Sjaals haken vind ik heerlijk. Ik geef ze ook graag cadeau maar op een gegeven moment wil je ook wel weer eens wat anders haken. Precies op het moment dat ik op zoek wil gaan naar een patroon om een vest te haken, verschijnt het boek van Saskia Laan: ‘Vesten haken’.

Na sjaals een vest haken

Niet met het gemakkelijkste garen gehaakt maar het resultaat mag er zijn.

De laatste sjaal die ik haakte, draag ik nu bij een roze blazer en een vestje in dezelfde lichtroze kleur. Hij is gemaakt van Unicat garen dat ik erg goedkoop aantrof bij de Action. Unicat is een garen dat langzaam van kleur verloopt, het bestaat uit meerdere, dunne draadjes – in dit geval 4 – waarbij steeds een draadje langzaam wisselt van kleur. Jammer genoeg niet het gemakkelijkste garen om mee te werken, omdat je soms tussen de draden steekt. Maar over het uiteindelijke resultaat van deze, in de rand met kralen afgewerkte sjaal, ben ik tevreden.

Saskia Laan biedt nauwkeurige beschrijving

Voor wie al aan de slag wil voor volgende zomer…twee zomertruitjes.

Daarna waagde ik me aan twee zomertruitjes. Voor het gemêleerde blauw-gele exemplaar bestelde ik patroon en wol bij Knotten Wol in Delft. Het beige truitje met een glittertje is een gratis patroon dat op Internet staat en is ontworpen door By Claire. Claire is niet de enige die gehaakte kleding ontwerpt. Haar collega Saskia Laan bracht me met haar nieuwe boek ‘Vesten haken’ op het idee om ook eens aan een vest te beginnen. Saskia Laan’s boek bevat verschillende modellen lange en korte vesten die nauwkeurig beschreven zijn. Erg fijn om mee te werken!

Saskia Laan inspireert.

Het Haakboek: Vrouw

Bijna tegelijkertijd met ‘Vesten haken’ verscheen bij Scheepjeswol ‘Het Haakboek: Vrouw. Het bijzonder aan dit boek is dat de kleding in dit boek bijna allemaal gemaakt is met een Scheepjes Whirl. Dat zijn prachtig in kleur verlopende bollen. In tegenstelling tot de Unicat is de draad volledig getwijnd, waardoor je maar met één draad werkt en dat voorkomt insteken tussen de draadjes! Het Haakboek: Vrouw werkt niet met uitgewerkte beschrijvingen, maar geeft aanwijzingen waardoor je de modellen in verschillende maten kan haken.

Patronen te kust en te keur

Haakboeken, tijdschriften; ik kan er geen genoeg van krijgen om er doorheen te bladeren op zoek naar patronen. Ook internet biedt veel patronen om vesten te haken. Zoals het YouTube-filmpje van blogspot MbyM haken enzo. Ook veel wol- en hobbywinkels bieden patronen zoals Hobii. Maar een echte ster in vesten haken is Engeline Bubeck.

Mooi vest van Engeline Bubeck maar twee maatjes te groot…

Helaas: te groot vest…

Op haar Facebookpagina vind je tal van varianten op haar basispatroon. Zelf maakte ik er ook een, helaas viel die wat groter uit: ik wilde maat 38 maken, ik denk dat het een maat 42 is geworden… Maar oefening baart kunst, ik ga gewoon nog eens proberen of het me na al die sjaals: een vest haken in de goede maat!

Marlies Mielekamp schreef al eerder over haar hobby haken: Zo signaleerde ze dat het een trend is geworden. En sprak met de bedenker van amigurumi-patronen. Ook zin gekregen? Marlies volgde een informatieve workshop.