Na het zien van de Belgische dramafilm Vele hemels boven de zevende duurt het even totdat ik  kan overgaan tot de orde van de dag. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck. En net als in het boek is het machteloze verdriet van de personages herkenbaar en lijkt het onder je huid te kruipen. Op de Beeck schreef zélf het scenario voor deze film die werd geregisseerd door Jan Matthys. En hij zet hiermee een indrukwekkend filmdebuut neer.

Eva ploetert zich door het leven

De hoofdrolspeelster in Vele Hemels is Eva. Ze  is een alleenstaande jonge vrouw die zich zo goed en zo kwaad mogelijk door het leven ploetert. Haar vader heeft al jaren een alcoholprobleem en met haar egocentrische moeder valt niet te praten. Dat een dergelijke achtergrond sporen nalaat in het leven van een gevoelig mens, zal niemand verbazen. Eva heeft dan ook een slecht zelfbeeld en cijfert zichzelf voortdurend weg. Haar dertienjarige nichtje adoreert haar. “Reis Ver, Drink wijn, Denk na, Lach hard, Duik diep, Kom terug,” zingen ze samen het lied van Spinvis.  Het loopt als een rode draad door het verhaal.

Niet te rap content met je leven

Alle personen in de film worstelen, net zoals wij allemaal -ik in ieder geval-  met de vraag wat je van het leven mag verwachten. En of je jezelf en je wensen voorop mag zetten. Iedereen in de film beantwoordt die vraag op zijn eigen manier. Het acteerwerk maakt indruk: Brit Van Hoof zet een overtuigende Eva neer en Viviane de Muynck is een ergerniswekkende, tenenkrommende moeder die haar gezinsleden elke ademruimte ontneemt. Nell Cattrysse speelt in de rol van het nichtje Lou, de sterren van de hemel. Zij spreekt in sappig Vlaams aan het einde van de film de zin uit, die ik als motto besluit te nemen voor mijn leven: “De kunst van het leven is volgens mij niet te rap content te zijn met wat ge hebt, want hoe kan het anders ooit beter worden?”

Boek Vele hemels gaat dieper dan film

Griet Op de Beeck

Griet op de Beeck…razend populair….

De film is gebaseerd is op het gelijknamige, eerste boek van Griet Op de Beeck. Overigens krijgen de karakters in het boek aanzienlijk meer diepgang. Dat komt omdat, in boekvorm, de verschillend personages het verhaal vanuit hun eigen perspectief kunnen vertellen. Vele hemels boven de zevende werd in 2013 uitgegeven. In Nederland werden er 260.000 exemplaren van verkocht. Want Op de Beeck is razend populair. Ook haar volgende boeken Kom hier dat ik u kus (2014) en Gij Nu (2016) kennen hoge verkoopcijfers. Ook als zomergast bij de VPRO trok Griet vele kijkers. Terecht is haar gevraagd om het Boekenweekgeschenk van 2018 te schrijven.

Bekentenis leidde tot stortvloed van reacties

Griet Op de Beeck staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Onlangs verscheen haar vierde roman Het beste wat wij hebben. Ter verschijning van dit eerste deel van een trilogie over incest koos ze ervoor om bij De Wereld Draait Door te vertellen dat zij als kind door haar vader is misbruikt. Deze bekentenis leidde tot een stortvloed van reacties. De meeste waren veroordelend en pijnlijk negatief en laten zien hoe groot het taboe op misbruik en incest, met name voor de slachtoffers, nog steeds is.

Groot begrip voor de aanmodderende mens

Voor wie zich niet laat beïnvloeden door al deze buitensporige emotionele reacties, wordt duidelijk waarom met name Griet Op de Beeck in staat is zoveel mensen te raken. Ze geeft in haar verhalen blijk van een groot begrip voor de aanmodderende mens in een onvolkomen en vaak meedogenloos leven.