Omroep Max liet ik altijd links liggen, omdat ik mij niet tot de bejaarde doelgroep wilde rekenen. Maar inmiddels betrap ik me erop, dat ik steeds meer programma’s van deze omroep ben gaan volgen. Ik begon met We zijn er bijna! Toen trokken André van Duin en Jannie van der Heyden mijn aandacht op de vaarten, sloten en plassen in Denkend aan Holland. Er bestond even geen wereldleed groter dan een vlekje op de caravan in ‘We zijn er bijna‘ of vieze koffie in het kajuitje bij ‘Denkend aan Holland’. Ik werd totaal zen van het getut. Beide programma’s zijn inmiddels afgelopen maar wie ze gemist heeft kan ze terugzien op NPOstart. En nu heeft de zomerse gemoedelijkheid plaats gemaakt voor leedvermaak in de serie Maud&Babs. Tot eind oktober te zien op NPO1 om 22.25 u.

We zijn er bijna!

Moet ik nog uitleggen wat dit programma inhoudt? Dit programma trekt inmiddels 1,46 miljoen kijkers! Misschien hoor ik toch bij de doelgroep van Max, want je kijkt naar een groep van dertig deelnemers in caravans en campers, allemaal van de ‘golden age’ zoals ze dat in Amerika zeggen, wat leuker klinkt dan gepensioneerd of bejaard. Zij trekken op vakantie door verschillende landen in een groep van dertig caravans en campers met reisleiding en interviewer Martine van Os. Het afgelopen seizoen ‘gewoon’ in Nederland. Je ziet vijftigplussers, zo niet zestigplussers in dagtochten van camping naar camping trekken. Tussen de vakantieuitjes door doen ze aan jeu de boules en het laatste seizoen een Zweeds spel met kegels met cijfers, mölkky. Na 30 dagen is de tocht afgelopen. Verder zien we ze ontbijten, avondeten, een wasje draaien en een borreltje drinken. Er is er altijd wel eentje jarig en dat vieren ze met de hele groep. De muziek benadrukt vaak het getut. Heel knap hoe ze die er bij hebben gevonden. Al kijkende krijg je ook mee wat er in het bereisde land valt te zien en mee te maken.

Toeristisch programma in nieuw jasje.

Denkend aan Holland

Het duo van ‘Heel Holland bakt’ bevaart nu de Nederlandse binnenwateren. De titel verwijst naar het beroemde gedicht van Hendrik Marsman die bij Holland denkt aan de brede rivieren die traag door eindeloos laagland stromen. Maar in dit programma is de spanning vooral te vinden bij te lage bruggetjes en nauwe sluizen die gepasseerd worden met de stuurmanskunst van André van Duin. In vervolg op Heel Holland bakt doet Janny vooral culinaire reisdoelen aan tijdens de tochtjes: een likeurstokerij, een kaasboerderij, etc. Janny’s hondje Nhaan zorgt voor gemoedelijkheid. Elke aflevering sluit af met een heerlijk diner met een terugblik.

Heerlijk ‘getut’ in Denkend aan Holland.

Uitkijken naar Maud&Babs bij omroep Max

De gemoedelijke programma’s met vakantiegevoel worden nu gevolgd bij omroep Max door het tragikomische familiedrama Maud&Babs. De serie is gebaseerd op de feuilletons van Elle van Rijn in het ‘Dagboek van Maud’ in de Libelle. In de televisieserie zorgt dochter Maud (Rifka Lodeizen) voor moeder Babs (Loes Luca). Babs dementeert. Ook al heeft ze in de gaten dat ze veel vergeet, dat verbloemt ze op originele wijze. Ze ondermijnt de zorgzaamheid van dochter Maud. Haar andere dochter Juliette (Kim van Kooten) bagatelliseert de zorgen van haar zus Maud. Ze vindt dat er niet veel met moeder aan de hand is. Zie daar het kader voor opeenvolgende misverstanden en vreemde voorvallen. Genoeg om herkenning en leedvermaak op te roepen. Na één aflevering verheug ik me al op de volgende. Ik roep hardop naar dochter Maud: ”Laat toch gaan, die moeder!” en “Maak je niet zo druk”, etc. Minder gemoedelijk deze serie dan de andere twee maar wel opwindender!

Trailer van de nieuwste hitserie van omroep Max.

Kijk eens ook naar…

De serie Oogappels, die we eerder tipten op Meerdanvijftig.nl. En natuurlijk naar Heel Holland Bakt, waarvan ook weer nieuwe afleveringen zijn te zien. Ontspannen en virtueel smullen kan Wendy Voois aanraden bij Masterchef Australië. ‘De luizenmoeder’ is dan wel niet meer op televisie maar is ook nog terug te zien. En anders is de film ook de moeite waard, zag Stella Ruisch. En om de actualiteit valt ook veel te lachen bij Even tot hier.

Openingsfoto: ©Mark de Blok/Max