Natuurlijk ontving Gary Oldman een Oscar voor de beste mannelijke acteur! In de film Darkest Hour zet hij Winston Churchill in de eerste donkere uren van de Tweede Wereldoorlog zó overtuigend neer dat deze gerenommeerde prijs absoluut verdiend is. ”Zet de ketel op het vuur, ik breng Oscar mee” sprak de acteur zondag, tijdens de uitreiking, zijn 99-jarige moeder, via de camera’s, toe.

Meer films van Wiette

Wiette van Klingeren is filmfan. En ze deelt haar passie graag met andere meerdanvijftigers. Zo maakte ze veel mensen enthousiast over Franse films, koos ze haar lievelingen van 2017 en raadde ze iedereen aan naar films te gaan met Frances McDormand!

Darkest Hour

Darkest Hour brengt de angstige dagen, wanneer het nazi-leger West-Europa onder de voet loopt, in beeld. Winston Churchill is de kersverse Prime-Minister die moet besluiten hoe hij Groot-Brittannië door de oorlog gaat loodsen. Hij staat onder grote druk. Terwijl er ruim 300.00 Britse manschappen omsingeld worden in Duinkerken, gaan in het oorlogskabinet stemmen op om vredesonderhandelingen met nazi-Duitsland te voeren. We volgen Churchill terwijl hij driftig brieven dicteert vanuit zijn bed, vanuit zijn bad en zelfs vanaf het toilet aan zijn toegewijde secretaresse miss Layton. Lilly James speelt haar zo goed, dat ze wat mij betreft beloond had mogen worden met een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol.

Luid briesend

Sigaren rokend, champagne drinkend en luid briesend neemt Churchill alle mogelijkheden door. Bijgestaan door zijn echtgenote Clementine en gesteund door King George VI. Nadat hij de mening van het Britse volk heeft gepeild tijdens een tochtje in de Metro, kiest hij positie; Groot-Brittannië zal vechten voor vrijheid en idealen. De film eindigt met zijn beroemde toespraak in het Lagerhuis: “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat, but we will never surrender!”

Mogelijk andere loop geschiedenis emotioneert

De geschiedenis had heel anders kunnen lopen. Deze strak geregisseerde film met zijn uitstekende cast maken dat zichtbaar. En dat besef emotioneert.

Darkest Hour GB, 2017. Regie: Joe Wright. Met: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn.

De donkere uren van Hannah

Charlotte Rampling speelt Hannah pijnlijk goed.

De dagen van Hannah zijn gevuld met donkere uren. Zorgvuldig hangt ze de kleding van haar echtgenoot in de kast. Ze heeft hem net naar de gevangenis gebracht waar hij een straf moet uitzitten voor een misdrijf, waarvan we de details moeten raden.

Zorgzame Hannah wordt steeds eenzamer

Hannah, een vrouw van achter in de zestig, blijft achter in hun woning, waar de hond ligt te wachten bij de voordeur op de terugkeer van zijn baasje. Haar volwassen zoon weigert haar te zien en ontzegt haar het contact met haar kleinzoon. En zorgzame Hanna, niemand om voor te zorgen, wordt steeds eenzamer. Als het haar ook niet meer lukt om zich te uiten in haar acteerlessen is het isolement compleet.

Moeilijk kijken naar dit schrijnende leven

De Brits-Franse actrice Charlotte Rampling werd uitgeroepen tot de beste  actrice op het filmfestival in Venetië voor haar rol als de oudere Hannah. Terecht, want je moet maar durven, met een oud lijf voor ongenadige, nietsontziende camera’s.  En je moet maar kunnen, heel subtiel laat zij het verdriet en de eenzaamheid van Hannah zien. Het is moeilijk kijken naar dit pijnlijke,  schrijnende leven. Maar wie het aandurft om zich aan de beelden over te geven, zal deze film nooit meer vergeten.

Hannah Italie/Frankrijk/Belgie. 2017 Regie: Andrea Pallaoro. Met: Charlotte Rampling, André Wilms