Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week de televisieserie Red Light, het nieuwe project van het producenten-duo Carice van Houten en Halina van Reijn eerder al samen de met prijzen overladen film Instinct maakte.

Geweld, vrouwenhandel, al dan niet gedwongen seks; wat is er nu zo mooi aan wat er zich in de rosse buurten van steden afspeelt? En toch blijft het burgers fascineren. Niets voor niets zijn de Wallen in Amsterdam een toeristische trekpleister.

Magie van het rode pluche

Jaren geleden vertelde een oud-collega over zijn bezoek als jongen aan een bordeel. Net als in de televisieserie Red Light, in Antwerpen. Hij was er samen met zijn vader, die vond dat hij op die manier seksueel moest worden ingewijd. Het rode pluche, de gordijnen; de magie van vrouwen, voor wie seks voornamelijk werk en geld verdienen is;  ik probeerde me hun wereld voor te stellen. Maar ik kwam niet verder dan het -vanwege zijn verhaal- betreuren, dat ik geen man was en dus nooit een huis zou betreden waar de mannen zich zo aan me zouden aanbieden tegen betaling. Dat leek me een raar idee.

Antwerpen het decor voor Red Light.
Foto: Stijn Hosdez/Flickr.com

Eerste aflevering Red Light

Aangezien mannen nog steeds op veel vlakken de dienst uitmaken, was ik dus nieuwsgierig wat gelauwerde actrices Carice van Houten en Halina Reijn in de rol van producenten, van een dergelijk onderwerp zouden maken. Vorige week werd de eerste aflevering uitgezonden van hun televisieserie Red Light. We maakten kennis met de drie hoofdrolspeelsters, hoer en bedrijfsleider Sylvia (Carice van Houten), operazangeres Esther (Halina Reijn) op zoek naar haar (in de prostitutiewereld) verdwenen man en politievrouw Evi (Maaike Neuville).

Trailer van de televisieserie Red Light.

Verhaal over vrouwen, seksualiteit en macht

Manlief en ik gingen er eens goed voor zitten. “Ja, aardig, leuk,” beoordeelde hij het verhaal dat de makers zelf omschrijven als ‘van een enorme urgentie, een verhaal over vrouwen, seksualiteit en macht’ . Allebei vonden we dat in de eerste aflevering Carice van Houten haar rol van hoer en bedrijfsleidster een tikkeltje dik aanzette met klappende kauwgom, plat praten en een sigaret in haar mond. Halina Reijn kon prima doorgaan voor een operazangeres en ik leefde zeer mee met Maaike Neuville’s Evi, die probeert een goede moeder te zijn en haar werk als politievrouw goed te doen.

Als er een vrouwelijk accent in deze aflevering te bespeuren was, moet het naast de keuze voor de hoofdrollen gezocht worden in de man van Evi die met een drukke dag voor de boeg geen zin in seks heeft of het tegen de verwachting in slechts sporadisch zichtbare geweld van de mannelijke hoofdrolspeler Ingmar (Geert van Rampelberg).

Boeiend mysterie

Red Light  is vooralsnog voornamelijk een goed verteld en gespeeld verhaal. Met voldoende dreiging, en mysterie om uit te kijken naar de volgende afleveringen. Daarvoor staat het scenario van thrillerschrijfster Esther Gerritsen c.s. wel garant.  Het duo Carice en Halina kregen afgelopen oktober onder andere al een Gouden Kalf voor de televisieserie maar de échte bekroning moet nu natuurlijk volgen met de kijkcijfers.

Red Light is te zien op NPOStart en NP0-Plus. Komende vrijdag 26 februari wordt op NPO1 om 21.30 u aflevering 2 uitgezonden.

Meer Kijk Eens!

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series Peaky Blinders, The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl en de docu-serie De wereld van de Chinezen, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, de -te streamen- bioscoopfilm Police, de prachtig gestileerde politieserie Sandhamn Murders en het televisieprogramma First Dates, Vorige week vonden we dat de kijkers de nieuwe Franse serie Lupin niet konden laten lopen.

Openingsfoto: BNNVara/Marc de Groot