook. Een zoektocht op internet levert praktische instructietekeningen en handige werkbeschrijvingen op.

Kopen kan maar zelf een vogelkastje timmeren kan ook.
Foto: Pixabay

5. Zorg voor water in de tuin.

Is er geen ruimte voor een vijver(tje) plaats dan een waterschaal. Vogels kunnen eruit drinken of heerlijk in badderen.

6. Breng variatie aan.

Kies planten, struiken bomen van verschillende hoogtes voor een vogelvriendelijke tuin. Een struik met rode bessen zorgt niet alleen voor kleur, maar levert ook smakelijke maaltijden voor vogels op. De donkere bessen van de liguster lijken een beetje op druiven, maar pas op, voor mensen zijn ze giftig.

7. Beplant een plat dak met sedum.

Niet alleen handig om insecten aan te trekken, maar het houdt ook water vast en heeft een isolerende werking. Drie keer prijs.

Nog meer lezen over groen in de tuin?

Brigitte Leferink deed eerder een poging vogels naar haar balkon te lokken en ze schreef over Het Jaar van de Merel. Stella Ruisch geeft 7 tips voor bomen in een stadstuin, Marlies Mielekamp is de koning te rijk met kruiden uit haar tuin en Karin de Lange verrast met thee uit eigen tuin of park. Op zoek naar ideeën om de tegels in de tuin te vervangen voor groen? Wiette van Klingeren gaf leuke tips in de serie Tegel er uit, groen erin.

Meerdanvijftig geeft tips over allerhande onderwerpen. Alle tips vind je hier.

Openingsfoto: Matthias Zomer/Pexels.com