“Verveelt het je nooit?”, vraagt mijn dochter als ik zeg dat ik op het punt sta naar de film te gaan. “Nee!”, luidt mijn antwoord stellig. Want weggedoken in het donker, samen met anderen op een gigantisch doek kijken naar spannende avonturen, genieten van mooie beelden en vaak ook prachtige muziek… Nee, dat verveelt me nooit. Films inspireren me en leiden dikwijls tot nieuwe inzichten. Hieronder de vijf films die mij het -bijna- afgelopen jaar 2019 mateloos inspireerden.

Can You Ever Forgive Me? ontroerend en onthutsend

Can You Ever Forgive Me? is gebaseerd op de gelijknamige memoires van schrijfster Lee Israel (1939 -2014). Als de boeken, van de ooit succesvolle Lee, voor spotprijzen in de boekhandel liggen, terwijl de huur dringend betaald moet worden, evenals de dierenartsrekening van haar ziekelijke kat, bedenkt ze een succesvol handeltje.

Op een oude typemachine schrijft de lastige, onaangepaste Lee brieven van beroemde schrijvers en beroemdheden. Voor deze ‘persoonlijke’ brieven wordt grif betaald. “Ik hou zo van zijn stijl en zijn bijtende humor.” vertrouwt de houdster van een bibliofiel antiquariaat Lee toe, bij de aankoop van een ‘nieuw hervonden’ exemplaar.

Regisseur Marielle Heller maakte van dit waargebeurde verhaal een ontroerend en humoristische film zonder moraliserend wijsvingertje. De hoofdrol van Lee is voor Melissa McCarthy -die we kennen als kokkin Sookie in de Amerikaanse komische dramaserie The Gilmore Girls. Partner in crime is haar alcoholische, homoseksuele vriend Jack Hock, vertolkt door Richard E. Grant. Beiden werden dit jaar terecht genomineerd voor een Oscar. Can You Forgive me? is een van de vijf films die me inspireerden….zelfs tot het gebruik van een ander lettertype voor mijn tekstdocumenten: American typewriter!

Wild Rose inspireerde dubbel

Het valt niet mee om op je stoel te blijven zitten bij Wild Rose want de countrymuziek van dit muzikale drama is meeslepend. Geen wonder want hoofdrolspeelster, Jessie Buckley, is niet alleen een innemende actrice maar ook een geweldige zangeres.

Rose-Lynn Harlan (Jessie Buckley) woont in Glasgow en wil niets liever dan vertrekken naar Nashville en countryster worden. Met haar cowboyhoed en stoere, witte cowboylaarzen verlaat ze optimistisch gestemd de gevangenis, waar ze een jaar heeft gezeten na ‘iets met drugs’. Niets lijkt haar dromen meer in de weg te staan. Totdat haar moeder (Julie Walters), die liefdevol voor de twee kinderen van Rose-Lynn heeft gezorgd, haar dochter op haar verantwoordelijkheden wijst.

Regisseur Tom Harper maakte met Wild Rose een fijne film over moeders en dochters, over dromen en realiteit. Ook dit is een van de vijf films die me inspireerden en, net als Can You Forgive me?, dubbel. Want de muziek van Jessie Buckley met haar gouden stem luister ik sindsdien regelmatig!

De Engelse film Wild Rose wordt in Nederland uitgebracht door WW Entertainment in Amsterdam.

Biggest Little Farm sprookjesachtige documentaire

De Amerikaanse natuurfilmer John Chester en zijn vrouw Molly verhuizen met hond Todd naar een dor stuk grond in Californië. Ze willen van hun boerderij, Apricot Lane Farms, een ecologisch paradijsje maken. Met hulp van organische landbouwgoeroe Alan en een leger van vrijwilligers slagen ze er in hun droom te realiseren. Ze planten zoveel mogelijk gewassen en fruitbomen aan, schaffen boerderijdieren aan en herstellen het ecologische systeem.

John Chester maakte van het hele project een sprookjesachtige documentaire: The Biggest Little Farm. Met schitterende opnamen van de natuur en ontroerende hoofdrollen voor de verschillende dieren, zoals het varken Emma en haar goede vriend, Mr. Greasy, de haan. De filosofische ondertoon van de film stemt tot nadenken over onze omgang met de natuur. En wie mijn liefde voor dieren kent, weet dat The Biggest Little Farm dus niet mag ontbreken in het rijtje ‘Vijf films die inspireerden’.

Dieren spelen ontroerende hoofdrol in The Biggest Little Farm, uitgebracht door Cinemien.

Amazing Grace: verpletterend en intens

Toen de beroemde Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin dertig jaar oud was in 1972, werd haar succesvolle gospelalbum, Amazing Grace, live opgenomen in The New Temple Missionary Baptist Church Los Angeles. De live opnamen, die twee avonden in beslag namen, werden gefilmd door Sidney Pollack maar mislukten. De beelden waren rommelig, vaak onscherp en het geluid liep niet synchroon.

Bijna vijftig jaar later heeft producent Alan Eliott met hedendaagse technologieën de beelden verwerkt tot een -inderdaad- verbazingwekkende muziekfilm met adembenemende en ontroerende beelden. Niet alleen van een geconcentreerd zingende Aretha Franklin, badend in het zweet, omdat er in 1972 geen airco in de kerk was, maar ook van dominee, voorganger en leermeester James Cleveland die haar op de piano begeleidt. En van het bevlogen, meelevende Southern Californian Community Choir; hun dirigent lijkt louter uit muziek te bestaan,

Met de kleding van de zangers en het publiek, de entourage van de kerk, de muziek en de beroemde gasten die de tweede avond in het publiek aanwezig zijn -ik herken Mick Jagger en Diane Keaton- geeft de film ook een indrukwekkend tijdsbeeld. Het geheel is verpletterend, intens, ontroerend! Een van de vijf films die mij inspireerden die nog steeds in de bioscoop is te zien.

Amazing Grace onder regie van Sidney Pollack en Alan Eliott is in Nederland uitgebracht door Paradiso Entertainment Nederland.

Zuid-Koreaanse ‘Parasite’ meesterwerk

Ook Parasite, de laatste van de vijf films die me inspireerden, is nog te zien in de bioscoop.

“Deze kans komt als geroepen”, zegt werkloze vader Kim als zijn zoon bijles gaat geven aan de dochter van een rijke familie. De vier leden van het arme gezin Kim schuwen een leugentje om bestwil niet.  Al snel bemachtigen ze allemaal een baantje bij de welgestelde familie Park in het luxueuze, onder architectuur gebouwde woning op de heuvel, variërend van huishoudster tot privéchauffeur. Ze genieten van de toegenomen kansen in hun armzalig bestaan. Tot een onverwacht voorval roet in het eten gooit!

Regisseur Joon-ho Bong maakte met Parasite een spannende, humoristische én maatschappijkritische film vol verrassende wendingen. Een meesterwerk!

Spannend, humoristisch én maatschappijkritisch: Parasite wordt in Nederland uitgebracht door September Film Distribution.

Sinds het begin van Meerdanvijftig.nl in 2016 geeft Wiette van Klingeren aan het einde van het jaar een lijstje met haar favorieten. Altijd leuk om weer even terug te kijken naar de mooiste films van 2016, 2017 en 2018. Ze zijn namelijk nog steeds de moeite waard om te zien!