Maak het vannacht maar gezellig voor de tv met een glaasje en hapjes en kijk naar de mooie jurken van de sterren. Ook de uitreiking van de Oscars wordt dit jaar een feestje in eigen huis. Wie weet, komt er weer een verrassing voorbij in de vorm van een mooie of geruchtmakende speech. Spannend wordt het of er genoeg vrouwen en zwarte spelers een prijs krijgen, sinds de #oscars-so-white-campagne. Vijf jaar terug was er kritiek op de Oscaruitreikingen dat voornamelijk witte mannen prijzen kregen en vrouwen en gekleurde mensen amper een rol spelen, hoewel ze er in toenemende mate wel zijn als acteur, regisseur of scriptschrijver.

En de beste speelfilm van 2021 is….

Misschien wel Nomadland. Deze film gooit hoge ogen om de Oscar voor beste speelfilm binnen te halen. De film speelt in het milieu van ‘white trash’, zoals witte laagopgeleide arme Amerikanen vaak genoemd worden. Een groep die sinds Trump onverwacht grote aanhang onder hen verwierf in de belangstelling is komen te staan. De film volgt een vrouw die na de dood van haar echtgenoot en het verlies van haar baan een zwervend bestaan leidt. Ze trekt met een kampeerbusje van de ene plek naar de andere voor werk.

Oscar-winnares Frances Dormand speelt opnieuw een glansrol in het genomineerde Nomadland.

Andere kansrijke films zijn Minari over een Koreaans gezin dat naar Amerika komt in de hoop op een betere toekomst. Het volgt hun inburgering in hun nieuwe vaderland, gezien door de ogen van het achtjarige jongetje uit het gezin.

Minari volgt een Koreaans gezin in Amerika.

Ook de film The Father is een kanshebber, want de grote trekker van deze film is dat de hoofdrol gespeeld wordt door Anthony Hopkins. Deze keer als dementerende vader die inwoont bij zijn dochter. Zij zet alles op alles om ondanks de toenemende dementie van haar vader die steeds wantrouwiger wordt, toch voor hem te blijven zorgen.

Voor vele mantelzorgers herkenbare problematiek in The Father.

De laatste twee kanshebbers zijn Mank en Promising Young Woman. De eerste, gefilmd in zwartwit, is een biopic over een Hollywood ’tycoon’, Herman Mankiewicz en gaat over de legendarische scriptschrijver die met Orson Welles samenwerkte. De tweede is een wraakfilm van een vrouw die elke vrijdag als dronken vrouw de verkeerde mannen trekt en waarin verkrachting uitloopt op een pijnlijk ‘evenement’ voor de bijna-verkrachters.

Is de beste actrice 2021 zwart of wit?

Frances McDormand die de hoofdrol in Nomadland speelt, won al twee Oscars voor andere hoofdrollen. Zal dat de kans voor Viola Davis of Andra Day als zwarte actrice een Oscar te krijgen vergroten? De twee films waarin zij spelen gaan over zwarte zangeressen en hun strijd om erkenning, The United States vs Billie Holiday en Ma Rainey’s Black Bottom. Beide hoofdrolspeelsters van deze films zijn genomineerd voor een Oscar als de beste actrice van 2021.

Viola Davis: eerder Oscar voor bijrol

Voor Viola Davis zou de Oscar voor de vrouwelijke hoofdrol in Ma Rainey’s Black Bottom (nog niet te zien in Nederland) haar eerste zijn. Zij had eerder een nominatie voor haar hoofdrol in The Help. Misschien is het dit jaar raak voor haar. Ma Rainey’s Black Bottom toont het levensverhaal van de zangeres die de ‘moeder van de blues’ wordt genoemd, Ma Rayney. Viola Davis won wel al eerder een Oscar maar dat was voor een bijrol in Fences.

Andra Day verdiende sporen als zangeres

Andra Day speelt Billie Holiday in de film The United States vs Billie Holiday. De film gaat over de pogingen om Billie Holiday als icoon van de burgerrechtenbeweging in Amerika neer te halen. Een FBI- agent moet na infiltratie belastende informatie over haar verzamelen. Maar het loopt anders…. De film staat als een huis door de rol die Andra Day vervult als Billie Holiday. Zij is nieuw als actrice en heeft haar sporen verdiend als zangeres en muzikante. Ze ontving een Oscarnominatie voor het beste originele lied in 2018 en zong dat tijdens de uitreiking. Maar ze is vooral bekend geworden door Rise Up, dat ze zong tijdens de inauguratie van Joe Biden dit jaar.

Andra Day weergaloos als Billie Holiday.

Beste acteur straks Chadwick Boseman?

Ma Rainey’s black bottom kent ook de nominatie voor de beste acteur, de onlangs overleden zwarte acteur Chadwick Boseman. De kans is groot dat hij deze prijs postuum gaat winnen. Eerder speelde hij de hoofdrol in de superheldenfilm Black Panther die veel stof deed opwaaien als eerste zwarte actieheld en rolmodel voor zwarte kinderen. Hij speelde ook in de film Da 5 Bloods geregisseerd door de beroemde regisseur Spike Lee.

Wie het ook wordt….

Ik verheug me nu al om vanaf de zomer en in het najaar films uit het Oscarprogramma die nog uit moeten komen te gaan zien en dan het liefst gewoon maar nu super bijzonder in de bioscoop. Hopelijk in post coronatijden!

Meer Oscars

Elk jaar besteedt Meerdanvijftig.nl aandacht aan de Oscaruitreiking. Leuk om nog eens terug te kijken naar vorig jaar of in 2019 toen Olivia Colman, die we inmiddels beter kennen als Queen Elizabeth in The Crown, de Oscar kreeg voor haar rol in The Favourite. Een aantal onderscheiden films uit 2018 hebben we inmiddels al op ons ‘kleine’ scherm thuis kunnen zien.