“En gaan we dan naar een kerstfilm kijken?” vraagt mijn jongste dochter als we de door corona-regels gedicteerde feestdagen doornemen. Inmiddels ontelbare jaren lang vieren we Eerste Kerstdag met een brunch samen met mijn inmiddels 22 leden tellende familie. Maar het is duidelijk dat het dit jaar anders gaat. Goede reden om een in onbruik geraakte traditie af te stoffen: gezellig op de bank samen naar een feel-good film te kijken die past bij Kerstmis.

Leeftijdgenoten herinneren zullen zich net als ik de kinderlijke vreugde van middagtelevisie herinneren (alleen tijdens de kerstvakantie!). Sindsdien pluis ik de televisiegids rond de feestdagen na op een mooie kerstfilm. En gelukkig worden Amerikaanse sprookjes-liefhebbers  zoals ik op hun wenken bediend, want het aanbod is de komende dagen overweldigend. En ook al heb ik ze al een keer gezien, de volgende 5 kerstfilms kan ik moeiteloos nóg een keer kijken.

Love Actually

Vraag aan je -vooral vrouwen- in je omgeving wat ze de mooiste kerstfilm vinden en ik geef je op een briefje dat ze  Love Actually noemen. Deze film uit 2003 volgt acht koppels op zoek naar de liefde vanaf vijf weken voor kerstmis tot de feestdagen. Aan het eind zie je hoe het er een maand later voor staat. “Elke keer opnieuw ben ik ontroerd door deze romantische komedie met een echte sterrencast”, legt collega Brigitte Leferink uit.” Hugh Grant die een stuntelige premier speelt. Liam Neeson als weduwnaar met een schattig zoontje. Emma Thompson, ongelukkig in een huwelijk. Colin Firth die zich teruggetrokken heeft om een boek te schrijven…” Zelf vind ik Bill Nighy, die ik dit jaar nog heb zien schitteren in Hope Gap, nog steeds ontroerend als hij ‘love is all around you’ in de film zingt. Gelukkig zendt Net 5 de film op Tweede Kerstdag uit om 20.30 uur en kunnen we ons hart weer ophalen!

Om in de stemming te komen…

Bridget Jones’ Diary

Zeg foute kersttrui en iedereen weet dat de trend door deze kerstfilm is gezet. Een film die je moeiteloos voor een tweede, derde of nog wel meer keer kan kijken. Jammer dat Renée Zellweger de plastische chirurg na haar Bridget-films heeft opgezocht. Ik vond haar leuk zoals ze in deze film was. En natuurlijk ook weer met de onvergetelijke Hugh Grant en Colin Firth. Juist, ja, met die foute kersttrui waarin ze elkaar ontmoeten. Op diverse streaming-kanalen terug te vinden.

A Christmas Carol

Lang, lang, lang geleden was er een schrijver die Charles Dickens heette en sociaal bewogen was. Zo schiep hij de rijke vrek Scrooge die door drie geesten wordt bezocht die hem met zijn eigen daden confronteren. Afgelopen week konden we nog kijken naar omroep Max die probeert in het voetspoor van The Passion A Christmas Carol tot een live traditie te maken. Het aantal verfilmingen is niet meer te tellen op een hand. Mijn voorkeur gaat uit naar die van 1999. Laat die nu ook worden uitgezonden op zaterdagmiddag, weer bij Net 5 om 12.20 u. Daarna kunnen we op deze zender ook om 16.20 u. naar The Man who invented Christmas over Charles Dickens kijken.

Fantasierijke film over het ontstaan van Charles Dickens’ A Christmas Carol.

Jingle All The Way

Kritische documentaires, prachtig gemaakte arthouse films; ik ben er gek op. Maar met kerst kunnen me de kerstfilms niet Engels of Amerikaans ‘feel good’- genoeg zijn. Dus ik lijd helemaal mee met Arnold Schwarzenegger die 364 dagen lang weinig oog heeft voor zijn kind maar op kerstavond dat wil goed maken met een zeer gewenst cadeau. Dat natuurlijk moeilijk, zo niet onmogelijk, te krijgen is. Humor en een happy end; laat mij er maar in wegzakken in mijn kerstverlichte huiskamer. Vanavond op Veronica om 22.50 u.

Jingle all the way, voor als je nog niet genoeg kerststress hebt…

Klaus

De animatiefilms worden steeds mooier (N.B. de première van Soul morgen op Disneyplus) gemaakt en is de doelgroep volwassen geworden. Klaus is echter een kerstfilm voor álle leeftijden. De luie rijkeluiszoon Jesper wordt door zijn vader, hoofd van het postkantoor, verbannen naar een filiaal in het hoge, ijzige noorden. Waar niemand brieven schrijft maar waar buiten het dorp speelgoedmaker Klaus woont… Een verhaal met humor en vooral, een hart. Netflix heeft zich met Klaus ook op het kerstfilmgenre geworpen.

Klaus, animatiefilm voor jong en oud

Daarnaast biedt deze streamingdienst dan ook het tweede deel van de Christmas Chronicles, waarvan deel een hilarisch was met het echtpaar Kurt Russell en Goldie Hawn in de hoofdrollen. “Nog niet naar kijken, Mam. Want die is dus leuk voor Kerstmis!”, heeft dezelfde dochter verordonneerd. Dus wie weet, ziet mijn top 5 er volgend jaar wel anders uit…

Nog meer kijken met kerst….?

Elk jaar probeert Meerdanvijftig.nl te helpen bij de keuze in het kerstfilm-menu. Altijd leuk om terug te lezen wat Wiette van Klingeren de afgelopen jaren tot de mooiste films koos. Zoals haar verhaal over ‘Lekker hangen bij de kerstboom’ uit 2016, ‘Single maar niet Home Alone’ in 2017, ‘Standbeeld voor Wiette’s grote kerstkijken’ in 2018 en de 5 meest inspirerende films van vorig jaar.