Komende zondagnacht worden de Oscars 2020 uitgereikt. Dan zullen filmliefhebbers en de hele filmbranche nagelbijtend op de uitslag wachten. Want het winnen van deze gouden beeldjes wordt gezien als hèt hoogtepunt op filmgebied. Maar eigenlijk is het in aanmerking komen voor deze fameuze Academy Award (zoals de officiële naam van de Oscar luidt) al voldoende reden voor een feestje. De nominaties voor de verschillende onderdelen-Beste Film, Beste Acteur/Actrice/ Beste Regisseur etc.- zijn reeds bekend gemaakt. Op Parasite na zijn er geen verrassingen. En dat is wel wat teleurstellend voor deze 92ste keer dat de beeldjes worden uitgereikt.

Lion King terecht genomineerd voor animatie bij Oscars 2020

In de categorie Beste Visuele Effecten vinden we uiteraard The Lion King, de realistische computer-geanimeerde remake van John Favreau over de jonge leeuw Simba, die op de Afrikaanse savanne leert wat koningschap inhoudt. Ik zag de film deze zomer, samen met mijn tienjarige kleinzoon, en werd bijkans van mijn bioscoopstoel afgeblazen. Jammer dat ik (nog ) geen apparaatje heb om in dit soort gevallen het geluid zachter te kunnen zetten. Mooi was het allemaal wel ….. kleinzoon ging meerdere keren. Zelf vond ik één keer genoeg!

©Walt Disney Benelux, Amsterdam

Onbegrijpelijk dat Robert de Niro niet voorkomt in categorie Beste Acteur

Natuurlijk is The Irishman genomineerd in de categorie Beste Film. Het is de absolute topper in het maffia-genre. The Irishman is een film van Martin Scorsese en de hoofdrollen worden vervuld door Robert de Niro, Al Pacino en Joe Pesci is deze Netflix-productie. Wekenlang uitverkochte zalen voor deze film die inmiddels ook op Netflix te zien is. Tien nominaties ….. maar onbegrijpelijk dat De Niro niet genomineerd is als Beste Acteur!

©The Searchers, Rotterdam

Parasite is voor mij de Beste Film bij Oscars 2020

De grote verrassing van het afgelopen filmjaar is de Zuid-Koreaanse film Parasite.  Deze originele en intelligente film, onder regie van Bong Joon-ho, vertelt het verhaal van het arme gezin van Ki-taek dat zich binnendringt in het leven van de welgestelde familie Park. Spannend, goede acteurs, mooi gefilmd en vol verrassende plotwendingen. Zelden heb ik zo geboeid naar een film gekeken. Ik verwacht dan ook dat Parasite met de prijs voor de Beste Film naar huis gaat!

Parasite wordt in Nederland uitgebracht door September Film Distribution.

Geen grote kans op Oscars 2020

Adam Driver en Scarlett Johansson zijn allebei genomineerd voor hun rol in Marriage Story. Goede acteurs die inderdaad zeer gedreven spel laten zien in het echtscheidingsdrama onder regie van  Noah Baumbach. De film is erg gelaagd maar had naar mijn mening een scherper standpunt in kunnen nemen. Ik werd er niet zo door geraakt als collega Stella en betwijfel of de nominaties worden omgezet in de felbegeerde beeldjes.

Niet geraakt door Marriage Story, ondanks gedreven spel van Scarlett Johansson en Adam Driver. Foto: The Searchers, Rotterdam.

Honeyland al publieksfavoriet IDFA

Een aantal van de genomineerde films moeten in Nederland nog in de bioscoop komen. Hoge verwachtingen heb ik van de documentaire Honeyland over een bijenhoudster in de hoge bergen van Noord-Macedonie. Van de hand van regisseur Tamara Kotevska, was deze film een van de publieksfavorieten tijdens het documentaire festival IDFA in Amsterdam. Ook genomineerd als Beste niet-Engelstalige Film.

Joker heb ik aan me laten voorbijgaan

Hoewel de Joker over de gelijknamige superschurk uit de Batman-stripverhalen genomineerd is voor maar liefst elf ! verschillende categorieën, heeft de film mijn belangstelling niet. Daarom heb ik de gelegenheid hem te zien aan me laten voorbij gaan. . Misschien ten onrechte ….. !

Misschien ten onrechte niet gezien: de film Joker heeft heel wat nominaties in de wacht gesleept. Foto: Warner Bros Pictures International Holland.

Little Women ‘Moet-ik-zien’-film

Wel kijk ik reikhalzend uit naar Little Women. Dit kostuumdrama is vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscopen. De -zoveelste- verfilming van het beroemde boek van Louisa May Alcott uit 1868, over de vier zusjes Jo, Meg, Amy en Beth die hun weg zoeken in het Massachusetts van de jaren 1860, heeft een berg nominaties gekregen. O.a. voor Beste Film, Beste Kostuumontwerp en Beste Originele Muziek. En dan maakte Greta Gerwig (Lady Bird) deze film ook nog met een cast van topsterren als Saoirse Ronan, Meryl Streep en Timothée Chalet. Little Women is een absolute ‘moet-ik-zien-film’. Hopelijk nog vóór de uitreiking van de Oscars 2020 in de nacht van 9 februari 2020!

Little Women wordt in Nederland uitgebracht door Sony Picture Releasing Amsterdam.

Nog meer over film lezen? Op Meerdanvijftig.nl verschenen eerder: Wiette’s filmtop 5 van 2019,, Ken Loach’s Sorry We missed you en Geef je dromen nooit op en kijktips voor het najaar. .

Openingsfoto: het Dolby Theater in Los Angeles: Foto: Itenney1225/Flickr.com