Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen zo nu en dan het stokje van haar over. Zo belandt de overgebleven aubergine van Stella in een melitzanosalata. Voor de afwisseling!

Afwisseling met ratatouille

Meestal eindigt overgebleven aubergine bij mij in een ratatouille samen met bijvoorbeeld  paprika, courgette, ui en tomaat.  Vooral paprika’s blijven mijn groentela maar opzoeken. De verleiding van een hele zak voor weinig meer dan 1 paprika in de supermarkt blijkt meestal te sterk. Maar deze keer wil ik de aubergine, overgebleven van het nieuwjaars-etentje met de buren een andere bestemming geven dan in de ratatouille.

Melitzano, Grieks voor aubergine

En ik herinner me een heel oud knipseltje in mijn receptenmap, een souvenir van een heerlijke vakantie in Griekenland: melitzanosalata. Melitzano is het Griekse woord voor aubergine.

Aubergine klinkt als melitzano toch net zo mooi?
Foto: Rens D/Unsplash

Als we ’s avonds ervan smullen tijdens een maaltijd met een Grieks/Turks tintje door köfte en Turks brood erbij, heb ik spijt dat ik het niet eerder heb klaargemaakt. Want het is heel gemakkelijk en het smaakt heerlijk. Past ook ’s zomers uitstekend bij de barbecue, bedenk ik me nu.

Melitzanosalata

Nodig (voor 2 personen):

  • 1 aubergine
  • mayonaise (op zijn Nederlands)
  • olijfolie
  • azijn
  • citroen
  • (rood) uitje
  • zout
  • peper,
  • peterselie

Bereiding:

In Griekenland roosteren ze de aubergine boven open vuur, dat kun je thuis naäpen door de aubergine boven een gasvlam te houden. In de zomer is de barbecue natuurlijk een prima vervanger. Online is de suggestie de aubergine een uur te roosteren in een oven op 200 graden. Een uur! Voor de inval in de Oekraïne en de klimaatopwarming was dat geen probleem maar nu denk ik aan CO2-uitstoot en energiebesparing.

De onbekende schrijver van mijn recept was kennelijk jaren geleden al zuinig met energie, want die snijdt de aubergine in twee helften en laat ze borrelen in een pan met kokend water tot het vruchtvlees zacht is geworden. Dat gaat een stuk sneller. Laten afkoelen en daarna is het gemakkelijk.

Pureer het vruchtvlees meng het naar smaak met olie, azijn, citroen, zout, peper en azijn en op het laatst de fijngehakte peterselie erdoor en erover. Maar de mayonaise dan, vraagt u nu misschien. Tja, de schrijver vond het kennelijk een lekkere toevoeging. Een rechtgeaarde Griek zal er verbijsterd over zijn. Misschien stamt mijn recept nog uit de jaren tachtig toen we onze gasten ontvingen met chips en dipsaus op mayonaisebasis. Melitzanosalata wordt ook wel als een dip, een mezze, als lunch- of voorgerecht gegeven met knapperig brood erbij. Maar hoe u het ook klaarmaakt of eet -ik sneed er nog een restje olijfjes over ter versiering- dit gerecht is altijd geslaagd!

Meer lezen over sjieke kliekjes

Schelvis is bij de visboer lang een winkeldochter geweest. Onterecht want je kan er een heerlijk gerecht van maken. Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een traktatie in de vorm van een chocolade bananenbrood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Trakteer je kinderen eens op wentelteefjes van oud brood. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.