De meeste jongeren wordt respect voor oudere mensen bijgebracht. Maar verdienen ze dat ook altijd? Soms vinden boomers het wel heel vanzelfsprekend dat ze voorrang krijgen. Marlies Mielekamp vertelt over de plaatsvervangende schaamte voor leeftijdgenoten.

Voorgaan

Onlangs stond ik samen met mijn man in het gedrang om de trein in te stappen. Naast me een jonge moeder met een kindje in de wandelwagen die hulpeloos om zich heen keek. Gelukkig was er een keurig geklede jongeman, Youp van ’t Hek zou hem een kakker noemen, die aanbood om haar te helpen met de wandelwagen. Helaas ging niemand opzij, maar bleef iedereen dringen. Ik riep: ‘Zullen we allemaal even ruimte maken voor deze moeder met kind?’ Iedereen was zich er ineens van bewust en liet haar toen voorgaan. Maar ineens draaide een vrouw -van naar ik schat mijn eigen leeftijd,- zich om en zei hard: ‘Dan laat je mij en mijn man vast ook voorgaan…’ Op zo’n moment overvalt me plaatsvervangende schaamte voor mijn leeftijdgenoten.

Bankje in speeltuin

En dat was niet de eerste keer. Ik had hetzelfde gevoel toen jongeren bij ons in de buurt graag een bankje bij het speeltuintje in onze buurt wilden laten plaatsen. Twee van onze buurtgenoten, jawel weer van mijn leeftijd, ageerden er tegen, want ‘hangjongeren’ zouden er vast gaan zitten. Kunnen jullie je niet meer inleven hoe dat voor je zelf was toen je kinderen had?, denk ik dan. Toen vond je het toch ook fijn om een oogje op je spelende kind(eren) te kunnen houden? Uiteindelijk is het bankje er gelukkig gekomen en de zo gevreesde hangjongeren niet.

‘Weer zo’n boomer’

Al eerder schreef ik dat het me in coronatijd opviel dat wij bij ‘tegenliggers’ op de fiets of lopend, keurig achter elkaar gingen fietsen of lopen. Was het tegemoetkomende stel jong dan deden zij dat vaak ook. Echter veel leeftijdgenoten bleven breeduit fietsen of lopen. Dat ik niet de enige ben met die ervaring, bevestigde mijn kleindochter. Zij liep al pratend met een vriendin naar de bus waarbij ze vanuit haar ooghoeken een oudere vrouw zag aankomen. Ze schoof iets opzij, maar toch vond de vrouw het nodig expres tegen haar aan te lopen. ‘Ach ja, weer zo’n boomer’, zei mijn kleindochter.

….Breeduit blijven fietsen….
Foto: Manfred Richter/Pixabay

De jeugd van tegenwoordig

En het is inderdaad zo: sommige van mijn leeftijdgenoten eisen hun plaats op, ze kruipen voor in de winkel, blijven steevast naast elkaar lopen op een smal voetpad, vinden dat alles vroeger beter was en klagen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Nu is dat niet nieuw, want in de 5e eeuw voor Christus beweerde de filosoof Socrates al: Onze jeugd heeft een sterke hang naar luxe, slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen.’

Bespaar me de schaamte voor leeftijdgenoten

Maar kunnen wij ook niet eens proberen wat meer begrip voor onze jeugd te hebben? Want heus, zij hebben het ook niet altijd makkelijk. Denk aan hun keuzestress bij alle opleidingen die er zijn. Of hoe weinig contacten ze hadden in coronatijd. En dat ze op hun dertigste vaak nog bij hun ouders moeten wonen, omdat er voor hen geen woonruimte beschikbaar is. Dus boomer, schik een beetje in, eis minder jouw ruimte op en heb wat meer begrip voor onze jongeren. Dan hoef ik ook niet langer geen plaatsvervangende schaamte voor leeftijdgenoten te voelen.

Meer lezen van Marlies Mielekamp

Ze neemt niet altijd een blad voor de mond en dan vertelt Marlies Mielekamp de lezers waarop het staat. Dat deed ze zelfs ooit in een open brief aan Linda de Mol, toen ze het opnam voor mantelzorgers. Ze liet ook de andere kant van de medaille zien van de Vierdaagse in haar woonplaats Nijmegen. En nog niet zo lang geleden hekelde ze de horeca over de lonen die ze personeel betalen.

Openingsfoto: Jimmy Chan/Pexels