In het midden van ons land ligt het prachtige Slot Zeist. Een prachtige bestemming voor een dagje uit. Zeker nu in de expositieruimte de tentoonstelling Super Saturation van Jasper Krabbé wordt gehouden. Kunsthistorica Mirelle Nunes verzorgt vier rondleidingen waarbij u kunt kennis maken met het slot Zeist en alles te weten kan komen over de kunst van een van de leden van Neêrlands bekendste kunstenaarsfamilie.

Jasper vertelt in deze video over zijn kunstenaarsfamilie.

Slot Zeist

Super Saturation vormt een mooi contrast met de statige portretten van prinsen en prinsessen van het huis Oranje-Nassau in slot Zeist. In 1686 liet bouwheer Willem Adriaan van Nassau-Odijk dit prachtige lustoord optrekken. Het werd gebouwd naar de bouwvoorschriften uit het Versailles van Franse koning Lodewijk XIV. Een strak, symmetrisch gebouw vol barokke elementen. In één van de zijvleugels van het Slot -aan de rechterzijde op het voorplein- is de expositieruimte gevestigd. Hier worden gedurende het jaar wisselende exposities georganiseerd. Zoals nu die van Jasper Krabbé.

Dit is in het kort de geschiedenis van Slot Zeist.

Super Saturation

Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé exposeert er tot en met zijn recente werk in de Culturele Vleugel. De titel ‘Super Saturation‘ van zijn expositie verwijst niet alleen naar de verzadiging van kleur op de levensgrote doeken maar ook naar de verzadiging aan beelden die via sociale media, nieuws en internet op ons afkomen, aldus de kunstenaar.

‘Venice’ van Jasper Krabbé in Slot Zeist.

Primeur in Slot Zeist

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Slot, dat een hedendaagse kunstenaar de ruimte krijgt beeldende ingrepen te doen in het historische gebouw. Zo gaan de portretten van Jasper Krabbé letterlijk en figuurlijk een dialoog aan met de omgeving en zoekt hij de confrontatie van oude en nieuwe helden op.

Graffiti

‘Super Saturation’ is een expositie vol optimisme. Onbevooroordeeld en helder, met kleuren die net ontstaan zijn. Figuratieve werken die verwijzen naar de begin periode waarin Jasper als graffitischrijver JAZ op straat werkte. De kunstenaar werkt momenteel in een lichte, fijne studio en voelt het optimisme van dit moment; hij voelt dat dingen bij elkaar komen die goed zijn.

Exclusieve rondleidingen

Mirelle Nunes neemt de lezers graag mee op één van de vier exclusieve rondleidingen naar de verhalen achter de werken van Jasper Krabbé. Een rondleiding duurt een uur, de maximale groepsgrootte is 18 personen. Dat doet ze op zondag 12 en 26 maart en zondag 2 april 2023. Tijd: 11u inloop en melden bij de Museumwinkel in de Culturele Vleugel van Slot Zeist | 11.15u start rondleiding door de expositie. De prijs is € 12,50 inclusief toegang tot de expositie. Reserveren kan via de website van Slot Zeist. Indien gewenst kunt u ook een rondleiding op maat voor uw eigen groep aanvragen via cultuur@slotzeist.nl. De tentoonstelling ‘Super Saturation’ is nog tot en met 10 april 2023 te zien.

Meer lezen over kunst

Mirelle Nunes schreef vaker voor Meer dan vijftig.nl over beeldende kunst, zoals de tentoonstelling ‘Penone & de Natuur’ en ‘Manhattan Masters’ en binnenkort over de grote overzichtstentoonstelling van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum.

Openingsfoto: Jasper Krabbé samen met Mirelle Nunes in Slot Zeist. Alle foto’s: ©Mirelle Nunes