Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. De vraag is of het vijfde seizoen van The Crown net zo’n hit wordt als de vier voorgaande. Het antwoord is: ja!

Fictief

Het is even wennen aan de ‘nieuwe’ koningin Elizabeth (deze keer Imelda Staunton, de nieuwe prinses Diana (Elizabeth Debicki) en de nieuwe prins Charles (Dominic West). Vooral de laatste lijkt in de verste verte niet op de echte -inmiddels- koning Charles. Nog voor het kijken op de televisie tevergeefs gezocht naar de vermelding dat The Crown ‘op waargebeurde feiten (is dat geen pleonasme?) gebaseerd fictief drama’ is. Maar dat staat alleen op de website waar je normaal niet kijkt. En eigenlijk is die vermelding niet nodig met de nieuwe Charles. Ook al houdt hij in de eerste aflevering nog zo vaak zijn hand in de zak en bijt hij regelmatig op zijn onderlip.

Waar of niet waar?

Toch betrapte ik me op een ‘o, ja, dat kan ik me nog herinneren’ als Diana, Charles, William en Harry voor de beeldvorming van het publiek proberen in het vijfde seizoen van The Crown een gelukkig gezin te vormen op vakantie in Italië. In 1991 was ik al gefascineerd geraakt door het ongelukkige huwelijk van de twee. En aangezien ik voor mijn journalistieke werk ook de nodige Engelse kranten volgde, kon het nieuws over de Engelse koninklijke familie me gewoonweg niet ontgaan.

En zo ontspint zich het spelletje voor de kijker: ‘Waar of niet waar?’ bij het zien van het vijfde seizoen van The Crown. Leuk om met andere royalty-watchers te bespreken, want achter de waarheid zullen we wel nooit komen. Ook al heeft oud-premier Major nadrukkelijk ontkend dat hij ooit een gesprek heeft gehad met de Prins of Wales over het afzetten van koningin Elizabeth. “Een lading onzin”, betitelt hij de serie. Maar dat maakt het publiek juist extra nieuwsgierig.

Ga óók het vijfde seizoen van The Crown zien!

Inmiddels wordt ook aflevering 2 al bij de koffieautomaat besproken. Daarin komt de vermaarde ‘wraak’-jurk van Diana aan bod. Wil je meepraten? Ga het zien!

Alvast een voorproefje van het nieuwe, vijfde seizoen van The Crown.

Meer Kijk Eens!

Natuurlijk tipten we ook het vorige seizoen van The Crown. Maar we zagen ook de prachtige, échte documentaire naar aanleiding van het trieste jubileum van het dodelijk ongeluk van Diana. Nog meer behoefte aan romantiek? Dan kunt u onze tips voor Die Kaiserin en Sisi niet onbekeken laten. Nog verder terug zagen we Olivia Colman, die ook Koningin Elizabeth speelde in het 4de seisoen van The Crown, koninklijk schitteren in The Favourite. En laten we niet de even boeiende televisieserie over Koningin Victoria vergeten.

Openingsfoto: website Netflix