Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze week stelt Brigitte de Zomergasten voor van 2023. Een telkens verrassend interview-programma gelardeerd met tv-fragmenten, dat al sinds 1988 op televisie is.

Theo Maassen volgt Janine Abbring op

Zomergasten wordt spannend dit jaar. Al was het alleen al omdat het vertrouwde gezicht van Janine Abbring plaats gaat maken voor cabaretier Theo Maassen. Zes jaar achtereen presenteerde Abbring het programma, alleen Peter van Ingen zat langer op de stoel van de interviewer. De eerste presentator was in functie van 1988 tot en met 1995. Theo Maassen treedt in zijn voetsporen en van andere illustere voorgangers als Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Connie Palmen. Hij staat als cabaretier niet bekend als fijngevoelig. Harde humor, maatschappijkritisch, snel pratend. Hoe zal dat gaan? Alleen al om het antwoord op die vraag te krijgen zou je willen kijken.

Benieuwd naar Theo Maassen als interviewer. Foto: ©Diederick Bulstra/VPRO

Hoogleraar Thomas Hartog trapt af

Van de zes zomergasten van 2023, ken ik er twee: cartoonist Kamagurka en oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Op de site van de VPRO waar alle gasten uitgebreid worden voorgesteld, lees ik dat Kamagurka (pseudoniem van Luc Zeebroek) veel meer is dan waar ik hem van ken. Hij blijkt een allround kunstenaar die ook schildert, theater maakt en televisieprogramma’s.

Khadija Arib verdween twee jaar geleden abrupt van het politieke toneel nadat er anonieme klachten over een onveilige werksfeer onder haar voorzitterschap waren gekomen. Wat zal haar televisiekeuze zijn?

Kosmoloog en hoogleraar theoretische natuurkunde Thomas Hertog bijt op zondag 23 juli het spits af. Een veelzijdige man die een boek schreef en dat in Paradiso presenteerde. Hij maakte een muzikaal programma over de Kosmos en stond in New York in het theater.

Oscarnominatie en zilveren griffel

Cinematograaf Hoyte van Hoytema is de tweede gast. De eerste Nederlandse cameraman die een Oscarnominatie ontving. Dat was voor zijn werk voor de film Dunkirk. Hij werd tweemaal afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie, studeerde in Polen, maar maakte zijn opleiding niet af. Desondanks werkt hij nu met wereldsterren. En ging deze week Oppenheimer in première, waarin hij opnieuw met Chris Nolan samenwerkte.

Na Khadija Arib is schrijfster Bibi Dumon Tak de vierde die haar opwachting maakt. Zij vooral bekend van haar non-fictie kinderboeken over dieren. Ze won dit jaar een Zilveren Griffel én de Woutertje Pieterseprijs voor Vandaag houd ik mijn speekbeurt over de anaconda.

Theatermaakster en choreografe Alida Dors sluit na Kamagurka de rij. Met haar eigen dansgezelschap BackBone is ze verbonden aan Theater Rotterdam.

Vanaf zondag kijken naar Zomergasten

Uitgebreide informatie over de gasten is te lezen op de website van de VPRO. Het lijken boeiende mensen met ieder een eigen verhaal. Wat zal Theo Maassen hen vragen? Wat gaan ze vertellen? En bovenal: wat gaan we te zien krijgen. De komende zes zondagavonden zullen het uitwijzen om 20.20 u op NPO2.

Een van de meest bekeken 5 minutencompilaties van Zomergasten op Youtube is het gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in 2017, die kort na de uitzending kwam te overlijden.

Meer lezen over Zomergasten

Hoe zou jouw Zomergastenavond eruit zien? Brigitte Leferink beschreef vorig jaar haar keuze van televisiemomenten. Wiette van Klingeren was onder de indruk van zomergast Griet op de Beeck.

Openingsfoto: ©VPRO