We kunnen het er kort of lang over hebben. Over de arbeidsomstandigheden in Qatar. Over de periode waarin het plaatsvindt. We kunnen fraude en incompetentie van de bestuurders aan de kaak stellen. We kunnen discussiëren over de keuzes van Louis van Gaal. En niet te vergeten: over de aanvoerdersband… Maar daar wordt allemaal genoeg over gezegd en geschreven. En vergeet niet, iedereen heeft er zijn of haar mening over. Feit is wél dat het WK Voetbal 2022 is begonnen!

Zullen we het gewoon over het voetbal hebben?

Hoe je het ook wendt of keert, een topsportevenement trekt altijd veel aandacht. Vooral als het een EK of WK is. Dus ook het WK Voetbal in Qatar. Helemaal om dat ‘onze jongens’ er ook aan meedoen. Als dat niet zo was geweest, was er sowieso minder aandacht voor al die randzaken.

Vast staat dat de kop eraf is voor het Nederlands Elftal! Maar gemakkelijk is het niet. Ook voor de supporters ter plaatse niet. Je zal maar pal naast de fans van Ecuador hebben gezeten…Of naast die Senegalese -of waren dat nou van die ingehuurde nepfans?- trommelaars hebben gezeten. Ze stopten pas in blessuretijd toen de 2-0 werd gescoord… Vlak voordat je aan het bier kon… Niet dus. Budweiser, een van de hoofdsponsors, steekt er 75 miljoen in. Maar in de stadions gaat er geen bier over de toonbank. Eerst mocht het wel en toen toch weer niet. Die Infantino (vrij vertaald infantiel en zoek dat maar eens op), voorzitter van voetbalbond FIFA, loopt lekker mee aan de hand van de Qatarese organisatie.

Goed, daar hebben we het verder niet over tijdens het WK Voetbal

Wat vond je van de shirts van Nederland? Ik vond ze wel mooi hoor! Mooie kleur oranje om naar te kijken. Zonder een verwijzing naar OneLove zoals de Belgen dat subtiel in de binnenkant van de kraag hadden gedaan. Knap bedacht trouwens. Je verwacht het niet. Infantiel van de FIFA om ook dat niet te accepteren.

De wedstrijd Nederland-Senegal zelf liep niet zo lekker. Een paar kansjes, dat wel en uiteindelijk dan toch nog 2-0. Met nota bene het tweede doelpunt van ‘Mister 1-0’ Klaassen. Wie zou daar niet blij mee zijn zo aan het begin van een groot toernooi? Natuurlijk wordt er weer uitermate kritisch gereageerd. Begrijp ik maar alle begin is moeilijk. Als ik dit zit te tikken staat Argentinië bijvoorbeeld achter tegen Saudi-Arabië… De Zuid-Amerikanen waren de gedoodverfde favorieten voor het WK Voetbal, toch?

De toren van Joure

‘Onze’ Louis had natuurlijk weer een verrassing in de opstelling. Ene Noppert op doel. Ik volg de eredivisie niet zozeer en kende hem ook niet. Maar je ziet ‘m niet gauw over het hoofd… Pfff, wat is die lang zeg! Die weet zonder zijn armen omhoog te doen of de bal over het doel gaat. Hij stopte op een gegeven moment een bal die er bij een wat kleinere keeper wellicht in was gegaan. Helemaal gestrekt naar de hoek, ging ie! En dat was niet z’n enige redding. Om over het uittrappen van ballen nog maar te zwijgen. Gewoon fantastisch. Althans voor een leek zoals ik. Krijgt ie van zo’n rapporteur een magere 6,5. Wat deed hij dan fout? Wat moet je nog meer doen voor een 7 of hoger?

Aanvoerder Virgil van Dijk is in zijn nopjes met de debuterende keeper, zagen we op televisie.

Kerkdeuren als doel

Maar ja, een keeper. Ik weet nog van vroeger op de lagere school. Op het kerkplein. Aan de ene kant de kerkdeuren als doel en aan de andere kant de deuren van de school. Ze hadden altijd wel iemand te kort, die topvoetballers in de dop. Bij het kiezen was ik altijd de laatste… En ik moest ook op doel! Ach, ze namen het zoals het was. Als ze zelf maar konden voetballen.
Later ook nog eens op doel gestaan met zaalvoetbal. Voetballen zelf? Nee dat kon ik écht niet.

De wedstijd van Argentinië is inmiddels afgelopen. Zelfs de bijna 10 minuten blessuretijd -schijnt nieuw te zijn dat het zo lang duurt- heeft ze niet gered. Verloren dus. En Duitsland laat in het laatste kwartier Japan er met drie punten vandoor gaan. Dan heeft Nederland het toch goed gedaan. Ondanks het gelijkspel tegen Ecuador. Wordt vervolgd…

Meer lezen

Zoals zovele Nederlanders kijkt Gert Nonnekes graag naar voetbal. Maar echte warme herinneringen heeft hij aan de tijd dat hij een internationaal gerenommeerde scheidsrechter was in waterpolo. Die EK’s en WK’s verdienen meer aandacht van het publiek dan dat ze nu krijgen, betoogde hij hier. Daarnaast schrijft hij regelmatig over de wandelingen die hij maakt, zoals onlangs in Utrecht. En geeft hij ons als directiechauffeur tips voor in het verkeer.

Openingsfoto: Weer of geen weer, de bewoners van de Haagse Koppelstokstraat hebben huis versierd voor het WK Voetbal in Qatar. Foto: ©Gert Nonnekes.