Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. De televisieserie Tweede Hans (NPO1, vrijdagavond om 20.30 u of NPOstart) is uit het leven gegrepen. Veel kijkers van omroep Max zullen zich erin herkennen.

Een aanbod dat Hans niet kan weigeren

Het is duidelijk: Hans Tuitert houdt van zijn werk bij het plaatselijke tuincentrum. Nooit te beroerd om op een winkelavond in te vallen voor zijn collega. Dat hij op gesprek moet komen bij het management, nadat duidelijk is dat zijn bedrijf wordt opgeslokt door een internationaal bedrijf,  overvalt hem. En de boodschap die de consultant hem brengt, terwijl zijn oude werkgever toekijkt, nog meer. Het is het startpunt van de nieuwe serie Tweede Hans van omroep Max.

Achterhaald

Hans krijgt een goudgerand aanbod om drie jaar eerder met pensioen te gaan, vertelt manager Kortelandt die wil dat het tuincentrum ‘futureproof’ wordt. In zijn column op de pagina Economie van de Volkskrant noemt Peter de Waard dit gegeven van Tweede Hans achterhaald. Inmiddels zitten de werkgevers toch te springen om personeel? In werkelijkheid blijkt leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt helaas nog springlevend. En managers als Kortelandt worden nog steeds ingeroepen als eigenaren de loonkosten omlaag willen hebben. En het leidinggevenden te heet wordt onder de voeten.

Tweede Hans is uit het leven gegrepen

Zo moeilijk als Hans het heeft, zo blij is zijn vrouw Marleen met het aanbod. Hebben ze eindelijk meer tijd voor weekeindjes weg en vakantie! De vertrekbonus krijgt van Marleen al meteen bestemming. Er wordt een afspraak in gepland om naar een camper te kijken. Terwijl ze voor een tweedehands kijken, krijgt Marleen echter nieuws van haar werk: ze krijgt promotie als verpleegkundige. Moet ze wel harder en vaker werken…

Tweede Hans is kortom een televisieserie uit het leven gegrepen. Niet voor niets worden de afleveringen gecombineerd met een podcast waarin alle problemen en uitdagingen bij pensionering worden besproken. ‘Echte’ problemen krijgen in de serie een lichtvoetige toets. Dat doet denken aan andere series van omroep Max, zoals Babs maar vooral Hendrik Groen. Speelde de laatste in het tehuis, dit behandelt de leeftijdsfase ervoor. Een prequel, voorafgaande geschiedenis, zeg maar.

Trailer van de nieuwe televisieserie Tweede Hans bij omroep Max.

Stefan van der Walle als Hans en Jacqueline Blom als zijn vrouw Marleen vormen samen een overtuigend koppel. En dat inderdaad regisseur Rita Horst eerder tekende voor Babs en mede-scenarioschrijver Martin Waardenburg voor Het geheime dagboek van Hendrik Groen maakt veel duidelijk. Weer één pareltje aan het snoer van omroep Max!

Kijk ook eens naar

De andere programma’s van Max die nog terug te zien op NPOPlus zoals Babs. Of naar de serie Oogappels, die we eerder tipten op Meerdanvijftig.nl. En natuurlijk naar Heel Holland Bakt, waarvan ook weer nieuwe afleveringen zijn te zien. Ontspannen en virtueel smullen kan Wendy Voois aanraden bij Masterchef Australië. ‘De luizenmoeder’ is dan wel niet meer op televisie maar is ook nog terug te zien. En anders is de film ook de moeite waard, zag Stella Ruisch. En om de actualiteit valt ook veel te lachen bij Even tot hier.

Openingsfoto: ©Mark de Blok/Omroep Max